Copy
Beste Partijgenoot, 

Wat is het soms heerlijk om in Den Haag te wonen! Vooral met dit prachtige lenteweer is het geen straf om door onze stad te lopen of te fietsen. Hopelijk kan iedereen ervan genieten! In deze nieuwsbrief niet alleen de blog van Martijn, maar ook een belangrijke aankondiging voor de ALV en een bijzondere bijeenkomst met Herman Tjeenk Willink.

En een reminder: vanmiddag is iedereen van 17.30 tot 19.00 welkom op het Partijkantoor (Stationsweg 10b) voor onze vrijdagmiddagborrel - Praat met de Raad. Kom vooral langs om met je partijgenoten het weekend in te luiden!

Een heerlijk weekend gewenst,
De Haagse PvdA
In gesprek met Herman Tjeenk Willink (dinsdag 9 april)

Op dinsdag 9 april gaat er een bijzonder evenement plaatsvinden. Dan heb je de kans om met niemand minder dan Herman Tjeenk Willink in gesprek te gaan! De openbare bijeenkomst met Herman zal plaatsvinden om 20.15 (inloop vanaf 20.00) in het Migratie Museum (Hoge Zand 42, Den Haag). Onder andere zullen we het hebben over zijn boek 'Groter denken, kleiner doen' en na afloop zal er gelegenheid zijn om na te praten. Meer informatie zal nog volgen, maar lees vooral dit artikel van de Correspondent ter voorbereiding: Nederland wordt geregeerd door spreadsheets. Zó winnen we onze democratie terug.

Algemene Ledenvergadering

En voor de bijeenkomst met Herman zal de Algemene Ledenvergadering plaatsvinden, ook in het Migratiemuseum. De vergadering zal op 9 april plaatsvinden om 19.00. Op de agenda staan de behandeling van de jaarrekening en de fractieverantwoording van fractievoorzitter Martijn Balster.

Martijn Blogt: Een prachtige dag om de wijk in te trekken

Eind maart alweer. En na wat gure momenten de afgelopen weken is de stad zonovergoten als ik deze blog schrijf. Komen net terug van een leuk werkbezoekje aan Middin in Rustenburg Oostbroek, waar mensen met een verstandelijke beperking naar dagbesteding gaan. In het hart van de wijk zoals het hoort.

Een week waarin onze Statenleden en leden van het waterschap zijn geïnstalleerd. Anne, Leo, Evelyn, Willem, Leon, Elsbeth en Lobke, van harte gefeliciteerd! We laten natuurlijk de plussen en minnen van de verkiezingsuitslag op ons inwerken. Fijn is het in elk geval wel te mogen concluderen dat Den Haag de grootste stijging van de G4 heeft laten zien. Mogen we gewoon op trots op zijn. Nu door!

Het is moeilijk groen doen als je rood staat!

Janneke maakt zich sterk voor iedereen in de stad die wel duurzaam wil, maar het moeilijk kan. Want subsidies komen niet terecht bij mensen met de hoogste energierekening en de laagste inkomens. In de nieuwe duurzaamheidsplannen van het stadsbestuur zijn er nog ontzettend weinig maatregelen om al die platte daken van woningcorporaties te benutten voor zonnepanelen, of echt geld vrij te maken voor het isoleren van de meest tochtige woningen. Ze kwam – in het debat over de duurzaamheidsnota deze week – daarom met een driepuntenplan onder de titel ‘Het is moeilijk groen doen als je rood staat’. Lees het hier; en lees hier het verslag van het debat in de raad.

Theresiakerk slopen? Eerst bewoners betrekken!

