|
|
Campagne: mentorschap helpt
Te weinig Nederlanders weten dat zij mentor kunnen worden voor iemand die door ziekte of beperking niet voor zichzelf kan opkomen. Daarom startte Mentorschap Nederland samen met de aangesloten stichtingen de campagne Mentorschap helpt! De publiciteitscampagne resulteerde tot op heden in ruim 130 nieuwe aanmeldingen.
De campagne leverde niet alleen veel nieuwe aanmeldingen op maar kreeg ook aandacht van verschillende media. Nu.nl kondigde de campagne aan. U kunt het artikeltje hier lezen. Anne Slingerland, directeur van Mentorschap Midden Nederland, mentor Ben Koorenhof en zijn cliënt Martie Groen werden 26 augustus geïnterviewd over het belang van mentorschap voor het programma Hart van Nederland van SBS. U kunt hier meer lezen en de uitzending van Hart van Nederland terugkijken. Een journalist van het Reformatorisch Dagblad schreef een drieluik over mentorschap. In het eerste artikel kwam Nico Heinsbroek, directeur van Mentorschap Nederland, aan bod. In het tweede artikel stond het verhaal van twee mentoren en het derde artikel ging over de ervaringen van twee cliënten met het mentorschap.
Klik hier voor meer informatie over de campagne.
|
|
ActiZ presenteert handreiking vertegenwoordiging
ActiZ heeft de wetten en spelregels met betrekking tot vertegenwoordiging op een rijtje gezet in de handreiking 'Eigen regie en vertegenwoordiging'.
Klik hier voor het volledige bericht.
|
|
Aandacht voor mentorschap in gemeentepolitiek
In meerdere gemeenten komt toenemende aandacht voor mentorschap. Op initiatief vanuit de gemeenteraad in Amsterdam, wordt nu met een concreet plan werk gemaakt van de implementatie van de WMO op het punt van voorlichting over mentorschap.
Doelen hierbij zijn:
- Burgers kennen de mogelijkheden voor behartiging van hun zorgbelangen in de vorm van mentorschap.
- Kwartiermakers, medewerkers van de wijkzorgnetwerken, de Wmo loketten, cliënt ondersteuners, de Centrale toegang beschermd wonen, Centrale toegang Maatschappelijke Opvang, medewerkers van Veilig Thuis, Jeugdzorg en andere professionals in zorg en welzijn zijn toegerust met de benodigde informatie over mentorschap.
- De werkprotocollen van de professionals leiden toe tot signalering en indien nodig het aanvragen van een wettelijk vertegenwoordiger in de vorm van mentorschap.
Amsterdam is niet de enige gemeente die hieraan werkt. Ook in andere gemeenten wordt aandacht besteed aan het mentorschap. Mentorschap Overijssel Gelderland werd uitgenodigd voor de gemeenteraadsvergadering in Arnhem. De SP en D66 hebben daar, net als in Amsterdam, een initiatiefvoorstel ingediend om het mentorschap meer op de kaart te zetten in de wijkteams.
Naar aanleiding van voorlichting bij diverse gemeenten in 2014 door Mentorschap Midden Nederland wordt in de gemeente Huizen ook het benutten van de mogelijkheden van mentorschap actief opgepakt. Dit werd gesteund door een motie die aangenomen is door de voltallige raad. Meer informatie over de motie in Huizen kunt u hier vinden. In Utrecht zijn vragen gesteld aan het college. U kunt hier meer informatie vinden over de gestelde vragen. Deze vragen hebben tot gevolg gehad dat Mentorschap Midden Nederland voorlichting gaat geven aan alle buurtteams in Utrecht. Verder is Mentorschap Midden Nederland uitgenodigd voor een bijeenkomst in Almere door de adviesraad Sociaal Domein. Bij deze bijeenkomst zullen de adviesraad, de gemeenteraad en enkele inwoners aanwezig zijn.
|
|
Groei regio-ondersteuners
Na de eerste goede ervaringen in Midden Nederland en Zeeland zijn vanaf vorig jaar alle Regionale Stichtingen Mentorschap begonnen met het werken met regio-ondersteuners. Regio-ondersteuners zijn vrijwilligers die het eerste aanspreekpunt zijn voor groepen mentoren. Vaak zijn regio-ondersteuners zelf ook actief als mentor. De behoefte aan regio-ondersteuners is ontstaan door de groei van het aantal mentoren. Door deze groei konden coördinatoren niet altijd als aanspreekpunt voor de mentoren present zijn
Mentorschap Nederland verwierf financiën bij een aantal fondsen om aan de Regionale Stichtingen Mentorschap beschikbaar te stellen. Om ze zo te steunen met het opstarten van een project om te komen tot het werken met en de werving van regio-ondersteuners.
Tijdens de derde bijeenkomst van coördinatoren in september werden ervaringen uitgewisseld. In zijn algemeenheid lopen de initiatieven goed. Bij 7 Regionale Stichtingen Mentorschap zijn momenteel 46 regio-ondersteuners actief ten behoeve van naar schatting 500 a 600 mentoren. Dit geeft alle vertrouwen dat de doelstelling van het project zal worden gehaald: dat er eind van het jaar bij deze stichtingen voor meer dan de helft van de mentoren een regio-ondersteuner is.
Meer informatie over de taken van een regio-ondersteuner en/of belangstelling? Neem contact op met ons!
|
|
Mentorschap Nederland vertegenwoordigd op landelijk congres
Op 12 oktober was er in Nieuwegein een groot landelijk congres voor cliëntenraden. Dit congres werd georganiseerd door LOC, NCZ en VWS. Maar liefst 500 cliëntenraadsleden namen deel. Mentorschap Nederland nam deel met een informatiestand om de cliëntenraden te informeren over mentorschap en vertegenwoordiging. Nog lang niet alle zorginstellingen zijn goed bekend met het nut ,de noodzaak en de mogelijkheden van mentorschap voor cliënten die wilsonbekwaam zijn en geen familie hebben om hen te steunen.
Er was veel belangstelling bij de deelnemers voor onze stand en het voorlichtingsmateriaal. Naar aanleiding van de ervaringen gaan we in overleg met het LOC kijken hoe we samen de bekendheid en mogelijkheden van het mentorschap nog verder onder de aandacht kunnen brengen bij de cliëntenraadsleden.
|
|
|
|
|
|