Copy
De Science LinX nieuwsbrief voor Oktober 2016
 
Bekijk de nieuwsbrief in je browser

In deze nieuwsbrief..

Zpannend Zernike nu twee dagen 
RE:charge in Groninger Forum Boteringestraat
Wetenschapsnieuws
Profielwerkstuk? Science LinX helpt
Unifocus videomagazine
Blaauw Sterrenwacht
Agenda


Zpannend Zernike nu twee dagen


Zpannend Zernike is dit jaar dubbel zo Zpannend! Tijdens het weekend van de wetenschap op 1 en 2 oktober is er naast de 'traditionele' zondag op de Zernike Campus nu ook op zaterdag een boeiend programma, in de binnenstad.
Ga op zaterdag langs bij De Jonge Onderzoekers, het healthy ageing onderzoek in Eriba of het Universiteitsmuseum, om maar een paar van de locaties te noemen. Op zondag opent Science LinX de deuren van de Bernoulliborg. Hier kun je proefjes doen, shampoo maken en het mobiele planetarium bezoeken. Ook de Hanzehogeschool, SRON, KVI-Cart en de Energy Barn zijn open. De Jouw Energie van Morgen truck is zaterdag én zondag paraat!

Kijk voor het complete programma op de website van Zpannend Zernike en volg wat er gebeurt via twitter, #zpannendzernike

RE:charge in Groninger Forum

De Science LinX expositie RE:charge, die een beeld geeft van wat er komt kijken bij de overgang naar duurzame energie, staat tot en met 3 november in de entree van het Groninger Forum, locatie Oude Boteringestraat 18 (de Openbare bibliotheek). Tijdens de openingstijden van de bieb kun je RE:charge gratis bezoeken. Op zaterdag is er een heuse blender bike battle!
Eerder was RE:charge te zien op Eurosonic/Noorderslag, in de Bernoulliborg en tijdens de Nacht van Kunst en Wetenschap in de Der Aa kerk. 


RE:charge is een reizende wetenschapsexpositie over energietransitie van Energy Academy Europe en Science LinX, het science center van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen.

Wetenschapsnieuws

Het was een spannende maand voor sterrenkundigen. De eerste meetgegevens van de Gaia-satelliet zijn openbaar gemaakt. Lees hoe RUG-sterrenkundige Amina Helmi bij dit project betrokken is en hoe zij de data-release beleefde.
Verder op de nieuwspagina van Science LinX: een tijdmachine voor onderzoek naar bodembacteriën, het maken van een spintransistor en een onderzoeker die een blauwtje loopt met een patent, maar toch blij is!

Profielwerkstuk? Science LinX helpt!

Het profielwerkstuk is een hele uitdaging. Hoe verzin je een goede onderzoeksvraag, waar vind je gegevens, of de bijzondere apparatuur die je nodig hebt?
Het bètasteunpunt van Science LinX helpt scholieren hiermee. Van boeiende vragen tot schrijftips en contact met echte wetenschappers. Via de website is veel informatie te vinden, een team van studentassistenten staat klaar om vragen te beantwoorden. Je moet natuurlijk wel zelf je onderzoek doen en het werkstuk schrijven!

 
Unifocus

Deze maand in Unifocus, het video magazine van de RUG: 
De aardappel is wereldwijd een van de belangrijkste voedselgewassen, maar laat zich moeilijk en maar langzaam verbeteren door middel van veredeling. Er is een methode om sneller te veredelen, waarbij nieuwe rassen in de vorm van zaad beschikbaar komen. Eigenschappen zoals weerstand tegen ziektes kunnen dan misschien gemakkelijker en sneller ingekruist worden. Maar wat zijn de gevolgen van deze vinding? Sjaak Swart van de RUG doet daar met zijn team onderzoek naar, in samenwerking met het Rathenau Instituut en de Wageningen Universiteit. 
Blaauw Sterrenwacht

Op zaterdag 29 oktober vindt weer de Nacht van de Nacht plaats. Dit jaarlijkse evenement van de Natuur- en Milieufederaties vraagt aandacht voor de schoonheid van de nacht.
Op de Blaauw Sterrenwacht zijn die avond diverse activiteiten. Meer informatie volgt via de website.


