Copy
De Science LinX nieuwsbrief voor Januari 2017
 
Bekijk de nieuwsbrief in je browser

In deze nieuwsbrief..

Passionate about Science? FameLab! 
RE:charge weer op Eurosonic/Noorderslag
Wetenschapsnieuws
Nobel, Nobel...

Bètadag helpt scholieren bij profielkeus
Unifocus videomagazine
Blaauw Sterrenwacht
Uitsmijter: nanocar op Zernike Campus
Agenda


Prettige feestdagen en
een inspirerend 2017!

Passionate about science? FameLab!
FameLab, de belangrijkste internationale westrijd in wetenschapscommunicatie, zal ook dit jaar weer een Groningse voorronde hebben. Praat jij graag over wetenschap, ben je BSc-, MSc- of PhD-student of postdoc en ben je tussen de 21 en 40 jaar? Doe dan mee! Aanmelden kan tot en met 26 feb via de British Council. Lees meer over Famelab op onze site.
 
RE:charge op Eurosonic/Noorderslag
Tijdens het muziekfestival Eurosonic/Noorderslag (11 - 14 januari) staat SummerLabb met 'de stad van de toekomst' op het Damsterplein. Hier kunnen festivalbezoekers op een interactieve en prikkelende manier kennismaken met innovaties op gebied van duurzaamheid. Science LinX is ook dit jaar weer van de partij met een aantal interactieve opstellingen uit RE:charge, de reizende wetenschapsexpositie over energie transitie. Nieuwsgierig? Lees het verslag van vorig jaar.

Wetenschapsnieuws

Hoe maak je betere enzymen voor de industrie? Daarover gaat een filmpje gemaakt in opdracht van RUG-hoogleraar Marco Fraaije.
Verder Peter van Abswoude, die na zijn natuurkunde promotie voor de klas gaat staan, een nieuwe kijk op de celcyclus en kwantumeffecten in piepkleine elektronica. 
Je leest er alles over op de nieuwspagina van Science LinX.

Nobel, Nobel...

Toch nog even wat Nobel nieuws. Op de RUG website en bij Science LinX is van alles te vinden over de uitreiking van de Nobelprijs voor chemie aan Ben Feringa. Daarnaast zijn er nu ook illustraties beschikbaar van vijf van zijn nanomotoren.

Bètadag helpt scholieren bij profielkeus

De Bètadag is bedoeld voor leerlingen die binnenkort hun profielkeuze moeten maken. In de ochtend en middag zullen verschillende hoogleraren een praatje houden over de meest interessante onderwerpen binnen hun vakgebied. Dit geeft een goed beeld van wat bèta inhoud en toont ook de verschillende bètastudies van de RUG. Verder staan er verschillende practicum rondes op het programma, om leerlingen te laten zien wat er nou zo leuk is aan een bètastudie! 
Opgeven kan via: www.betadagen.nl

Unifocus

Deze maand in Unifocus, het videomagazine van de RUG: De Rijksuniversiteit Groningen wil als eerste Nederlandse universiteit een branch campus in China beginnen. Het openen van een branch campus is voor de RUG een kans om de status van global university uit te bouwen.
Verder: prestaties van teamsporters worden niet alleen bepaald door training, maar ook door psychosociale stressoren. Dat geldt ook voor het risico op het ontstaan van blessures. Dat blijkt uit onderzoek van bewegingswetenschapper Henrike van der Does (UMCG/RUG).

 
Blaauw Sterrenwacht

Op vrijdag 3 en zaterdag 4 maart is de Blaauw Sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen geopend voor de 41-ste Landelijke Sterrenkijkdagen. Je kunt dan sterren te kijken en meer te weten  komen over het universum. Sterrenkundige Inga Kamp vertelt hoe de Aarde 4.5 miljard jaar geleden ontstaan is uit de zonnenevel. In het Kapteyn mobiele planetarium kun je genieten van een live sterrenhemel en er is een kinderknutselhoek. Houd voor meer informatie de website in de gaten of blijf op de hoogte via de digitale nieuwsbrief, Facebook en Twitter. Ook andere activiteiten van de Sterrenwacht, zoals lezingen en cursussen, vind je hier.

De Blaauw Sterrenwacht hoort bij de opleiding Sterrenkunde.
 

