Copy
De Science LinX nieuwsbrief voor December 2015
Bekijk nieuwsbrief in je browser

In deze nieuwsbrief..

Goede kerstdagen!
Boek over ster van Bethlehem
Passionate about science? Famelab!
Voorronde practicumwedstrijd in Groningen
Wetenschapsnieuws: Wereldrecord!
Unifocus videomagazine
Blaauw Sterrenwacht
Agenda


Goede kerstdagen...


... en een mooi 2016

Rond de Kerst ligt het werk hier even stil, maar Science LinX staat in januari weer voor je klaar. Met een nieuwe tijdelijke expositie op Eurosonic/Noorderslag over energie , FameLab, nieuwe docentenactiviteiten en heel veel meer!

Boek over de ster van Bethlehem

Ruim een jaar geleden vond aan de RUG een symposium plaats over de ster van Bethlehem. Sterrenkundigen, bijbelwetenschappers en kenners van het oude Nabije Midden Oosten lieten hun licht erover schijnen. Centraal stond de Molnar-hypothese, die stelt dat de ster een bijzondere astrologische gebeurtenis was. Lees ons verslag van vorig jaar er maar op na.
De bijdragen van de conferentie zijn nu in een boek samengebracht, uitgegeven door Brill. Ook verkrijgbaar bij Amazon!
Passionate about science? FameLab!

Famelab, de internationale wedstrijd in wetenschaps-communicatie, zal ook dit jaar weer een Groningse voorronde hebben. Praat jij ook graag over wetenschap, ben je BSc, MSc of PhD-student of postdoc, en ben je tussen de 21 en 40 jaar? Doe dan mee!
De Groningse voorronde zal plaatsvinden op donderdagavond 11 februari in GroningerForum Hereplein, met een training/voorselectie op woensdagavond 10 februari. Aanmelden kan via de British Council
Voorronde practicumwedstrijd

De regionale voorronde van de European Science Olympiad (EUSO) die de RUG begin december organiseerde is gewonnen door Koen van der Heijden, Hendrik Holwerda en Kors Doedens van het Chr. Gymnasium Beyers Naudé. Het team van het Praedinius Gymnasium (Nathan van der Sluijs, Bastiaan Nijman en Myrthe Bolt) eindigde op de tweede plaats.
Beide teams gaan door naar de landelijke eindronde op 29 en 30 januari in Nijmegen en maken daarmee kans Nederland te mogen vertegenwoordigen bij de finale in Tartu, Estland.

De EUSO is een practicumwedstrijd voor teams van havo/vwo leerlingen. De proeven bevatten zowel biologische, chemische als natuurkundige elementen.

Veel eiwit en een wereldrecord


RUG-onderzoekers hebben als eersten het 'divisoom' zichtbaar gemaakt, een eiwitcomplex dat de celdeling van bacteriën regelt.
Verder is de eiwitproductie van de bacterie E. coli onder 22 verschillende groei-condities gemeten. En Pep Ingla-Aynés (foto) wist met collega's het wereldrecord in spintransport te verbeteren. Dat heeft niets te maken met achtpotigen, het is natuurkunde! Je leest er meer over op de nieuwspagina van Science LinX.
Unifocus

Deze maand in Unifocus, het video magazine van de RUG:
De Rijksuniversiteit Groningen wil als eerste Nederlandse universiteit een branch campus in China beginnen. In samenwerking met de China Agricultural University uit Beijing vestigt de RUG zich in de stad Yantai op een nu reeds grotendeels ontwikkelde campus. Het openen van een branch campus is voor de RUG een kans om de status van global university uit te bouwen.
Verder toont promovendus Laurens Polgar hoe je rubber kunt recyclen.

 
Blaauw Sterrenwacht

Op 18, 19 en 20 december is Groningen het decor van het futuristische winterlicht-festival OrbitFest: Channels to the Stars. Bezoekers kunnen experimenteren in het winterlab en flitslezingen volgen over gezondheid, energie en voedsel. In samenwerking met de Blaauw Sterrenwacht zijn er op 19 en 20 december vanaf 18:00 in platform GRAS flitslezingen over sterrenkunde en ruimtevaart voor jong en oud. Platform GRAS is te vinden op het Ebbingekwartierterrein in Groningen naast het Infoversum. Meer info op de website van Orbitfest.

