Copy
Valentijns aanbieding Champagne  Eclipsia rosé & 2 Lehmann flûtes  By Vincent Couche
 

    nieuwsbrief                                             
                                "SJAMP"    

NIEUWSBRIEF VOOR LEVENSGENIETERS, FOODIES EN PROFESSIONALS
BONJOUR,
Welkom, bij de 2e nieuwsbrief van Dis donc.

Het zonnetje maakt weer het één en ander los.
De eerste bloembollen komen al weer boven de grond kijken of dat er iets te beleven valt en de vogels zingen hun longen uit hun lijf.

De eerste rokjes zijn ook al weer gesignaleerd.
Maar wat moet een man nu nog doen om op ons eigentijdse verwende nesten nog indruk te kunnen maken, wat als dat weekendje weg of parfummetje niet meer volstaat.
Dan is er nog maar 1 optie: Terug de natuur in!

Die vrouwen moet je niet in de watten leggen, maar imponeren!
Verwennen met een super picknick. 
Gooi die mand vol met al dat lekkers wat je in de koelkast kan vinden. Loop naar de bakker voor een vers stokbrood en een groot stuk taart en trek die heerlijke fles champagne uit de kelder en haal haar met een smoes uit haar werk.
Wedden dat het een mooie dag kan worden. Vier de Lente!

Salut! Proost! Sante!
Jaqueline Smit
Take a break
120 min
drink it chilled, not frozen!
Enjoy it together

Biologisch VS Biodynamisch

Iedereen wil natuurlijk het beste voor de bloemetjes en de bijtjes. Maar wat is nu beter biologisch of biodynamisch? Vincent Couche zweert bij biodynamisch, terwijl Champagne Hubert Paulet het liever natuurbewust houdt, maar waarom maken zij deze bewuste keuze?
Dat is pas te begrijpen als je precies weet wat biologisch of biodynamisch eigenlijk inhoud. In de volgende artikelen vind je een korte beknopte beschrijving over wat het verschil is tussen biologisch en biodynamisch. Ik ben benieuwd welke keuze jij zou maken als het jou wijngaard zou zijn?

Een biologische champagne is champagne gemaakt van biologisch geteelde druiven. Dit betekent dat er in de wijngaard geen kunstmest en geen chemische gewas bestrijdingsmiddelen mogen worden gebruikt. De wijnboeren bestrijden niet de schadelijke ziektes, maar ondersteunen de wijnranken en het leven in de wijngaard op een natuurlijk en evenwichtige wijze. Ze ondersteunen de wijngaard met kruiden en natuurlijke vijanden van de plaag of ziektes. Een gezonde plant is veel minder snel vatbaar voor een schimmel en kan veel meer schade verdragen dan een chemisch beschermde wijnstok.

Voor biologisch-dynamische champagnes gaan de wijnbouwers nog een stuk verder mee met de seizoenen, maanstanden en de cyclus van zijn druiven. Als de maan, het eb en het vloed kan bepalen in de zeeën. Dan kunt u zich ook voorstellen dat dit invloed heeft op de sapstromen in een plant. Er zijn dagen dat een plant extra water zal opnemen van de bodem.
Eigenlijk net zo als een mens, vergelijkbaar met de goede en minder goede dagen. De meeste werkwijzen zijn al zeer oud, van ver voor dat er een jaartelling bestond. Deze tradities is men weer gaan gebruiken en met de kennis van nu is eigenlijk het de ideale combinatie voor plant, mens en dier.

Dan heb je nog natuur bewust. Niet iedere situatie heb je nu éénmaal in de hand. Als het echt heel erg tegen zit met het weer of als er een plaag heerst in de wijngaard. Dan zal een biologische wijnbouwer dit accepteren en het grote verlies voor goed nemen. Iemand die natuur bewust teelt zal toch op een natuur bewuste manier proberen zijn oogst niet verloren te laten gaan. Men gebruikt op zeer beperkt en gedoseerde wijze dan natuurlijk bestrijdingsmiddelen. 

CHILLED NOT FROZEN”

Je ziet tegenwoordig dat de champagne steeds kouder geserveerd wordt.
Er is dan ook niets mooier in de reclame dan die kleine waterpareltjes op een flesje of flute. Heerlijk verfrisse
nd en door de kou verdoezel je de smaak van een slecht gemaakte wijn.
Echter, van een mooi glas champagne is het beste te genieten als deze geserveerd word rond de 11 a 12°C daarbij openen de aroma’s zich en kan je de liefde en aandacht proeven waarmee de wijnmaker jou champagne heeft gemaakt.

