Copy
De Science LinX nieuwsbrief voor Oktober 2014
 Bekijk nieuwsbrief in je browser

In deze nieuwsbrief...

Proef de wetenschap - Zpannend Zernike
Nieuw docentenprogramma van start
Wetenschapsnieuws
Kies je studie via de online bachelor magazines
Truck ook in Duitsland
Unifocus videomagazine
Blaauw Sterrenwacht
Agenda


Proef de wetenschap
 

Het is weer zover: Zpannend Zernike! Op zondag 5 oktober kan je in de Bernoulliborg de interactieve opstellingen van Science LinX bezoeken, zelf proefjes doen of een quadrocopter zien vliegen. Er gebeuren nog veel meer Zpannende zaken op Zernike, zowel bij de RUG als bij de Hanzehogeschool. Een volledig programma is online te vinden. Zpannend Zernike is onderdeel van het Weekend van de Wetenschap.

Een dag eerder (zaterdag 4 oktober) opent meetstation Lutjewad haar deuren. Hier nemen klimaatonderzoekers van de RUG al jarenlang luchtmonsters.

Volg Zpannend Zernike ook op Facebook!

Nieuw docentenprogramma van start

In september is in het kader van het project IRRESISTIBLE een Nederlandse Community of Learners gestart, een groep docenten en specialisten die nieuwe lesmodules gaat ontwikkelen. Samen met deskundigen maken zij lesmodules over koolhydraten in babyvoeding. Lees meer op onze website.
Wetenschapsnieuws
De oceanen bevatten genoeg golfenergie om ons van stroom te voorzien. Maar hoe kan je die energie oogsten? Wout Prins van het Research Institute of Technology and Management bedacht de Ocean Grazer.

Verder: een maf idee dat twee Nature publicaties opleverde, en de RUG werkt samen met Chileense universiteiten om ingenieurs voor astronomisch onderzoek op te leiden.

Science LinX presenteerde onlangs de eigen visie op wetenschapscommunicatie in Spokes Magazine, uitgave van het Europese netwerk Ecsite.
Studie kiezen via online magazines
Benieuwd naar het aanbod van bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen? Lees dan de interactieve online magazines, met uitgebreide informatie over alle bachelor opleidingen.

 
Onze truck ook in Duitsland
De Jouw Energie van Morgen Truck gaat niet alleen naar Nederlandse middelbare scholen, de truck doet ook Duitsland aan.
Lees meer over onze rijdende laboratoria op de Science LinX website.

 
Unifocus
Zoals gebruikelijk attenderen we u op video's van Unifocus, het video magazine van de RUG.

Een slim verband dat het herstel van brandwonden versnelt, gemaakt met behulp van aangepaste bacteriën. Dat maken RUG studenten voor iGEM, de wedstrijd voor synthetische biologie. In 2012 won een RUG-team deze internationale wedstrijd.

Ook op Unifocus: Sander Wezenberg scheidt links- en rechtshandige moleculen.

 
Blaauw Sterrenwacht
Zaterdag 25 oktober doet de sterrenwacht mee aan de 'Nacht van de Nacht'. Vanaf 18:00 is er een vol programma met onder meer lezingen, een quiz en een planetariumshow. Toegang is gratis, meer informatie op de site van de Sterrenwacht

Kijk voor de flexibele sterrenkijkavonden en andere activiteiten op de website van de Blaauw Sterrenwacht, of blijf op de hoogte via de digitale nieuwsbrief, Facebook en Twitter.

Ander sterrenkundig nieuws: op zaterdag 22 november organiseert de Groninger Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (GVWS) een symposium over de vorming van de eerste sterren en sterrenstelsels in het heelal. Locatie: Kapteynborg, Zernike.

De GVWS start eind november ook met een cursus sterrenkunde in Winsum.

De Blaauw Sterrenwacht hoort bij de opleiding Sterrenkunde.


 
Facebook
Twitter
YouTube
Webportal
Email
AGENDA

03.10.2014
Talentontwikkeling

Tijdens de Nationale Onderwijsweek, die zich dit jaar in Groningen afspeelt, vindt op 3 oktober een dag over talentontwikkeling plaats. Science LinX draagt hieraan bij via een talenten 'meet & greet' en een speciale Studiestijgers bijeenkomst, allebei in de Bernoulliborg.

03.10.2014
NWO Spinoza night

Een avond vol topwetenschappers in Den Haag, georganiseerd door NWO, met onder meer RUG-ecoloog Theunis Piersma.

Meer informatie op de website van NWO.

04 & 05.10.2014
Zpannend Zernike

Zie het bericht elders in deze nieuwsbrief.

23.10.2014
KennisCafé: Dyscalculie

Dyscalculie is meer dan
niet kunnen rekenen. Het verstoort ook je vermogen om te plannen. Deskundigen en een student met dyscalculie vertellen deze avond hun verhaal.
Lees meer op de website van Studium Generale.
Tijd: 17:00 - 18:30, Groninger Forum, toegang gratis.14.11.2014
Scholierencollege

'Wiskundemeisje' Ionica Smeets (dr.ir.) komt naar de RUG voor een scholierencollege over wiskunde. Doelgroep: leerlingen uit 5/6 VWO.

Science LinX agenda
Kijk voor een uitgebreide agenda op onze website, of download onze jaaragenda voor docenten en de jaaragenda voor leerling- en publieksactiviteiten.
 

 
Science LinX

Bèta's on the roadDe faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen komt ook naar je toe: de ‘Jouw Energie van Morgen’ Truck (eerder bekend als RUG Discovery Truck) bezoekt middelbare scholen met een lesprogramma over energie, dat goed aansluit bij de vakken natuurkunde en scheikunde.

De Zout Express bezoekt basisscholen met de wondere wereld van het zout. Leerlingen uit groep 7 en 8 kunnen kennismaken met zoute wetenschap.

In het mobiele planetarium van het Kapteyn Instituut voor sterrenkunde van de RUG maak je een reis door het universum. Het programma is geschikt voor basisscholen en VO.

Bèta's @ Bernoulliborg

Kom ook eens langs in de hal van de Bernoulliborg, waar je een groot aantal wetenschappelijke opstellingen van Science LinX zult aantreffen.Bèta's online

Ga naar onze Facebook pagina en 'like' ons om op de hoogte te blijven van alles wat er bij Science LinX gebeurt!

Volg ons op Twitter voor de laatste ontwikkelingen! @ScienceLinX

Kent u mensen die mogelijk interesse hebben in de Science LinX nieuwsbrief? Stuur deze dan gerust door. Iedereen kan zich abonneren.

Copyright © 2014 Science LinX, All rights reserved.
Nijenborgh 9 
9747 AG Groningen
sciencelinx@rug.nl