Op woensdagavonden organiseert de Blaauw Sterrenwacht flexibele sterrenkijkavonden. Wanneer er zo'n avond is bepaalt het weer. Houd daarom de  de website van de Blaauw Sterrenwacht in de gaten, of blijf op de hoogte via de digitale nieuwsbrief, Facebook en Twitter. Ook andere activiteiten van de Sterrenwacht, zoals lezingen en cursussen, vind je via deze kanalen.


De Blaauw Sterrenwacht hoort bij de opleiding Sterrenkunde.
 
Facebook
Twitter
YouTube
Webportal
Email
AGENDA

01.2016
Nascholing docenten

Vanaf 8 januari is het mogelijk aan te sluiten bij de Docent ontwikkel teams (DOTs) van Studiestijgers, of om een keer vrijblijvend langs te komen.
Verder is er voor docenten Natuurkunde/sterrenkunde een nieuw nascholings-programma over zwaartekracht en astrofysica. Meer informatie is te vinden in onze online brochure.


14-16.01.2016
Eurosonic/Noorderslag
Science LinX expositie

Tijdens Eurosonic/Noorderslag  toont Science LinX een preview van de nieuwe expositie over het gebruik van nieuwe duurzame energiebronnen in de toekomst. Dit gebeurt in Summerlabb, hét lab van festivalland. Deze expositie, die in 2016 door Nederland zal reizen, wordt gemaakt in samenwerking met Gasunie en Gasterra.

28.01.2016
KennisCafé:
Bewegend leren

Leerlingen die drie maal per week al bewegend taal- en rekenles krijgen, kunnen beter rekenen en spellen. Bovendien concentreren ze zich na de ‘bewegende les’ beter op hun taken in de les erna. Dat ontdekten Groningse onderzoekers.  
Tijdens dit KennisCafé delen onderzoekers en onderwijzers hun ervaringen, en kan het publiek vragen stellen.
Groninger Forum, Hereplein 73. Tijd:16:30 tot 17:45. Toegang gratis, vol is vol!

Maart / april 2016
Kom kennismaken:
Een dag student

De eerste ronde Een dan student zit er al weer op. In maart/april kun je opnieuw in een of twee dagen kennismaken met een RUG-opleiding. Kijk voor het programma en inschrijving bij 'een dag student'.

21-26.04.2016
Onderzoeksdagen

Op 21, 22, 25 en 26 april 2016 organiseren het Alfa-, Bèta- en Gammasteunpunt weer onderzoeksdagen voor middelbare scholieren. Tijdens deze dagen ontdekken leerlingen wat wetenschappelijk onderzoek inhoudt: ze krijgen lezingen over onderzoek en brengen een bezoek aan een expositie over wetenschap.

Science LinX agenda
Kijk voor een uitgebreide agenda op onze website, of download onze jaaragenda voor docenten en de jaaragenda voor leerling- en publieksactiviteiten.

 
Science LinX

Bèta studeren

Benieuwd naar het aanbod van bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen? Lees dan de interactieve online magazines, met uitgebreide informatie over alle bachelor opleidingen.

Bèta's on the road

De faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen komt ook naar je toe: de 'Jouw Energie van Morgen' Truck (eerder bekend als RUG Discovery Truck) bezoekt middelbare scholen met een lesprogramma over energie, dat goed aansluit bij de vakken natuurkunde en scheikunde.

De Zout Express bezoekt basisscholen met de wondere wereld van het zout. Leerlingen uit groep 7 en 8 kunnen kennismaken met zoute wetenschap.

In het mobiele planetarium van het Kapteyn Instituut voor sterrenkunde van de RUG maak je een reis door het universum. Het programma is geschikt voor basisscholen en VO.

Bèta's @ Bernoulliborg

Kom ook eens langs in de hal van de Bernoulliborg, waar je een groot aantal wetenschappelijke opstellingen van Science LinX zult aantreffen.Bèta's online

Ga naar onze Facebook pagina en 'like' ons om op de hoogte te blijven van alles wat er bij Science LinX gebeurt!

Volg ons op Twitter voor de laatste ontwikkelingen! @ScienceLinX

Kent u mensen die mogelijk interesse hebben in de Science LinX nieuwsbrief? Stuur deze dan gerust door. Iedereen kan zich abonneren.

Copyright © 2014 Science LinX, All rights reserved.
Nijenborgh 9 
9747 AG Groningen
sciencelinx@rug.nl

De volgende nieuwsbrief verschijnt voor de Kerstvakantie
afmelden  aanmelden  update gegevens   View this email in your browser