Copy
CoE BBE Nieuwsbrief // December 2016 
View this email in your browser

Nieuwsbrief

December 2016

Kom kijken in de Biobased Pop-up store in Bergen op Zoom
 

Pop-Up & Grow is geopend, de eerste biobased pop-up store van Nederland. Het is een initiatief van de gemeentelijke afdeling Citymarketing, die biobased ontwerper Huub Looze in de arm nam voor een deel van de inrichting en invulling van het concept. Er is nu al landelijke en zelfs internationale interesse van andere steden voor het idee.De pop up store is tot en met eind januari open op woensdag, vrijdag en zaterdag en te vinden in de kortemeestraat te Bergen op Zoom. >lees meer
 

De eigenschappen en toepassingen van schimmeldraden 

Onlangs zijn we het onderzoek gestart naar mycelium. Mycelium is een verweven netwerk van dunne draden, hyfen of schimmeldraden genoemd, waar paddenstoelen en schimmels uit worden opgebouwd. Deze microscopische draden zorgen voor de opname van voedingsstoffen uit de omgeving en kunnen samensmelten tot een vast materiaal. Dit project moet meer inzicht verschaffen in het produceren van mycelium gebaseerde materialen en inzicht geven in de invloed van de groeicondities, substraatsoort en materiaalverwerking op de eigenschappen van het mycelium composiet.
>lees meer 

Brandnetels als groene grondstof 

Chemiestudenten van HZ University of Applied Sciences, Berend Sponselee en Rieneke Boeije, onderzochten of er insectendodende stoffen uit brandnetels gehaald kunnen worden en op welke insecten dit middel werkt en op welke niet. 

Rieneke en Berend: “Docent Geert Mol haalde iedere ochtend net geoogste brandnetels bij proefboerderij De Rusthoeve. Deze brandnetels gebruikten we voor onze proeven. Uit de brandnetels wilden we bepaalde caffeïnezuren en eiwitten isoleren en testen of ze insecten doden.” >lees meer 

Biobased bridge
Biobased brug officieel geopend!

Lectoraat Biobased Products erkend als MBO leerwerkplek 

De eerste MBO student is al begonnen! Lisanne Kok onderzoekt in samenwerking met papierfabriek Van Houtum het effect van synthetische en natuurlijke kleurstoffen op bacteriën in het proceswater van Van Houtum.

Het lectoraat biobased products, een van de drie lectoraten die vallen onder het Centre of Expertise Biobased Economy van Avans Hogeschool is sinds kort door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) erkend als leerwerkplek voor de MBO analistenopleiding.
>lees meer 

Praktijkgericht onderzoek biobased economy in kaart

Tijdens de inspiratie- en netwerkbijeenkomst Groene Groei het Factbook en de Onderzoeksagenda voor de biobased economy aangeboden aan het Ministerie van Economische Zaken en Topconsortium voor Kennis en Innovatie (TKI-BBE).

Het Factbook toont een landelijk overzicht van het lopende biobased praktijkgericht onderzoek binnen het hbo, dat op dit moment 83 projecten bevat. De Onderzoeksagenda schetst de rol van het hbo in de innovatiebehoefte voor de komende jaren via vier innovatieroutes; Energie & Mest, Materialen, Fijnchemie & Functional Food en Maatschappij.
>lees meer
Onze missie

Wij ondersteunen bedrijven in hun biobased ambities door met hen HBO onderwijs te vernieuwen en toegepast onderzoek uit te voeren dat er toe doet.

Onze visie

Uitstekend opgeleide professionals dragen zorg voor de transitie naar een biobased samenleving.

Upcoming events

16-24 januari 2017
Week van de circulaire economie 

18-19  januari 2017 
The CLIB International Conference

7-9 februari 2017 
Economische missie Biobased Chemie naar Duitsland 

 
Copyright © 2016 Centre of Expertise Biobased Economy, All rights reserved.