Copy
View this email in your browser

Länsmuseet öppnar!


Välkommen tillbaka till ditt museum! Den 14 juni öppnar Västernorrlands museum igen efter att huvudbyggnaden varit stängd sedan 18 november. Två nya utställningar och en uppdaterad museibutik i rymliga lokaler välkomnar besökarna. Samma dag startar säsongen på Murberget friluftsmuseum med lovaktiviteter och andra programpunkter och Fritidsbåtsmuseet öppnar. 

Museimiljöerna öppnar under Corona-anpassade former. Högst 100 personer får vistas i museibyggnaden samtidigt, och Fritidsbåtsmuseet tar emot ett begränsat antal personer. Vi räknar besökare i museernas entré och uppmanar alla att hålla avstånd. Begränsningar finns i hur många som kan vistas i varje lokal samtidigt, och lekrummet tar endast emot 8 samtidiga gäster.
Museet följer nya rekommendationer från myndigheterna för att säkra att aktuella smittskyddsåtgärder följs. 

Följ uppdaterad information på webbplatsen, Facebook och Instagram under sommaren.

Läs mer >>
Ta del av sommarens hela program i kalendariet >>

Lovaktivitet: Konstnär för en dag

Prova på olika tekniker och skapa egna alster med akvarell, pastell, kol, kollage och papier mache. Vi inspireras av de vackra miljöerna på friluftsmuseet, gör byggnadsporträtt, skissar av detaljer, mm. Vi tittar in i några av de gamla byggnaderna men håller till utomhus med vårt eget skapande. Kom ihåg att ha oömma kläder och skor.
Samling vid museibyggnadens entré.

Handledare Sandra Sandström.

Läs mer och anmäl dig på museets webb >>

Fågelvandring på Murberget


Har du sett en Bofink och vet du hur en Grönsångare låter? Följ med på fågelskådning ut i Murbergsskogen under cirka 2 timmar på morgonen. Turen är en ca 3 km lång skogspromenad och går från museibyggnaden och sedan in i Murbergsskogen. Vi går i lugnt tempo och försöker se och höra så många arter som möjligt. Passa på att lära dig så mycket som möjligt om våra sommarfåglar. Du kanske får upptäcka en ny favorit eller se och höra en fågel du aldrig sett eller hört förut? Dan Tjell från Ångermanlands Ornitologiska Förening leder turerna. 

Läs mer och anmäl dig på museets hemsida:

Läs mer om Lovaktivitet: Spana på sommarfåglar! >>

Läs mer om fågelvandring på Murberget för vuxna >>

Att fånga en plats - Berättelser från Västernorrland
10 december 2020 – 27 februari 2022


Att fånga en plats – Berättelser från Västernorrland består av tre delar, som ger olika perspektiv på berättelser. Här skildras museet som samlare och förvaltare av berättelser, här presenteras tre pristagare från Rosentrömska stiftelsen – och i Berättarlabbet välkomnas besökarna att själva bidra med berättelser. Här visas exempel på föremål och fotografier som bär på unika berättelser från Västernorrland. Urvalet symboliserar både stora händelser i länet och vardagslivet för enskilda människor.

Läs mer om Att fånga en plats - Berättelser från Västernorrland >>

Röster som håller/Sustain Able Voices
3 mars 2021 – 29 augusti 2021

Röster som håller / Sustain Able Voices, visar upp unga och lovande formgivares visioner och idéer. Med en nyfikenhet på framtiden och ett brinnande intresse av att sprida idén om god design till de många människorna, har IKEA Museum gått ihop med Svensk Form och skapat denna vandringsutställning som visas på Västernorrland museum. Juryn för utmärkelsen Ung Svensk Form, som drivs av Svensk Form, har ända sedan 1998 prisat innovativ, tvärdisciplinär design.

Utställningen på Västernorrlands Museum visar upp utvald konst från Ung Svensk Form från 2004–2020. Verkens gemensamma drag är den experimentlusta, öppenhet och mod de ger uttryck för.

Läs mer om utställningen på museets webb >>

Bild: Global Nomad av Amanda Borgfors Mészàros. © Inter IKEA Systems B.V. 2020.

Välkommen till en uppdaterad museibutik


Konstglas, personliga smycken och mycket annat från lokala hantverkare.
Pop up-utställare hela sommaren: Lisa Reiser, Camilla Thelin och Elin Nerpin. 
Välkommen till en uppdaterad museibutik med massor av nyheter.
Öppet alla dagar kl. 10-16 från och med 14 juni.

Till museibutiken >>

Visste du att....?
 

Murbergskyrkan  är byggd av sten som är bruten här på Murberget? Så det är verkligen en riktig Murbergs-kyrka i alla bemärkelser.
 
Att få en kyrka till museiområdet fanns med redan i Theodor Hellmans och Föreningen för norrländsk hembygdsforsknings första planer för friluftsmuseet.

Själva byggnaden påbörjades i september 1925 efter ritningar av Erik Högström. Stenarbetare Knut Godin var byggmästare och ledde arbetet. Byggnadsmaterialet är gråsten som togs i ett stenbrott på Murberget, strax norr om museiområdet. Bygget pågick till sommaren 1929. Den 7 september 1930 används Murbergskyrkan för första gången i samband med en Jubileumsfest för att fira museets 50-åriga verksamhet.
 
Murbergskyrkan är museets egen kyrkobyggnad och har aldrig tillhört någon församling. 

I sommar är den öppen 14 juni – 22 augusti kl 12.00-16.00 alla dagar.
Email
Website
Facebook
Instagram
YouTube
Twitter
Copyright © 2021, Västernorrlands museum, All rights reserved.

email: hej@vnmuseum.se

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.