We verbaasden ons erover. Dat bewoners zo slecht zijn betrokken bij de plannen voor sloop en nieuwbouw van de mooie Theresiakerk in Rustenburg Oostbroek. Een baken in de Berlagewijk. Bewonersbetrokkenheid is steeds meer een ding tussen bouwer en verkoper. In dit geval Kavel BV en de kerk. Maar dat is geen goede zaak. Zij hebben vooral een financieel belang en dat is niet per se het belang van de buurt. Wij pleitten dan ook voor uitstel van het plan tot sloop en nieuwbouw (van een supermarkt) en hier lijkt zich een meerderheid voor af te tekenen. Lees hier mijn inbreng tijdens de commissie en hieronder een artikel in de Telegraaf.

Zuid-West in!

Er is gelukkig veel aandacht voor ons grootste stadsdeel Zuid-West. Nodig, want inkomens, woningkwaliteit lopen achter, er is te veel eenzaamheid en het blijkt moeilijk de trend te keren. Het stadsbestuur heeft bij het rijk een budgetje losgepeuterd om de komende jaren wat extra investeringen te doen. Was ook broodnodig want de wijkaanpak is gestopt. Maar of het genoeg is en of er dan de juiste dingen gebeuren? Dat gaan we goed volgen!

De Haagse PvdA gaat de komende maanden nog vaker dan we al deden Zuid-West in. Heb je goede ideeën voor werkbezoeken, ken je mensen waar we zeker mee moeten praten? Laat het ons weten. Afgelopen zaterdag waren we met een clubje in de schitterende Sportcampus, op pad met buurtsportcoach Maarten Boot. Zie hier een verslagje. Vandaag waren we dus bij Middin in Rustenburg Oostbroek.

Meer energierekeningen dan woningen? Hoe kan dat?

We doken eens goed in de cijfers en kwamen er achter dat er in veel wijken sprake is van aanmerkelijk meer energierekeningen dan woningen. Cijfers van kadaster (die het aantal woningen in Den Haag registreert) en de rijksdienst voor Ondernemend Nederland (die het aantal energierekeningen registreert) wijzen op overbewoning, illegale onderverhuur en in andere wijken op leegstand. Allemaal niet oké: we moeten weten wie aan wie verhuurt om misstanden te voorkomen. En leegstand kunnen we natuurlijk niet gebruiken als er zoveel mensen op zoek zijn naar een woning. We stelden het aan de orde via schriftelijke vragen aan het stadsbestuur.

Verder nog deze week: Eneco en huurverlaging

Tot slot maakten we ons nog eens hard voor meer invloed van de stad op de verkoop van Eneco. Opnieuw kwam de wethouder in de problemen, toen hij niet kon melden wat er gebeurt als Den Haag straks niet akkoord gaat met de koper. Lees hier meer. En we trokken aan de bel bij het stadsbestuur over corporaties die de huur niet verlagen, waar huurders wel recht hebben op een lagere huur.

En voor ik het vergeet! Je kan nog tot en met zondag namen inzenden voor het Central Innovation District. Want die naam kan beter, origineler en Haagser. De inzendingen zijn de afgelopen week binnengestroomd. Prachtige namen zoals de Triangel en het Ooievaarsnest. Mooi om al die ideeën uit de stad te zien. Heb jij nog een goede naam voor het CID? Je kan het nog tot zondag hier insturen!

Een fijn weekend gewenst en geniet van het weer,

Martijn

Vragen over de nieuwsbrief? Mail Gilles van Santvoort: Gilles.vansantvoort@denhaag.nl of Kenan Dogan: kenan_pvda@hotmail.com.

Wil je instellen hoeveel e-mailtjes je krijgt? Pas je voorkeuren aan of schrijf je uit.

Adres: Stationsweg 10b, Huygenspark, 2515 BN Den Haag. Voeg ons toe aan je adresboek.
 
Vragen over de nieuwsbrief? Mail Gilles van Santvoort: Gilles.vansantvoort@denhaag.nl of Kenan Dogan: kenan_pvda@hotmail.com.

Wil je instellen hoeveel e-mailtjes je krijgt? Pas je voorkeuren aan of schrijf je uit.

Adres: Stationsweg 10b, Huygenspark, 2515 BN Den Haag. Voeg ons toe aan je adresboek.