Copy
Speciale nieuwsbrief Nascholing van Science LinX
 
Bekijk de nieuwsbrief in je browser

In deze nieuwsbrief..

Over deze nieuwsbrief 
Programma Studiestijgers 2016-2017
STEM Teacher Academy
Nascholing
IRRESISTIBLE
 


 Voor na de vakantie...


Beste docenten,
De zomervakantie staat voor de deur, voor u ook het moment om u te verdiepen in de plannen voor volgend jaar, zoals allerlei nascholingsactiviteiten bij Science LinX en andere Netwerk Noord partners. In deze nieuwsbrief een overzicht van onze activiteiten – sommige bekend, maar er is ook veel nieuws. Alle informatie is ook na te lezen in onze docentenagenda.
 

Studiestijgers 2016-2017


De bijeenkomsten van Studiestijgers op de RUG vinden dit jaar plaats op de volgende vrijdagmiddagen: 30 september, 28 oktober, 25 november, 20 januari, 17 februari, 17 maart, 21 april, 19 mei (onder voorbehoud vanwege examens) en 9 juni, van 14.00 tot 16.30 (met borrel).
De eerste bijeenkomst op 30 september zal voor de DOTs biologie én scheikunde in het teken staan van biotechnologie in de klas, waarbij hoogleraar Marc van de Maarel activiteiten zal demonstreren die hij samen met studenten heeft ontwikkeld. Direct toepasbaar in de les! 
Meer informatie en aanmelden via de Science LinX website, of mailen naar Eva Teuling

'Big Data'

In deze nieuwe interdisciplinaire DOT gaan docenten en TOA’s, onder leiding van Christian Gerlich van het Nassau College, aan de slag met het thema ‘Big Data’. De onderwerpen en het niveau zijn door de groep zelf vast te stellen. Lees hier meer.  
Biologie
Voor de DOT biologie is een nieuwe coach: Deniz Haydar. In plaats van een jaar werken aan één thema, gaat zij in sets van 2 of 3 bijeenkomsten aan de slag met actuele wetenschappelijke onderwerpen en directe toepassing in de les. Lees hier meer
Scheikunde
Ook bij scheikunde is een nieuwe coach: Ilona van Leeuwen. In de scheikunde-DOT zullen verschillende onderwerpen de revue passeren, waarbij specifieke wensen vanuit de groep belangrijk zijn voor het kiezen van thema’s. Lees hier meer
Natuurkunde
De natuurkunde groep van Studiestijgers bestaat uit een vaste groep van gemotiveerde, deskundige docenten uit de regio. Het komende jaar zal wederom worden ingevuld met een breed scala aan activiteiten, met Enno van der Laan als coach. Lees hier meer
Wiskunde
Studiestijgers Wiskunde gaat verder met oriënteren op nieuwe ontwikkelingen in het wiskundeonderwijs, en zal daar met verschillende soorten activiteiten bij aansluiten.  Een nieuwe, jonge coach zal de groep begeleiden. Lees hier meer
TOA
Ook dit jaar zal er weer een TOA-DOT gaan draaien. Tijdens de bijeenkomsten wordenl kennis, tips en trucs uitgewisseld over materialen, veiligheid en vaardigheden. Daarnaast is het doel om moderne ontwikkelingen en technieken bruikbaar te maken voor school. Lees hier meer.
NLT (RUG/VHL/NHL)
De NLT DOT is in de eerste plaats bedoeld voor een uitwisseling van ideeën voor en ervaringen met de NLT lessen. De bedoeling is dat de deelnemers het geleerde meteen kunnen toepassen in het werk op de eigen school. Lees hier meer

STEM Teacher Academy


Bedrijven in Noord Nederland zetten hun deuren open voor VO docenten via de STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) Teacher Academy, een initiatief van JetNet, TechNet en Platform Bèta Techniek.  Er start in zowel Groningen als Leeuwarden een bedrijfsDOT en een cursus Bètaberoepen in de les.

Cursus Bètaberoepen in de les
In de cursus Bètaberoepen in de les maken docenten kennis met verschillende bedrijven en de professionals die daar werken. Na elk bedrijfsbezoek wordt uitgewerkt welke toepassingen er mogelijk zijn in de klas. Doel is een beter beeld van de diversiteit van bèta-beroepen te geven.

BedrijfsDOT FabLabs en digitale fabricage
Digitale fabricage, maker education, 21e eeuwse vaardigheden: het zelf onderzoeken, ontwerpen én maken. Daar richt de bedrijfsDOT FabLabs en digitale fabricage zich op. Startpunt van de DOT is de 3Ducation Hub van Science LinX en FabLab die 3D printen en digitale fabricage in onderzoek en onderwijs faciliteert.
Meer informatie: Rein Doek , Jet-Net Regiocoördinator Noord en de website.

