Copy
De Science LinX nieuwsbrief voor Mei 2016
 
Bekijk de nieuwsbrief in je browser

In deze nieuwsbrief..

Student, scholieren in de prijzen
RE:Charge expo verlengd tot 25 mei
Scholieren op bezoek
Bachelor-onderzoek eindigt in Science
Wetenschapsnieuws: Nieuwe materialen, betere chemie
Unifocus videomagazine: antibiotica
Blaauw Sterrenwacht
Agenda


Student, scholieren in de prijzen

Masterstudent Cognitive Neuroscience Timothy Sondej won op 22 april de Publieksprijs in de Nederlandse finale van FameLab, een internationale wedstrijd in wetenschaps-communicatie voor jonge onderzoekers. Sondej gaf een presentatie over de vrije wil. Twee andere Groningse deelnemers vielen niet in de prijzen.
En in Roemenië wisten de scholieren die namens de RUG meededen aan de International Conference for Young Scientists goud, zilver en brons binnen te halen met presentaties over hun profielwerkstukken. Arthur Admiraal, winnaar van de Jan Kommandeurprijs, kreeg ook hier goud.

RE:Charge expo verlengd tot 25 mei
De tijdelijke Science LinX energie-expositie RE:Charge moet even plaatsmaken voor een KNAW symposium over antibtiotica (zie Unifocus), maar komt op 6 mei terug en blijft dan tot 25 mei in de Bernoulliborg te zien. Daarna verhuist RE:Charge naar de Der Aa kerk voor de Nacht van Kunst en Wetenschap. Vervolgens gaat de expo op reis, daarover later meer!
Scholieren op bezoek bij RUG

Zo'n 800 scholieren van elf middelbare scholen bezochten tussen 21 en 26 april de RUG tijdens de Onderzoeksdagen. Hier konden zij inspiratie opdoen voor hun profielwerkstuk, en leerden ze de juiste vragen te stellen voor hun pws-onderzoek. Het programma is georganiseerd door het bètasteunpunt (Science LinX) en het al alfa- en gammasteunpunt, samen met het Universiteitsmuseum,

Tijdens de jaarlijkste Girlsday (14 april) bezochten 30 meiden uit de havo/vwo brugklas van het Augustinus College de bètafaculteit. Op het programma stonden een lezing over hersensynchronisatie bij Tibetaanse monniken, bezoek aan de Science LinX expositie en de Blaauw Sterrenwacht en ontmoetingen met bètawetenschapsvrouwen. De Girlsday is een landelijk initiatief.

Bachelor onderzoek eindigt in Science

Scheikundestudente Marieke Veenstra (foto, tweede van rechts) deed in het voorjaar van 2015 een afstudeer- onderzoek in de organische chemie. Tijdens haar driemaands project in het lab van Syuzanna Harutyunyan testte zij een nieuwe synthesemethode uit. Haar werk kwam terecht in een Science artikel dat op 23 april verscheen.

Nieuwe materialen, betere chemie

RUG-onderzoekers timmerden flink aan de weg, afgelopen maand. Met perovskieten (betere zonnecellen, van Maria Antonietta Loi, foto), organische halfgeleiders (betere led's) en twee oude reacties die samen iets nieuws kunnen. O, en een revolutionaire techniek om koolstof-14 te meten bleek na onderzoek van een RUG-promovendus op drijfzand gebaseerd. Kortom, er is weer een boel interessante wetenschap verschenen op de nieuwspagina's van Science LinX.
Unifocus: antibiotica

Deze maand in Unifocus, het video magazine van de RUG: 
De Rijksuniversiteit Groningen ontwikkelt zich steeds meer tot hét Nederlandse middelpunt voor onderzoek naar nieuwe antibiotica. Onlangs kregen RUG en UMCG geld om 34 promovendi hiervoor aan te stellen, er is een nieuw Centre for Sustainable Antimicrobials en de universiteit organiseert samen met de KNAW op 2 en 3 mei het congres Antibiotics - Now! Experts uit binnen- en buitenland bespreken dan het urgente probleem van antimicrobiële resistentie en de ontwikkeling van nieuwe antibiotica.
Blaauw Sterrenwacht

Op woensdagavonden organiseert de Blaauw Sterrenwacht flexibele sterrenkijkavonden. Wanneer er zo'n avond is bepaalt het weer. Houd daarom de  de website van de Blaauw Sterrenwacht in de gaten, of blijf op de hoogte via de digitale nieuwsbrief, Facebook en Twitter. Ook andere activiteiten van de Sterrenwacht, zoals lezingen en cursussen, vind je via deze kanalen.