Kijk voor publieksactiviteiten van de Blaauw Sterrenwacht op de website, of blijf op de hoogte via de digitale nieuwsbrief, Facebook en Twitter. Ook andere activiteiten van de Sterrenwacht, zoals lezingen en cursussen, vind je hier.

De Blaauw Sterrenwacht hoort bij de opleiding Sterrenkunde.
 
Facebook
Twitter
YouTube
Webportal
Email
xAGENDA


Vanaf 01.10.2016
Inschrijven Een dag student, Open Dag
Vanaf 1 oktober kunnen scholieren zich weer inschrijven voor de open dag van de RUG op 11 november. Op diverse manieren maak je kennis met de bachelor opleidingen. Weet je al ongeveer wat je wilt gaan studeren? Kom dan naar Een dag student (diverse data). Inschrijving hiervoor start 3 oktober. 


Vanaf 10.10.2016
Inschrijven webklas
Scholieren uit 5 en 6 vwo de kennis willen maken met een opleiding kunnen zich vanaf 10 oktober weer inschrijven voor een webklas. De webklassen lopen van 7 november tot 4 december en kosten ongeveer tien uur.

19.10.2016
Blaauw Lecture:
How galaxies form

Rosemary F.G. Wyse (The Johns Hopkins University, Baltimore, Maryland, USA) is the 2016 Blaauw Professor. She is a world-leading authority on the formation, evolution, structure, and dynamics of our own Milky Way galaxy and its satellites. In her Blaauw lecture she will describe the cosmological context of the Milky Way. More information on the Studium Generale website.Science LinX agenda
Kijk voor een uitgebreide agenda op onze website, of download onze jaaragenda voor docenten en de jaaragenda voor leerling- en publieksactiviteiten.
Science LinX

Bèta studeren

Benieuwd naar het aanbod van bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen? Lees dan de interactieve online magazines, met uitgebreide informatie over alle bachelor opleidingen.

Bèta's on the road

De faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen komt ook naar je toe: de 'Jouw Energie van Morgen' Truck (eerder bekend als RUG Discovery Truck) bezoekt middelbare scholen met een lesprogramma over energie, dat goed aansluit bij de vakken natuurkunde en scheikunde.

De Zout Express bezoekt basisscholen met de wondere wereld van het zout. Leerlingen uit groep 7 en 8 kunnen kennismaken met zoute wetenschap.

In het mobiele planetarium van het Kapteyn Instituut voor sterrenkunde van de RUG maak je een reis door het universum. Het programma is geschikt voor basisscholen en VO.

Bèta's @ Bernoulliborg

Kom ook eens langs in de hal van de Bernoulliborg, waar je een groot aantal wetenschappelijke opstellingen van Science LinX zult aantreffen.Bèta's online

Ga naar onze Facebook pagina en 'like' ons om op de hoogte te blijven van alles wat er bij Science LinX gebeurt!

Volg ons op Twitter voor de laatste ontwikkelingen! @ScienceLinX

Kent u mensen die mogelijk interesse hebben in de Science LinX nieuwsbrief? Stuur deze dan gerust door. Iedereen kan zich abonneren.

Copyright © 2016 Science LinX, All rights reserved.
Nijenborgh 9 
9747 AG Groningen
sciencelinx@rug.nl

De volgende nieuwsbrief verschijnt eind oktober
afmelden  aanmelden  update gegevens   View this email in your browser


This email was sent to r.fransen@rug.nl
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Rijksuniversiteit Groningen / Science LinX · Nijenborgh 9 · Groningen, PR 9747 AG · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp