Copy
De Science LinX nieuwsbrief voor Juni 2015
 Bekijk nieuwsbrief in je browser

In deze nieuwsbrief...

veel over de Nacht!

De Nacht komt eraan!
Voor de Nacht: profielwerkstuk info
Preview van de Nacht voor docenten
KennisCafé tijdens de Nacht: Energie
Wetenschapsnieuws
Unifocus videomagazine
Blaauw Sterrenwacht
Agenda


De Nacht komt er aan!

Op zaterdag 6 juni vanaf 19.30 uur is Groningen voor de zesde keer weer dé hoofdstad van kunst en wetenschap! De Nacht van Kunst & Wetenschap voert je mee op een reis vol verrassende ontmoetingen.
In de Kerk der Wetenschappen werpt Science LinX licht op de toekomst met bizarre lichtinstallaties en een laserdoolhof. In de expositie Future Proof maak je kennis met beroepsbeelden van de toekomst en de rol van wetenschap(pers) hierin. Zelf kan je aan de slag met cutting edge science. Ontdek de bijzondere samenwerking tussen dansers van Club Guy en Roni, wetenschappers en spectaculaire projecties van WERC in het koor van de kerk.

Voor de Nacht: profielwerkstuk info

In de aanloop naar de Nacht van Kunst en Wetenschap organiseren het Alfa- Bèta- en Gammasteunpunt van de RUG op 3 en 4 juni een onderzoeksdag voor scholieren. Tijdens deze dag ontdekken leerlingen wat wetenschappelijk onderzoek inhoudt via lezingen over onderzoek en een bezoek aan de Der Aa-kerk in Groningen, waar Science LinX de 'Kerk der Wetenschappen' opbouwt. Daarna kunnen ze brainstormen over het eerste wetenschappelijke stuk dat ze gaan schrijven: het profielwerkstuk!
Preview van de Nacht voor docenten

Voor teamleiders van scholen is er een bijeenkomst van Netwerk Noord op vrijdag 5 juni vanaf 15:00 in de Kerk der Wetenschappen. Science LinX, het science center van de RUG, richt deze locatie in met de expositie ‘Future Proof’ voor De Nacht van Kunst & Wetenschap. U krijgt hiervan een exclusieve preview!
Kijk voor meer informatie over programma en aanmelding op de website van de Scholierenacademie.
 

KennisCafé tijdens de Nacht: Energie


Hoe kunnen we energie halen uit het verschil tussen zoet en zout water, of uit golven? Kunnen we onze woningen zo verbouwen dat ze energieneutraal worden? En hoe dragen algen bij aan een energieneutraal systeem?
 
Datum & tijd: 6 juni 20:30 tot 23:45
Locatie: Academie Minerva, Gedempte Zuiderdiep 158.
Kaarten via de site van De Nacht 

Zeegras en de Kosmische Stukadoor


Weet jij wat de kosmische stukadoor allemaal doet? Lees de uitleg van theoretisch natuurkundige Diederik Roest. En duik onder water voor een onderzoek naar zeegras. Op de nieuwspagina van Science LinX lees je het laatste nieuws uit het onderzoek.
Unifocus

Deze maand in Unifocus, het video magazine van de RUG: Het European Research Institute for the Biology of Ageing (ERIBA) van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG biedt vanaf 1 juni een gratis online cursus over verouderingsbiologie. De zes weken durende Engelstalige cursus gaat in op vragen als: Waarom worden we ouder? En is er een grens aan de menselijke levensverwachting?
Blaauw Sterrenwacht

Nu het 's nachts niet echt meer donker wordt, organiseert de Blaauw Sterrenwacht Flexibele ZONdagen, een middagprogramma met activiteiten rondom de zon. De flexibele ZONdagen, die plaatsvinden voor het Infoversum (Vrydemalaan 2, Groningen), zijn afhankelijk van het weer. Meer informatie op www.rug.nl/sterrenwacht. Lees ook het verslag van de eerste ZONdag.

