Copy
De Science LinX nieuwsbrief voor Januari 2015
 Bekijk nieuwsbrief in je browser

In deze nieuwsbrief...

Win een reis naar Turkije met je profielwerkstuk!
Summerlabb tijdens Eurosonic / Noorderslag
Biomimicri op Technasium
FameLab is back!
Veel groen wetenschapsnieuws
Unifocus videomagazine
Blaauw Sterrenwacht
Agenda


Win een reis naar Turkije!
 

Heb je een mooi profielwerkstuk gemaakt in een N-profiel? Stuur het dan in voor de Jan Kommandeurprijs. Aan de eerste prijs is, naast eeuwige roem, ook deelname aan de International Conference for Young Scientists in Turkije gekoppeld en een geldbedrag van € 200,-. Winnaars van de tweede, derde en de publieksprijs maken ook kans op deelname aan de conferentie en gaan niet met lege handen naar huis!

Werkstukken worden beoordeeld op basis van originaliteit, kwaliteit, vakinhoudelijk niveau en creativiteit. Het gedane werk moet een experimenteel gedeelte bevatten. Meer informatie over deelname is te vinden op de website van Science LinX. Je vindt hier ook een artikel over de winnaars van vorig jaar.

Science LinX geeft ook voorlichting over profielwerkstukken op scholen. Mail ons voor meer informatie.

Summerlab tijdens Eurosonic

Tijdens het Groningse popfestival Eurosonic / Noorderslag  is er van 15 t/m17 januari ook een wetenschapsfestival: Summerlab. Science LinX is aanwezig met diverse opstellingen, zoals een dansvloer die energie opwekt.
Er is ook een educatief programma, waarvoor scholen zich kunnen aanmelden via Bètapunt Noord:

Wat: educatieprogramma op een erg leuk wetenschapsfestival voor algemeen publiek, scholieren en studenten.
Wanneer: tijdens muziekfestival Eurosonic / Noorderslag, op donderdag 15 en vrijdag 16 januari.
Waar: Ebbingekwartier Groningen

 
Biomimicri op Technasium
Leerlingen uit het tweede jaar van het Technasium strijden de komende maanden weer om de Technasium Top Award. De opdracht is een deelontwerp voor een duurzaam en energieleverend schoolgebouw op basis van biomimicry; oplossingen die de natuur al miljoenen jaren geleden bedacht heeft. Science LinX heeft op verschillende scholen een lezing over biomimicry gesponsord en is op 13 februari gastheer voor de regiofinale.

Deze week kwam RUG-onderzoeker bionica Eize Stamhuis in het nieuws met een publicatie over de stroomlijning van de koffervis. Een Duits automerk baseerde daar een concept-car op, maar naar nu blijkt op basis van de verkeerde gegevens.
 
Famelab is back!
Last year, FameLab came to the Netherlands for the first time. In 2015, FameLab Netherlands is organized in partnership with KNAW. The NTR broadcasting company will film the four regional heats (Groningen, Wageningen, Leiden and Nijmegen) and the national final.
The Groningen regional heat is on Thursday 19 February 2015 in the Infoversum. You will have three minutes to present a scientific topic in an engaging way to the audience and jury with the aid of any props that you can carry on stage (PowerPoint is NOT allowed).
 
Wetenschapsnieuws, groene editie
Deze maand was er opvallend veel ´groen´ onderzoeksnieuws. Bijvoorbeeld de resultaten van een project om de Bernoulliborg groener te maken met behulp van sensoren en ICT. En chemici maakten een veelgebruikte reactie groener en goedkoper. Ook was er een nieuw enzym, dat eveneens industriële processen kan vergroenen. Verder was er aandacht voor het gebruik van suiker als groene grondstof: ook daar is de RUG klaar voor.

Ander nieuws: RUG-biochemici wisten de werking van een transporteiwit zichtbaar te maken en promovendus Ard Jan Grimbergen won de vijfde try-out van de Science Battle.
Unifocus
Deze maand in Unifocus, het video magazine van de RUG: Eize Stamhuis, bionica-onderzoeker aan de RUG, haalt inspiratie voor innovaties (zoals een klapwiekende drone) uit het dierenrijk.
In November werden 17 topvrouwen geïnstalleerd als Rosalind Franklin Fellows. De vier Fellows uit de bètafaculteit zijn Martine MaanMalika AmmamYkelien Boersma en Anna Salvati.