Nanocar op Zernike Campus

Op de Zernike Campus staat nu een blijvende herinnering aan de Nobelprijs voor Ben Feringa: de mega-nanocar die eerder op de Grote Markt stond. De moleculaire mega-auto is een initiatief van de gemeente Groningen en Marketing Groningen in samenwerking met de RUG. Zie ook de website van Zernike Campus Groningen.
 
Facebook
Twitter
YouTube
Webportal
Email
AGENDA


19.01.2017
KennisCafé:
Iedereen journalist?

Hoe selecteren we in het digitale tijdperk ons nieuws? In het KennisCafé een gesprek over de toekomst van de journalistiek met Tamara Witschge, die onderzoek doet naar digitale media en nieuwe vormen van journalistiek, Anna Van Cauwenberge die het nieuwsgebruik van jonge mensen onderzoekt en Sofie Willemsen, initiatiefnemer van het project Pop-up Journalism.
KennisCafé, Groninger Forum Hereplein, 16:30 tot 18:00. Info via Studium Generale Groningen.
13-02-2017
Werken met een 
Turing machine
Op 13 februari kunnen leerlingen (bovenbouw vwo) zelf codes leren schrijven op een Turing Machine. Daardoor leer je met diverse programma's te werken en de koppeling met encryptie te ontdekken. Logica en analytisch denken zijn belangrijke elementen tijdens deze middag. Informatie en inschrijven via onze site04.2017
Onderzoeksdagen 
Op 6, 7, 10 en 11 april 2017 organiseren het Alfa-, Bèta- en Gammasteunpunt weer de onderzoeksdagen om middelbare scholieren voor te bereiden op het schrijven van hun eerste wetenschappelijke werk: het profielwerkstuk. Tijdens het  programma, waaraan ook de docenten deel zullen nemen, wordt op een toegankelijke manier uitgelegd hoe wetenschappelijk onderzoek doen in zijn werk gaat en wordt specifiek aandacht besteed aan het profielwerkstuk. Meer informatie via de site van de Scholierenacademie.

05.12.2016
Wiskunde in Imaginary

Tijdens het schooljaar 2016-2017 organiseren Platform Wiskunde Nederland (PWN) en de Nederlandse universiteiten de tentoonstelling IMAGINARY. Dit is een initiatief dat startte in het befaamde Duitse onderzoekscentrum voor wiskunde te Oberwolfach en ondertussen aan een internationale tournee bezig is. Deze expo staat van 22 mei t/m 9 juni in Groningen, in de uitloopruimte van de Bernoulliborg op de Zernike Campus te zien. Meer informatie via Maaike de Heij

Science LinX agenda
Kijk voor een uitgebreide agenda op onze website, of download onze jaaragenda voor docenten en de jaaragenda voor leerling- en publieksactiviteiten.
 
Science LinX

Bèta studeren

Benieuwd naar het aanbod van bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen? Lees dan de interactieve online magazines, met uitgebreide informatie over alle bachelor opleidingen.

Bèta's on the road

De faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen komt ook naar je toe: de 'Jouw Energie van Morgen' Truck (eerder bekend als RUG Discovery Truck) bezoekt middelbare scholen met een lesprogramma over energie, dat goed aansluit bij de vakken natuurkunde en scheikunde.

De Zout Express bezoekt basisscholen met de wondere wereld van het zout. Leerlingen uit groep 7 en 8 kunnen kennismaken met zoute wetenschap.

In het mobiele planetarium van het Kapteyn Instituut voor sterrenkunde van de RUG maak je een reis door het universum. Het programma is geschikt voor basisscholen en VO.

Bèta's @ Bernoulliborg

Kom ook eens langs in de hal van de Bernoulliborg, waar je een groot aantal wetenschappelijke opstellingen van Science LinX zult aantreffen.Bèta's online

Ga naar onze Facebook pagina en 'like' ons om op de hoogte te blijven van alles wat er bij Science LinX gebeurt!

Volg ons op Twitter voor de laatste ontwikkelingen! @ScienceLinX

Kent u mensen die mogelijk interesse hebben in de Science LinX nieuwsbrief? Stuur deze dan gerust door. Iedereen kan zich abonneren.

Copyright © 2016 Science LinX, All rights reserved.
Nijenborgh 9 
9747 AG Groningen
sciencelinx@rug.nl

De volgende nieuwsbrief verschijnt eind januari
afmelden  aanmelden  update gegevens   View this email in your browser


This email was sent to r.fransen@rug.nl
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Rijksuniversiteit Groningen / Science LinX · Nijenborgh 9 · Groningen, PR 9747 AG · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp