Copy
View this email in your browser

300 år sedan rysshärjningarna i Västernorrland

2021 är det 300 år sedan de så kallade rysshärjningarna längs norrlandskusten. Flera hundra gårdar brändes och många tvingades att fly. När de återvände hem fanns knappt något kvar. Krigshandlingarna pågick under åren 1719-1721. De var en del i ett omfattande politiskt krig mellan Sverige och Ryssland, men även andra länder kring Östersjön. 

I samband med detta finns flera aktiviteter att ta del av på Västernorrlands museum. En ny mediaguide, ”I rysshärjningarnas spår 1721”, finns att ta del av från den 30 maj i appen Kulturpunkt, ett digitalt föredrag med en av Sveriges främsta experter inom militärhistoria, Lars Ericson Wolke, och vill du fördjupa dig ännu mer i händelserna i Västernorrland 1721, hittar du det på museets webb ”Kunskapslandet” och "För skolan".

Museets mediaguide Kulturpunkt utökas med ytterligare en guide: I rysshärjningarnas spår 1721

”I rysshärjningarnas spår 1721” är en upplevelsevandring där du kan besöka olika platser i Västernorrland. På varje plats finns berättelser som du når via din mobiltelefon. Berättelserna tar avstamp i verkliga händelser. Det finns tre spår att välja mellan: Härnösand, Sundsvall och Västernorrlands län. På varje plats kan du även lösa hemliga uppdrag. De leder till dolda sidor med överraskningar. 
 
Läs mer och ge dig ut i spåren efter 1721 års härjningar >>

Kunskapslandet – Upptäck historien och lär dig mer

 Nu lanseras ”Kunskapslandet” på museets hemsida – en plats för kunskapsfördjupning i flera olika ämnen och teman. Först ut är Rysshärjningarna 1721. Ta del av fakta och berättelser om de ryska härjningarna, om flykt och att återvända till nedbrända gårdar och städer.

Till Kunskapslandet >>
 

Arbetar du inom skolan och behöver lärarhandledning?

Tema 1721 finns även som lärarhandledning för årskurs 4-6. Webbplatsen syftar till att inspirera både lärare och elever i länet till att använda kulturarv som pedagogisk resurs i skolarbetet.

Till För skolan >>

Digitalt föredrag:
Rysshärjningarna i Västernorrland 1719-1721

Lars Ericson Wolke, författare och professor vid Försvarshögskolan, och en av Sveriges främsta experter på militärhistoria, berättar om rysshärjningarna längs med norrlandskusten, med särskilt fokus på Västernorrland.
 
Föredraget sänds på årsdagen av när Härnösand brändes ned, den 30 maj, och sänds kl 15.00 på museets Youtubekanal.
 
Lars Ericson Wolke är en flitig författare, skribent och föredragshållare, och har skrivit flera populärvetenskapliga böcker och artiklar om Sveriges historia och militärhistoria. 1997 invaldes Ericson Wolke som ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien, och är också ledamot av Kungliga Samfundet för utgivande av handskrifter rörande Skandinaviens historia.

Se föredraget här >>

Visste du att....?
 

I Västernorrlands museums föremålssamlingar finns en värja som bars av en svensk soldat vid namn Johan Henrik Fieandt (1683-1741). Han kämpade mot de ryska soldaterna vid slaget vid Selånger den 25 maj 1721. 

Värjan har inventarienummer M5352.
Email
Website
Facebook
Instagram
YouTube
Twitter
Copyright © 2021, Västernorrlands museum, All rights reserved.

email: hej@vnmuseum.se

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.