Vaker nieuws van Science LinX?

Deze speciale nieuwsbrief is verzonden aan docenten uit het Science LinX docenten netwerk. Wilt u vaker nieuws van Science LinX? Wij versturen maandelijks een reguliere nieuwsbrief met berichten over onderwijs en onderzoek. Zie onze website voor een voorbeeld en aanmelding.

Facebook
Twitter
YouTube
Webportal
Email
Nascholingen

 

Wiskunde, WDA

In de cursus wiskundige denkactiviteiten, ontwikkeld door het Freudenthal instituut, gaan we in op het hoe en waarom van wiskundige denkactiviteiten. Daarbij wordt aandacht besteed aan theoretische achtergronden, het ontwerpen van denkactieve opgaven, werkvormen en de begeleiding daarvan in de klas, en aan toetsing en beoordeling van leerlingen.
Meer informatie en aanmelden, zie hier.Natuurkunde, Sterrenkunde (NOVA)

De cursusinhoud van de nascholing Sterrenkunde is aangestuurd door de inhoud van het nieuwe NiNa-examenprogramma voor HAVO en VWO, zoals Gravitatie en Astrofysica. Gravitatie zal ook in de context van Ruimtevaart worden geëxamineerd. Meer informatie en aanmelden, zie hier.


Informatica, Computational Science

De cursusinhoud van de nascholing Informatica is afgestemd op het nieuwe examenprogramma dat naar verwachting vanaf 2019 zal gelden. Daarin is modelleren opgenomen als wetenschappelijke vaardigheid in het kernprogramma. Daarnaast is een keuzethema Computational Science beschreven.
Meer informatie en aanmelden, zie hier.TOA's

Na de eerdere TOA cursus bij de RUG wordt komend jaar de didactische TOA cursus aangeboden bij Hogeschool Van Hall Larenstein. In de eerste bijeenkomsten wordt ingegaan op de didactiek en omgang met leerlingen van verschillend niveau en leeftijd. Daarna ligt de nadruk op de vernieuwingen in het natuurwetenschappelijke onderwijs en de impact die dit heeft op het werk van de TOA. Mail voor meer informatie Jan van LuneVakoverstijgende Lesmodules

In het project IRRESISTIBLE zijn in 10 landen in Europa lesmodules over natuurwetenschappelijke onderwerpen ontwikkeld. In deze modules is veel aandacht voor de ethiek van wetenschap en voor academische vaardigheden. Science LinX organiseert twee bijeenkomsten over het gebruik van deze modules in de klas, op 21 en 23 september, in Zwolle en Groningen.

A
anmelden kan via Eva Teuling, meer informatie is te vinden op de speciale IRRESISTIBLE pagina van Science LinX.

 
Science LinX

Bèta studeren

Benieuwd naar het aanbod van bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen? Lees dan de interactieve online magazines, met uitgebreide informatie over alle bachelor opleidingen.

Bèta's on the road

De faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen komt ook naar je toe: de 'Jouw Energie van Morgen' Truck (eerder bekend als RUG Discovery Truck) bezoekt middelbare scholen met een lesprogramma over energie, dat goed aansluit bij de vakken natuurkunde en scheikunde.

De Zout Express bezoekt basisscholen met de wondere wereld van het zout. Leerlingen uit groep 7 en 8 kunnen kennismaken met zoute wetenschap.

In het mobiele planetarium van het Kapteyn Instituut voor sterrenkunde van de RUG maak je een reis door het universum. Het programma is geschikt voor basisscholen en VO.

Bèta's @ Bernoulliborg

Kom ook eens langs in de hal van de Bernoulliborg, waar je een groot aantal wetenschappelijke opstellingen van Science LinX zult aantreffen.Bèta's online

Ga naar onze Facebook pagina en 'like' ons om op de hoogte te blijven van alles wat er bij Science LinX gebeurt!

Volg ons op Twitter voor de laatste ontwikkelingen! @ScienceLinX

Kent u mensen die mogelijk interesse hebben in de Science LinX nieuwsbrief? Stuur deze dan gerust door. Iedereen kan zich abonneren.

Copyright © 2016 Science LinX, All rights reserved.
Nijenborgh 9 
9747 AG Groningen
sciencelinx@rug.nl

Deze nieuwsbrief is speciaal voor docenten uit het Science LinX docenten netwerk.

afmelden  aanmelden  update gegevens   View this email in your browser