Op maandagmiddag 9 mei  vindt een overgang van de planeet Mercurius over de Zon plaats. De planeet is hierbij gedurende circa 7 uur te zien als een donker puntje tegen de zeer heldere achtergrond van de zonneschijf. De Blaauw Sterrenwacht zal een programma rondom deze ´Mercurius overgang´ organiseren. Meer informatie volgt via de wesbsite.

De Blaauw Sterrenwacht hoort bij de opleiding Sterrenkunde.
 
Facebook
Twitter
YouTube
Webportal
Email
AGENDA
02.05.2016
MOOC: veroudering

Vanaf 2 mei kan iedereen met basiskennis van de biologie en belangstelling voor de vraag waarom we eigenlijk verouderen meedoen met de MOOC 'Why do we age? The molecular mechanisms of ageing'. Deze gratis online cursus, opgezet vanuit Eriba, duurt zes weken (reken vier uur per week). Meer informatie bij Future Learn.

26.05.2016
Kom de code kraken

Alan Turing wist – met een heel team medewerkers – tijdens de Tweede Wereldoorlog de Duitse Enigma code te kraken. Zit je in 4 of 5 vwo? Dan kun jij op 26 mei zelf in de huid van een codekraker kruipen en algoritmes bouwen waarmee versleutelde teksten zijn te ontcijferen. Programmeerervaring is niet nodig! Lees er meer over op de Science LinX website.

04.06.2016
Nacht van Kunst
en Wetenschap

Tijdens de Nacht van Kunst en Wetenschap bouwt Science LinX traditiegetrouw de Der Aa kerk om tot 'kerk der wetenschappen'. Dit jaar is de hoofdmoot de reizende expositie RE:Charge. Op zondagmiddag 5 juni is de kerk ook open, van 12:00-17:00. Verder viert het Koninklijk Natuurkundig Genootschap op 3 juni haar 215-jarig bestaan in de kerk: Science LinX is dan gastheer.
Het thema van De Nacht is 'Het Hart'.


14.06.2016
Nieuwe Informatica

Science LinX organiseert een studiemiddag waarop docenten kennis kunnen maken met het nieuwe examenprogramma Informatica en het daaraan gekoppelde nascholings-programma. Tijdens deze middag kunt u met uw collega’s in gesprek gaan over wensen, behoeften en ervaringen.
Deelname kost €25,00. Aanmelden kan via het aanmeldingsformulier Netwerk Noord nascholing.


Science LinX agenda
Kijk voor een uitgebreide agenda op onze website, of download onze jaaragenda voor docenten en de jaaragenda voor leerling- en publieksactiviteiten.
Science LinX

Bèta studeren

Benieuwd naar het aanbod van bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen? Lees dan de interactieve online magazines, met uitgebreide informatie over alle bachelor opleidingen.

Bèta's on the road

De faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen komt ook naar je toe: de 'Jouw Energie van Morgen' Truck (eerder bekend als RUG Discovery Truck) bezoekt middelbare scholen met een lesprogramma over energie, dat goed aansluit bij de vakken natuurkunde en scheikunde.

De Zout Express bezoekt basisscholen met de wondere wereld van het zout. Leerlingen uit groep 7 en 8 kunnen kennismaken met zoute wetenschap.

In het mobiele planetarium van het Kapteyn Instituut voor sterrenkunde van de RUG maak je een reis door het universum. Het programma is geschikt voor basisscholen en VO.

Bèta's @ Bernoulliborg

Kom ook eens langs in de hal van de Bernoulliborg, waar je een groot aantal wetenschappelijke opstellingen van Science LinX zult aantreffen.



Bèta's online

Ga naar onze Facebook pagina en 'like' ons om op de hoogte te blijven van alles wat er bij Science LinX gebeurt!

Volg ons op Twitter voor de laatste ontwikkelingen! @ScienceLinX

Kent u mensen die mogelijk interesse hebben in de Science LinX nieuwsbrief? Stuur deze dan gerust door. Iedereen kan zich abonneren.

Copyright © 2016 Science LinX, All rights reserved.
Nijenborgh 9 
9747 AG Groningen
sciencelinx@rug.nl

De volgende nieuwsbrief verschijnt eind mei
afmelden  aanmelden  update gegevens   View this email in your browser