Op 21 juni is er International SUNday. Naast het reguliere programma van de ZONdagen zijn er die dag kinderlezingen in de Jouw Energie van Morgen truck en voert SRON (ruimteonderzoek) ter plekke zonne-experimenten uit. Daarnaast zijn er speciale full dome-shows over de Zon in de 20 meter koepel van het Infoversum. Lokatie: Vrydemalaan 2, Groningen.


De Blaauw Sterrenwacht hoort bij de opleiding Sterrenkunde.
Kijk voor de flexibele sterrenkijkavonden / zonmiddagen en andere activiteiten op de website van de Blaauw Sterrenwacht, of blijf op de hoogte via de digitale nieuwsbrief, Facebook en Twitter.
Facebook
Twitter
YouTube
Webportal
Email
AGENDA

28.05.2015
Het coole heelal


Waar komen we vandaan? Hoe is leven ontstaan? En wat hebben 66 radio-schotels in een verlaten woestijn in Chili daarmee te maken? Kom vanavond om 20:00 naar het Infoversum voor de lezing van Joost Adema, die nauw betrokken is bij die 66 schotels.
Kijk op de website van het Infoversum voor meer films en activiteiten!


02.06.2015
Stamcellen 

Geneticus en aftredend president van de KNAW Hans Clevers geeft de jaarlijkse J.C. Kapteynlezing van het Koninklijk Natuurkundig Genootschap i.s.m. Studium Generale Groningen. Hij spreekt over de mogelijkheden en de donkere kant van stamcellen.
Tijd: 20:00 - 21:30, Academiegebouw, Broerstraat 5, toegang gratis.

 

04.10.2015
Zpannend Zernike

Het lijkt nog ver weg, maar zet het alvast in je agenda: tijdens Zpannend Zernike zetten weer diverse instellingen op het Zernike terrein de deuren open: De Bernoulliborg van de RUG, Het Kapteyn instituut en SRON, de Hanzehogeschool,EnTranCe en het KVI - Center for Advanced Radiation Technology.

Science LinX agenda
Kijk voor een uitgebreide agenda op onze website, of download onze jaaragenda voor docenten en de jaaragenda voor leerling- en publieksactiviteiten.
 
Science LinX

Bèta studeren

Benieuwd naar het aanbod van bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen? Lees dan de interactieve online magazines, met uitgebreide informatie over alle bachelor opleidingen.

Bèta's on the road

De faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen komt ook naar je toe: de 'Jouw Energie van Morgen' Truck (eerder bekend als RUG Discovery Truck) bezoekt middelbare scholen met een lesprogramma over energie, dat goed aansluit bij de vakken natuurkunde en scheikunde.

De Zout Express bezoekt basisscholen met de wondere wereld van het zout. Leerlingen uit groep 7 en 8 kunnen kennismaken met zoute wetenschap.

In het mobiele planetarium van het Kapteyn Instituut voor sterrenkunde van de RUG maak je een reis door het universum. Het programma is geschikt voor basisscholen en VO.

Bèta's @ Bernoulliborg

Kom ook eens langs in de hal van de Bernoulliborg, waar je een groot aantal wetenschappelijke opstellingen van Science LinX zult aantreffen.Bèta's online

Ga naar onze Facebook pagina en 'like' ons om op de hoogte te blijven van alles wat er bij Science LinX gebeurt!

Volg ons op Twitter voor de laatste ontwikkelingen! @ScienceLinX

Kent u mensen die mogelijk interesse hebben in de Science LinX nieuwsbrief? Stuur deze dan gerust door. Iedereen kan zich abonneren.

Copyright © 2014 Science LinX, All rights reserved.
Nijenborgh 9 
9747 AG Groningen
sciencelinx@rug.nl

De volgende nieuwsbrief verschijnt eind juni
afmelden  aanmelden  update gegevens   View this email in your browser