Copy
De Science LinX nieuwsbrief voor November 2015
 Bekijk nieuwsbrief in je browser

In deze nieuwsbrief..

Drukte in de Bernoulliborg
Bezoek de virtuele realiteit met je klas
Science LinX opstellingen naar DJO
Bètabrede docentendag komt eraan
Studie kiezen? Kom kennismaken!
Wetenschapsnieuws: klein, groot en koud
Unifocus videomagazine
Blaauw Sterrenwacht
Agenda


Drukte in de Bernoulliborg

Zowel tijdens Zpannend Zernike (4 oktober) als de Nacht van de Nacht (24 oktober) wist het publiek de Bernoulliborg te vinden. Jong en oud volgde lezingen, deed mee aan knutselactiviteiten of bezocht de permanente tentoonstelling van Science LinX en de tijdelijke Future Proof tentoonstelling.
Tijdens de ‘Nacht’ waren het de medewerkers van de Blaauw Sterrenwacht die het publiek ontvingen. Ondanks de bewolking die echt sterrenkijken onmogelijk maakte, waren er zo’n 275 bezoekers. Kinderen mochten er zelf een komeet maken van klei, en het Mobiele Planetarium zorgde er voor dat er toch sterren te zien waren.

Bezoek de virtuele realiteit met je klas

Virtual Reality is booming! Tijdens Playground in het Groninger Forum kunnen scholieren de nieuwste toepassingen van VR zien. Een klassenbezoek aan Playground begint met een korte inleiding, daarna gaan de leerlingen zelf aan de slag. De zaal is gevuld met de nieuwste VR installaties en projecten, waar iedereen zelf kan ervaren!
Voor wie: Leerlingen vmbo, havo, vwo | Wanneer: wo 9 & do 10 dec 2015 | Duur: 75 min | Waar: Groninger Forum, Hereplein | Kosten: gratis | Opgeveneducatie@groningerforum.nl.
 
Science LinX opstellingen naar DJO

Drie opstellingen van Science LinX staan nu bij De Jonge Onderzoekers in Groningen. Op de foto de 'ballenbaan', waarmee je valproeven van Galileo kunt doen. Daarnaast is er een opstelling om je eigen gewicht te meten met een hefboom en een experiment dat het effect van massaverdeling op rolsnelheid laat zien.
Bètabrede docentendag komt eraan!

De betabrede docentendag vindt dit jaar plaats op 16 december. Deze jaarlijkse nascholingsbijeenkomst met een vakoverstijgend thema dat de samenhang tussen de bètavakken laat zien heeft deze keer als thema Healthy Ageing. 
Het programma is gevuld met workshops en lezingen. Er is een doorlopende bètamarkt met NLT-modules en onderwijsmateriaal van VO-HO Netwerk Noord / Science LinX - Studiestijgers. De dag is bestemd voor docenten en TOA's (na, sk, bio, O&O en NLT) uit het voortgezet onderwijs. Meer informatie volgt.

Studie kiezen? Kom kennismaken!

 
Op vrijdag 6 november ben je welkom op de Open Dag van de RUG. Ben jij bezig met je studiekeuze of wil je in één dag een indruk krijgen van diverse studies? Kom dan naar de Open Dag, ook bij de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen.

Verder kun je je inschrijven voor 'een dag student': in november/december of maart/april mag je in een of twee dagen kennismaken met een RUG-opleiding.

Heel klein, heel groot en heel koud


Groningse scheikundigen maakten een nieuwe ultrakleine moleculaire motor, sterrenkundigen bouwen mee aan de grootste telescoop ter wereld en klimaatonderzoekers maakten sneeuw op Groenland. Kijk voor dit en ander onderzoeksnieuws op de nieuwspagina van Science LinX.
Unifocus

Deze maand in Unifocus, het video magazine van de RUG:
De GeoDienst maakt gegevens over Nederland openbaar. Naast oude kaarten bijvoorbeeld overzichten van aardbevingen, inbraken en alle scholen.
Blaauw Sterrenwacht

De jaarlijkse Blaauw lezing wordt dit jaar gegeven door Mark Krumholz (Universiteit van Californië, Santa Cruz). Hij vertelt in The Birth of Suns hoe sterren geboren worden in het heelal. De lezing begint om 20:00 in het Infoversum, Vrydemalaan 2 te Groningen. De voertaal is Engels en de toegang is gratis.

