Copy
De Science LinX nieuwsbrief voor November 2014
 Bekijk nieuwsbrief in je browser

In deze nieuwsbrief...

Proefschrift: vliegen als een vogel
Stem op chemische dans!
Science LinX activiteiten
Wetenschapsnieuws
Kies je studie via de online bachelor magazines
Unifocus videomagazine
Blaauw Sterrenwacht
Agenda


Vliegen als een vogel
 

Het is al jaren de hobby van William Thielicke: vliegen met ‘micro air vehicles’ (MAVs), zoals kleine helikopter-achtige vliegtuigjes die hij zelf ontwerpt en bouwt. En op 31 oktober verdedigt hij aan de RUG een proefschrift dat gaat over het geheim van de vogelvleugel. Dankzij hun vleugels zijn vogels in staat om zeer efficiënt te vliegen bij hoge snelheden, maar ook om bijna stil te hangen in de lucht.
Thielicke onderzocht de aerodynamica van stilhangende vogels en maakte vervolgens een ontwerp voor een klapwiekende drone, ideaal voor 'search and rescue' missies. O ja, en hij ontwerpt ook drones die je zelf kunt bouwen of kant-en-klaar kopen.

Stem op chemische dans!

Zet je een promotie-onderzoek om in een dans. Dat is de uitdaging van Dance your PhD. Scheikundigen Claudia Poloni en Matea Vlatkovic deden het en zitten nu in de finale. Kijk en stem!
Science LinX activiteiten
Docenten uit het Science LinX project Irresistible volgden in Lissabon een workshop Exhibit Design. En tijdens het Weekend van de Wetenschap verwelkomde Science LinX ruim 800 bezoekers van Zpannend Zernike.
 
STEM Teacher Academy
Bedrijven in Noord Nederland zetten hun deuren open voor VO docenten via de STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) Teacher Academy, een initiatief van JetNet, TechNet en Platform Bèta Techniek.
Het programma bestaat uit bedrijfsbezoeken, vakdidactische bijeenkomsten en workshops. Er is beperkt plaats, dus neem snel contact op als u belangstelling heeft!
 
Wetenschapsnieuws
Prof. Dirk Jan Slotboom publiceerde deze maand een artikel in Nature. Alweer. Het was zijn vijfde Nature publicatie in 20 maanden tijd, deze keer over vitamine B3 transport.

Verder: een interdisciplinair congres over de Ster van Bethlehem, enzymen die uitzicht bieden op nieuwe zwavelchemie en een documentaire over synthethische biologie met RUG-onderzoeker Oscar Kuipers.

 
Studie kiezen via online magazines
Benieuwd naar het aanbod van bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen? Lees dan de interactieve online magazines, met uitgebreide informatie over alle bachelor opleidingen.

 
Unifocus
Zoals gebruikelijk attenderen we u op video's van Unifocus, het video magazine van de RUG.

RUG-onderzoekers maakten de Hotspot monitor, een online tool om de beleving van natuurlijke plekken te meten.
Sterrenkundige Peter Barthel organiseerde er een congres over de Ster van Bethlehem. (Zie ook Wetenschapsnieuws)
 
Blaauw Sterrenwacht
Ruim driehonderd bezoekers kwamen afgelopen maand naar de 'Nacht van de Nacht'. Lees het verslag op onze website

Op 12 november (20:00) organiseert Studium Generale in het Academiegebouw de lezing 'Mapping the Universe', over een groot project om het nabije universum in kaart te brengen. Voertaal Engels, toegang gratis.

Ander sterrenkundig nieuws: op zaterdag 22 november organiseert de Groninger Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (GVWS) een symposium over de vorming van de eerste sterren en sterrenstelsels in het heelal. Locatie: Kapteynborg, Zernike.
De GVWS start eind november ook met een cursus sterrenkunde in Winsum.

Kijk voor de flexibele sterrenkijkavonden en andere activiteiten op de website van de Blaauw Sterrenwacht, of blijf op de hoogte via de digitale nieuwsbrief, Facebook en Twitter.

De Blaauw Sterrenwacht hoort bij de opleiding Sterrenkunde.


 
Facebook
Twitter
YouTube
Webportal
Email
AGENDA

02.11.2014
RUG-team in iGEM

In Boston is momenteel de iGEM wedstijd weer in volle gang. Studenten hebben bacteriën met genetische bouwstenen (BioBricks) aangepast om een nuttige functie te vervullen. Het RUG team maakte een bacterie die verwerkt is in een genezing bevorderend verband. Zondag is bekend of zij de finale halen.
Twee jaar geleden won een RUG team deze wedstrijd.07.11.2014
Open dag RUG

Nieuwsgierig naar één van de beta-studies? Kom langs op de Open Dag op Locatie. Voor meer informatie en aanmelding zie de voorlichtingspagina van de beta-studies. Je kunt ook een dag meelopen bij een studie, zie daarvoor onze online agenda.

12.11.2014
NLT lezing:
Kosmische Inflatie

Er is weer een NLT internetcollege! Kijk tussen 14:30 en 15:15 live mee naar Diederik Roest (RUG) die vertelt over kosmische inflatie en de oerknal voor 4vwo leerlingen van RSG Magister Alvinus, Sneek. Offline terugkijken kan ook. Meer informatie in de uitnodiging!


14.11.2014
Scholierencollege

'Wiskundemeisje' Ionica Smeets (dr.ir.) komt naar de RUG voor een scholierencollege over wiskunde. Doelgroep: leerlingen uit 5/6 vwo.27.11.2014
KennisCafé: Kill Hamlet

Waarom is Shakespeares werk nog steeds springlevend, terwijl onze eigen coryfeeën Vondel, Hooft en Bredero zelden worden gelezen of opgevoerd? Over de blinde vlek voor ons letterkundig erfgoed.
Lees meer op de website van Studium Generale.
Tijd: 17:00 - 18:30, Groninger Forum, toegang gratis.Science LinX agenda
Kijk voor een uitgebreide agenda op onze website, of download onze jaaragenda voor docenten en de jaaragenda voor leerling- en publieksactiviteiten.
 
Science LinX

Bèta's on the roadDe faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen komt ook naar je toe: de ‘Jouw Energie van Morgen’ Truck (eerder bekend als RUG Discovery Truck) bezoekt middelbare scholen met een lesprogramma over energie, dat goed aansluit bij de vakken natuurkunde en scheikunde.

De Zout Express bezoekt basisscholen met de wondere wereld van het zout. Leerlingen uit groep 7 en 8 kunnen kennismaken met zoute wetenschap.

In het mobiele planetarium van het Kapteyn Instituut voor sterrenkunde van de RUG maak je een reis door het universum. Het programma is geschikt voor basisscholen en VO.

Bèta's @ Bernoulliborg

Kom ook eens langs in de hal van de Bernoulliborg, waar je een groot aantal wetenschappelijke opstellingen van Science LinX zult aantreffen.Bèta's online

Ga naar onze Facebook pagina en 'like' ons om op de hoogte te blijven van alles wat er bij Science LinX gebeurt!

Volg ons op Twitter voor de laatste ontwikkelingen! @ScienceLinX

Kent u mensen die mogelijk interesse hebben in de Science LinX nieuwsbrief? Stuur deze dan gerust door. Iedereen kan zich abonneren.

Copyright © 2014 Science LinX, All rights reserved.
Nijenborgh 9 
9747 AG Groningen
sciencelinx@rug.nl

De volgende nieuwsbrief verschijnt eind november
afmelden  aanmelden  update gegevens   View this email in your browser