Tip: Mocht het nu erg warm zijn op het terras vraag dan om een half glaasje en laat het nog een keertje bijschenken. Dat is dubbel genieten voor de prijs van 1.

Wow!, Fantastisch, Geweldig, Zo hé
 “Dis donc” is een Franse compliment en betekent Wow!, Fantastisch, Geweldig, Zo hé. 
De Franzosen gebruiken het om zich positief uit te drukken over iets dat hen opvalt. Ze spreken het op z’n frans uit, zo iets als “Die don(que)”. 
Het is dan ook niet gek dat er een glimlach op het gezicht verschijnt als je dit compliment maakt.
      
ONTDEK DE WIJNBOER klik hier
De wijnbouwers van de Dis donc champagnes hebben ieder zo hun eigen ideeën en idealen. De ene familie is heel traditioneel en behouden en de volgende is weer ultra modern en experimenteel.
Eén ding hebben ze allemaal gemeen, ze werken met volle overgave en liefde in hun wijngaarden en produceren een super kwaliteits champagne. Eigenlijk alles wat met liefde gemaakt word smaakt gewoon beter.
Ontdek alles van de champagne createurs op www.disdonc.nl/ wijnhuizen/  


Vincent Couche
is een lekker eigenwijze franse wijnbouwer. Vraag je hem of hij misschien iets langzamer zou willen praten. Dan praat hij nog iets sneller.
Vincent is trots op zijn Champagne en vaderland en doet wat hij denkt dat goed is. Dit siert hem en maakt hem en zijn champagnes uniek in zijn soort.
Hij verzorgt al zijn wijnvelden biologisch dynamisch. Ook beschermt hij het microbiologische leven, de biodiversiteit in de grond en bovenlagen mede hierdoor heeft hij in 2008 de certificering van Ecocert (organisch) en Demeter( biodynamisch) behaald.
Het verzorgen doet hij niet per wijnveld maar per druivenstok, Vincent bekijkt per stok wat deze nodig heeft aan ondersteuning en verzorging om gezond te blijven.
 Deze vorm van verzorging is zeer intensief en helemaal bij een grondbezit van 13 HA. Daarom is hij vaak te vinden in de wijngaard.
 Het vak heeft Vincent van zijn moeder geleerd en tot op de dag van vandaag werken ze nog steeds dagelijks samen.

Vincent weet van iedere wijnrank hoe deze groeien en wat ze nodig hebben. 
Hij ondersteunt zijn druivenstokken met aftreksels, kruidentheeën en silica spray om zo de natuurlijke energie hoog te houden en de stokken te beschermen tegen ziektes en plagen. Ook laat Vincent gewoon het gras en bloemen tussen de wijnranken groeien.

Zijn wijngaarden
liggen in de Aube, het meest zuidelijke stukje van de Champagne streek. De 3 HA in Montgueux liggen op het zuiden en zijn enkel beplant met Chardonnay.
 De grond bestaat uit prehistorisch krijt met 40 cm krijtgrond.
 De 10 HA in Buxeuil staan op nog oudere krijtondergrond uit het late Jura tijdperk genaamd; het Kimmériden. 
Hier groeit voornamelijk Pinot Noir deze wijnstokken zijn gericht op het zuiden en westen. Op deze locatie bevindt zich een speciaal microklimaat met hogere temperaturen en een zekere luchtvochtigheid. 
De stokken staan dicht bij elkaar geplant om zo de onderlinge concurrentie aan te wakkeren en de wortels hun best te laten doen met groeien.
 Hierdoor ontstaat een sterke wijnstok en een intensere smaak in de druiven. 

Ben je nieuwsgierig geworden naar welke champagnes Vincent maakt? klik dan hier 
Onder aan de bladzijde van deze link vind je zijn champagnes.
SHARE THIS STORY klik hier
Forward to a friend
Follow on Twitter
Join on Facebook
Follow on Twitter | Friend on Facebook | Forward to Friend 
Copyright © 2014 Dis Donc, All rights reserved.
unsubscribe from this list | update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp