Copy
Beste Partijgenoot, 

Gisteren bereikten ons het treurige nieuws dat oud wethouder Gerard van Otterloo op 69 jarige leeftijd is overleden. Wij wensen zijn nabestaanden veel sterkte in deze moeilijke tijd. Zie in deze nieuwsbrief een uitgebreide in memoriam door vrienden, partijgenoten en collega's.

Verder vind je in deze nieuwsbrief informatie over de inzamelactie voor Sintvoorieder1, informatie over het openstellen van het partijkantoor om te praten over de onderhandelingen en natuurlijk de blog van Martijn.

Een fijn weekend gewenst,

De Haagse PvdA

Overlijden van Gerard van Otterloo

Op 14 november is Gerard van Otterloo op 69-jarige leeftijd overleden. Gerard van Otterloo is wethouder ‘Volkshuisvesting en Financiën’ en gemeenteraadslid voor de PvdA Den Haag geweest. Hij is voor de stad en voor de PvdA van grote betekenis geweest.

Klik hier voor bijdragen van Constant Martini, Jan Heemskerk, Adri Duivesteijn, Joop ten Velden, Frits van Erpers Roijaards, Peter Noordanus en Martin van Rijn. De bijdrage van Constant lees je integraal in deze nieuwsbrief.

Het beeld wat daarin naar voren komt is dat van een idealist, een bijzonder gedreven en betrokken mens met een scherp analytisch vermogen. Een sociaal-democraat die met overtuiging werkte aan goed en betaalbaar wonen en leefbare wijken. Een creatief denker die problemen aanpakten. Wij danken hem voor zijn grote inzet en wensen familie en vrienden veel sterkte met het dragen van dit verlies.

Paulien van der Hoeven

voorzitter afdeling PvdA Den Haag
 

Ter herdenking  Gerard van Otterloo 
Constant Martini

Gerard was een man die met zijn tijd meeging. 47 jaar lang heb ik met hem mogen samenwerken. Het begon met de anarchistische vernieuwingsbeweging in Den Haag; de Kabouters. Hij zat daarvoor al in de gemeenteraad als jongste raadslid van zijn tijd.

In de Raad van 1974 trad hij voor de Partij van de Arbeid op in de gemeenteraad. Een exponent van de vernieuwingsgolf. Vernieuwing en politiek bedrijven was voor hem geen verhaaltje voorlezen. Vernieuwing, de samenleving sterker maken de mens als een zelfstandige waarde zien daar ging het hem om.

Gerard was eerder bescheiden dan een gehaaid politicus. Een politicus met humor, verlegen en niet altijd de meest  sociale man, wel aardig en betrouwbaar. Een warme reus die al zijn kracht inzette voor het doel waar hij mee bezig was.

Ja, en daar hebben we in de stad en partij mee te maken gekregen.

Gerard zal altijd herinnerd worden als het gaat om het ijspaleis. Hij is de man die het twee maal mogelijk gemaakt heeft. De eerste keer toen hij bij het aantreden van het linkse college in 1986 zei dat een stadhuis in de binnenstad hoort, en de tweede maal toen een advies was uitgebracht dat zei dat het stadhuis onbetaalbaar was. Gerard liet het niet bij het advies zitten en vond een oplossing om het alsnog financieel haalbaar te maken creatief als hij was. Dat was Gerards zijn kracht, altijd creatief en altijd een oplossing op zak. Hij kreeg een stadhuis in de binnenstad alleen niet zijn stadhuis.

Aan creativiteit geen gebrek. Dat bleek toen hij als wethouder Volkshuisvesting begon met een originele aanpak om de eentonige naoorlogse flatwijken aan te pakken. Als eerste kwam hij met het zogenaamde “ Woningbouw Festival” aan de Dedemsvaartweg. Hagenaars mochten hun eigen huis ontwerpen en een aantal werden gerealiseerd. Het werd het startsein om de monotonie van ZW Den Haag te verbeteren.

Begaan met de welstand van gewone mensen, creëerde hij dwars tegen de toenmalige partijlijn heen een pensioenvariant voor banenpoolers en Melkertbanen. Creatief en noodzakelijk, want hoe kun je nu als sociaaldemocraat mensen geen pensioen laten opbouwen.

Ook buiten de politiek was en bleef hij een sociaaldemocraat of liever socialist. Hij vernieuwde de slapende coöperatie De Volharding en de CUVO-uitvaartbedrijf. Het ledental liep daardoor weer op tot maar liefst 27.000 Hagenaars. Als lid van het bestuur leverde hij er een bijdrage aan dat de toenmalige directie en de Raad van Commissarissen van de CUVO/Volharding er niet met het bedrijf en de coöperatie er van door konden gaan, waardoor de sociale doelstelling weer prioriteit kreeg.

Een socialist in de politiek en in de praktijk is verloren gegaan.

Constant Martini

Klik hier voor de overige bijdragen.

Inzamelen voor Sintvoorieder1

Ook dit jaar doen we als PvdA Den Haag weer mee aan de actie Sintvoorieder1. Stichting Sintvoorieder1 wil kinderen die opgroeien, in zowel zichtbare als verborgen armoede, een Sinterklaas kado geven. Meer informatie over Sintvoorieder1 vind je hier: https://www.sintvoorieder1.nl/

Wil je bijdragen aan deze actie dan kan dat door nieuw of zo goed als nieuw speelgoed te brengen:

Maandag tot en met donderdag tijdens kantooruren op fractiekamer van de PvdA in het gemeentehuis.

Op het partijkantoor op de Stationsweg 10b, maandag 10:00 tot 12:30, dinsdagavond van 18:00 tot 21:00 en woensdag 10:00 tot 14:00 en vrijdag 10:00 tot 12:30.

Een financiële bijdrage leveren kan ook via deze Tikkie: https://tikkie.me/pay/cq7v94icj8ldddes55t5
of via bankrekeningnummer NL05rabo0382212169 o.v.v. Sint voor Ieder 1 actie

Praten over de onderhandelingen

De fractie en het afdelingsbestuur stellen alle leden van de Haagse PvdA elke vrijdagmiddag in de gelegenheid om met de fractie bij te praten over de lopende onderhandelingen voor een nieuwe stadsbestuur.

Na het Cafe Rood van afgelopen oktober - toen we met elkaar spraken over de val van het college en de inzet bij onderhandelingen - geven we dit wekelijks een vervolg. Fractie en bestuur zijn ook komende vrijdagen (beginnend op 22 november) weer tussen 17 en 19 uur in het partijkantoor (Stationsweg 10b) aanwezig om in gesprek te gaan over de onderhandelingen.

Heb je inbreng, goede gedachten, wees welkom. Voor een vrijdagmiddagborrel wordt gezorgd. En kan het niet wachten? Mail gerust met de fractie: fractie@denhaag.nl; of schiet een van de fractieleden eerder aan!

Martijn Blogt: Over het overlijden van Gerard van Otterloo

Donderdagavond overleed Gerard van Otterloo. Een bevlogen sociaal democraat, onze oud wethouder. Ik herinnerde me een sessie van de werkgroep stad. Moet ergens rond 2005 geweest zijn. Het was bij iemand thuis, maar ik ben kwijt bij wie. Gerard, een beetje stug, gebogen over de stapels papier die hij bij zich had, met prognoses, cijfers, data. Er volgde een gloedvol betoog: papieren werkelijkheden over woningbouw, over betaalbaarheid van het stadsbestuur? Prikte hij zo doorheen. Nee, het gaat om de daden. En van die daden? Daar vond hij wat van. Behoorlijk wat ook.

Verschillende partijgenoten belden me gisteren; en deden anekdotes uit de doeken. Je leest hier een indrukwekkend in memoriam, met dank aan Jan Heemskerk, Constant Martini, Adri Duivesteijn, Peter Noordanus, Martin van Rijn en Frits van Erpers Roijaards. Met Gerard van Otterloo verliezen we een groot sociaal-democraat. Die knokte voor betaalbaar wonen, voor wijken met bewonersbetrokkenheid, met veel resultaat. “Een wandelende probleemoplosser” zoals Jan Heemskerk hem omschrijft. We gaan hem missen. Ik wens alle familie en vrienden namens de Haagse PvdA veel sterkte met het verlies.

Bewoners slaan alarm: de verkamering moet stoppen

Deze weken sloegen de bewoners van Leyenburg alarm over het opkopen, splitsen en verkameren van Haagse woningen. En terecht, want hierdoor gaan hele Haagse volkswijken in de uitverkoop. Met grote misstanden als gevolg. Niet alleen zullen de huurprijzen omhoog schieten, ook heeft het enorm veel overlast in de wijk als gevolg en lijdt het buurtgevoel eronder. Ik ben blij met de brandbrief van de bewoners van Leyenburg aan de gemeente en de politieke fracties. Hoogtijd daarom om in te grijpen, bijvoorbeeld door een verhuurdervergunning in te voeren, veel strenger om te gaan met het verstrekken van vergunningen voor verkamering en het instellen van een maximum-huur. Ik sprak erover met Omroep West. Lees hier meer en bekijk de reportage.

Aanval op KOZP en hun democratische grondrechten

Net toen je dacht dat het debat over de Sinterklaasintocht niet grimmiger kon, werden we vorige week vrijdag opgeschrikt door de gewelddadige en verwerpelijke aanval op Kick Out Zwarte Piet door tientallen agressieve belagers. Een aanval op democratische grondrechten, zoals de vrijheid van demonstratie en de vrijheid van vergadering. Het is onacceptabel dat dit gebeurt in de internationale stad van vrede en recht. Mikal, Janneke en ik hebben ons direct uitgesproken tegen deze verschrikkelijke aanval. Woensdag debatteerde de gemeenteraad erover. Lees hier de inbreng van Mikal terug.

Op bezoek bij Centrum Octopus in de Schilderswijk

Afgelopen zaterdag bezochten we Centrum Octopus in de Schilderswijk om te praten over het werk van dit buurtcentrum en een kijkje te nemen achter de schermen. En wat een goed werk verrichten ze daar! Op het gebied van jeugdwerk, door een plek voor ontmoeting te bieden en met jongeren moeilijke onderwerpen te bespreken. Ontzettend veel lof voor dit belangrijke welzijnswerk en veel dank aan Nasser voor het ontvangen en rondleiden!

Rijswijk stopt met bouwen

In Rijswijk besloot men deze week maar even om de afspraken in de Haagse regio om betaalbaar te bouwen los te laten. Ronduit schandalig, als je het mij vraagt. Er lijkt een afschuifspel te ontstaan in de regio. Alle aanmoediging voor onze provincie om hier op in te grijpen. Wonen is een grondrecht, ongeacht je inkomen. Elke gemeente in onze regio zal een bijdrage moeten leveren aan de betaalbare woningbouw! Zie hier mijn reactie op Facebook en Twitter.

Ouderen lopen onterecht uitkering mis

Afgelopen week verscheen een onderzoek van de Algemene Rekenkamer (lees hier meer) dat landelijk de helft van alle gepensioneerden die recht hebben op aanvulling op hun AOW-uitkering die niet krijgen en daardoor onder bijstandsniveau belanden. Dit gaat in heel Nederland om tussen de 34.000 en 51.000 huishoudens. Zij komen zo niet rond. Mikal trok aan de bel en vroeg aan het stadsbestuur hoeveel huishoudens in Den Haag niet de uitkering krijgen waar ze recht op hebben. We gaan het kritisch volgen. Bekijk hier de schriftelijke vragen.

Dat was het voor deze week. Een heerlijk weekend gewenst. En mocht je de kou trotseren, heel veel plezier bij de Scheveningse intocht van onze goedheiligman straks!

Met rode groet,

Martijn

Facebook
Twitter
Link
Website
Email
Vragen over de nieuwsbrief? Mail Gilles van Santvoort: Gilles.vansantvoort@denhaag.nl of Kenan Dogan: kenan_pvda@hotmail.com.

Wil je instellen hoeveel e-mailtjes je krijgt? Pas je voorkeuren aan of schrijf je uit.

Adres: Stationsweg 10b, Huygenspark, 2515 BN Den Haag. Voeg ons toe aan je adresboek.