 
Blaauw Sterrenwacht
Kijk voor de flexibele sterrenkijkavonden en andere activiteiten op de website van de Blaauw Sterrenwacht, of blijf op de hoogte via de digitale nieuwsbrief, Facebook en Twitter.

Begin 2015 zal er een JWG (JongerenWerkGroep Sterrenkunde) afdeling in Groningen starten! Op zaterdag 24 januari is de eerste bijeenkomst, voor jongeren tussen 8 en 14 jaar, op het sterrenkundig instituut van de Rijksuniversiteit Groningen (Landleven 12, Kapteynborg, gebouw J1). Kijk voor meer informatie op de JWG-website onder het kopje ‘Afdeling Groningen’.

Tip: vanaf 13 december draait in het Infoversum de film Mystery of the Christmas Star. Maak een reis van tweeduizend jaar terug in de tijd, op zoek naar een wetenschappelijke verklaring voor de ster die door de wijzen werd gevolgd.

De Blaauw Sterrenwacht hoort bij de opleiding Sterrenkunde.

 
Facebook
Twitter
YouTube
Webportal
Email
Goede kerstdagen!


AGENDA


15/17.01.2015
Summerlabb @ ESNS

Dansen op een piëzo-elektrische dansvloer tijdens Eurosonic / Noorderslag! Summerlabb staat op het Ebbingekwartier en is open van donderdag 15 januari t/m zaterdag 17 januari van 11 uur 's ochtend tot 10 uur 's avonds en is voor iedereen gratis toegankelijk. Geef met Science LinX je dansmoves een wetenschappelijke dimensie ... that’s the sound of science!

20/27.01.2015
Genetica & epigenetica

Genetica, DNA, genen en erfelijkheid. Hoe zit het eigenlijk? Wat kunnen we wel en niet voorspellen aan de hand van ons DNA? Studium Generale organiseert twee lezingen over genetica en epigenetica. Hoogleraar genetica Cisca Wijmenga trapt af met 'DNA en de rol van genetica'. Een week later is het de beurt aan Marianne Rots:'Epigenetica: het concert der genen'.


02.2015
Een dag student

Vanaf februari kun je weer een dag meelopen bij verschillende studies, zoals Natuurkunde en Technische Natuurkunde of Scheikunde en Scheikundige Technologie. Kijk voor meer open dagen in onze agenda!

19.02.2015
Famelab @ Groningen

FameLab is back (see elsewhere in this newsletter) and Groningen hosts a regional heat on 19 February. To enter this heat you must be between the age of 21 and 40 and:
- study or work in science, engineering or mathematics;
- enter before 9 February 2015;
- be able to attend the KNAW masterclass on 12-13 March 2015 and the final at Museum Boerhaave in Leiden on 21 April 2015.


Science LinX agenda
Kijk voor een uitgebreide agenda op onze website, of download onze jaaragenda voor docenten en de jaaragenda voor leerling- en publieksactiviteiten.
 
Science LinX

Bèta studeren

Benieuwd naar het aanbod van bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen? Lees dan de interactieve online magazines, met uitgebreide informatie over alle bachelor opleidingen.


Bèta's on the road


De faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen komt ook naar je toe: de ‘Jouw Energie van Morgen’ Truck (eerder bekend als RUG Discovery Truck) bezoekt middelbare scholen met een lesprogramma over energie, dat goed aansluit bij de vakken natuurkunde en scheikunde.

De Zout Express bezoekt basisscholen met de wondere wereld van het zout. Leerlingen uit groep 7 en 8 kunnen kennismaken met zoute wetenschap.

In het mobiele planetarium van het Kapteyn Instituut voor sterrenkunde van de RUG maak je een reis door het universum. Het programma is geschikt voor basisscholen en VO.

Bèta's @ Bernoulliborg

Kom ook eens langs in de hal van de Bernoulliborg, waar je een groot aantal wetenschappelijke opstellingen van Science LinX zult aantreffen.Bèta's online

Ga naar onze Facebook pagina en 'like' ons om op de hoogte te blijven van alles wat er bij Science LinX gebeurt!

Volg ons op Twitter voor de laatste ontwikkelingen! @ScienceLinX

Kent u mensen die mogelijk interesse hebben in de Science LinX nieuwsbrief? Stuur deze dan gerust door. Iedereen kan zich abonneren.

Copyright © 2014 Science LinX, All rights reserved.
Nijenborgh 9 
9747 AG Groningen
sciencelinx@rug.nl

De volgende nieuwsbrief verschijnt eind januari
afmelden  aanmelden  update gegevens   View this email in your browser