Copy
View this email in your browser
Hur fångar man en plats?
I samtal och intervjuer utforskar länsmuseet platsen Västernorrland tillsammans med inbjudna gäster. Lyssna till intervjun om Ella Grainger, konstnären, poeten och musikern, som skänkte två halsband till museet i mitten av 1900-talet. Ta del av kommande programpunkterna om Sundsvallsbranden 18 maj och om Magdalena Forsberg, VM- och OS-medaljör i skidskytte, som berättar den 4 maj om sitt Västernorrland. 
 
Se länkar till respektive programpunkt nedan. 

Foto: Ella och Percy Grainger. Grainger Museum, University of Melbourne
9000 hemlösa på några få timmar. Branden som ödelade en hel stad. 
Lyssna till ett livesänt föredrag med författaren, journalisten och medieskaparen Svenåke Boström. Vad hände egentligen den där varma, ödesdigra dagen 1888?
Anmälan via Zoom.

Läs mer på museets webb >>
Som skidskytt vann hon 6 raka totala världscupsegrar, sex VM-guld och två OS-brons.
Lägg till rekordmånga fyra Jerringpris. Efter karriären har Magdalena Forsberg fortsatt som framgångsrik föreläsare och TV-personlighet, bland annat som vinnare av ”På spåret” och ”Mästarnas mästare”.

Hennes meritlista är således väldigt stark, och det är även hennes koppling till Västernorrland. Nu gästar hon Västernorrlands museum i ett digitalt samtal med journalisten Olof Wigren om hennes relation till Ångermanland och Medelpad, samt en hel del om Ullånger och Höga Kusten.

Samtalet publiceras på tisdag 4 maj kl 16.30 på museets Youtube-kanal >>

Ella Grainger - konstnär, poet och musiker 
 

Ella Grainger var en svensk konstnär, poet och musiker. Hon är kanske mest känd som hustru till konsertpianisten Percy Grainger, men nu har intresse växt kring hennes egna liv – ett liv fyllt med resor, konst och spännande möten.

Genom brev har museet fått veta att hennes mamma hade en koppling till Härnösand – men kanske Ellas egen koppling starkare än så? Lyssna på när Monica Syrette, tidigare anställd på Grainger Museum i Australien och som skriver på en bok om Ella Grainger, berättar om Ellas bakgrund, liv och konstnärskap.


Ta mig till bloggen >>

Senaste nytt från museibutiken


Glaskonstnären Lisa Reiser ställer ut i museibutiken fram till och med 30/5. Lisa Reiser är formgivare och utbildad vid Beckmans Designhögskola. Hon arbetar främst med glas som skulptur och bruksgods, men även med andra material. Reiser formger även produkter för IKEA. 

Till museibutiken >>

Visste du att...?

 
Ella Grainger skänkte två halsband till museet på 1960-talet. Hon tyckte att de liknande samiskt konsthantverk. Halsbanden kallas för "Thunderbird Jewellry" och tillverkas i New Mexico, USA.

Vill du fördjupa dina kunskaper, läs mer på Indian Pueblo Cultural Center, New Mexico >>
Email
Website
Facebook
Instagram
YouTube
Twitter
Copyright © 2021, Västernorrlands museum, All rights reserved.

email: hej@vnmuseum.se

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.