The Astronomy of Hawaii is het thema van de lezing in het Infoversum op woensdag 18 november. gegeven door de planetarium directeur Shawn Laatsch.

De Blaauw Sterrenwacht hoort bij de opleiding Sterrenkunde.
Kijk voor de flexibele sterrenkijkavonden / zonmiddagen en andere activiteiten op de website van de Blaauw Sterrenwacht, of blijf op de hoogte via de digitale nieuwsbrief, Facebook en Twitter.
Facebook
Twitter
YouTube
Webportal
Email
AGENDA

Dit schooljaar:
Scholen gratis
naar Infoversum


Netwerk-Noord scholen kunnen in het schooljaar 2015-2016 iedere maand kostenloos een arrangement boeken bij het full dome 3D theater Infoversum. Groepen vanaf 50 personen zijn welkom op 11 november, 9 december in in 2016. Meer informatie en aanmelding: zie onze jaaragenda (blz 18-19).


05.11.2015
Artificial life


Paul Chaikin (New York University) builds artificial life in order to understand real life. He will present his work during the Zernike Colloquium 'Some small steps towards artificial life'. Physics and Chemistry building, 16:00. See also this experiment!


25.11.2015
Onderwijsrevolutie


Op woensdag 25 november organiseert de NVON weer een nieuwe conferentie voor docenten techniek, natuurkunde, biologie en scheikunde in het tweedegraads gebied. De conferentie Revolutie vindt plaats in Amersfoort. Meer informatie via NVON.

07.12.2015
Cursus sterrenkunde
in Winsum


De Groninger Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (GVWS) organiseert een nieuwe begincursus sterrenkunde voor volwassenen in Winsum. In deze basiscursus zullen vooral de ‘fundamenten’ van de astronomie worden besproken. Meer informatie bij de GVWS.

21-26.04.2016
Onderzoeksdagen


Op 21, 22, 25 en 26 april 2016 organiseren het Alfa-, Bèta- en Gammasteunpunt weer onderzoeksdagen voor middelbare scholieren. Tijdens deze dagen ontdekken leerlingen wat wetenschappelijk onderzoek inhoudt: ze krijgen lezingen over onderzoek en brengen een bezoek aan een expositie over wetenschap.

Science LinX agenda
Kijk voor een uitgebreide agenda op onze website, of download onze jaaragenda voor docenten en de jaaragenda voor leerling- en publieksactiviteiten.

 
Science LinX

Bèta studeren

Benieuwd naar het aanbod van bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen? Lees dan de interactieve online magazines, met uitgebreide informatie over alle bachelor opleidingen.

Bèta's on the road

De faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen komt ook naar je toe: de 'Jouw Energie van Morgen' Truck (eerder bekend als RUG Discovery Truck) bezoekt middelbare scholen met een lesprogramma over energie, dat goed aansluit bij de vakken natuurkunde en scheikunde.

De Zout Express bezoekt basisscholen met de wondere wereld van het zout. Leerlingen uit groep 7 en 8 kunnen kennismaken met zoute wetenschap.

In het mobiele planetarium van het Kapteyn Instituut voor sterrenkunde van de RUG maak je een reis door het universum. Het programma is geschikt voor basisscholen en VO.

Bèta's @ Bernoulliborg

Kom ook eens langs in de hal van de Bernoulliborg, waar je een groot aantal wetenschappelijke opstellingen van Science LinX zult aantreffen.Bèta's online

Ga naar onze Facebook pagina en 'like' ons om op de hoogte te blijven van alles wat er bij Science LinX gebeurt!

Volg ons op Twitter voor de laatste ontwikkelingen! @ScienceLinX

Kent u mensen die mogelijk interesse hebben in de Science LinX nieuwsbrief? Stuur deze dan gerust door. Iedereen kan zich abonneren.

Copyright © 2014 Science LinX, All rights reserved.
Nijenborgh 9 
9747 AG Groningen
sciencelinx@rug.nl

De volgende nieuwsbrief verschijnt eind november
afmelden  aanmelden  update gegevens   View this email in your browser