Copy
Beste lezer
Onze site werd opnieuw aangevuld met interessante informatie! Ontdek in deze nieuwsbrief alle details.

Nieuwsbrief - editie 27

Het seizoen zit er alweer op!

Het is weer zover, het exotenseizoen is alweer achter de rug. Uiteraard is het ook dit jaar weer voorbij gevlogen.
Dit is het typische moment dat het pas echt opvalt hoeveel planten er in het seizoen wel niet zijn bijgekomen en allemaal hebben ze een goed plaatsje nodig voor een succesvolle overwintering.
In sommige gevallen vergt dat best het nodige sleur, sleep en puzzel werk.
Uiteraard is dat bij ons niet anders.

Omdat de planten alsmaar groter worden en meer plaatsen in beslag nemen, hebben wij het er dit jaar op willen wagen door zowel een Cycas revoluta als een Washingtonia robusta in de volle grond te planten.
Uiteraard worden deze beschermd dmv een winterhok en verwarmd met een lichtslang.Voor meer informatie over deze items:
Cycas revoluta
Washingtonia robusta
Bouwplan voor de winterbescherming van een palm


Nieuwe "look & feel" La Palmeraie nieuwsbrief

Het is u vast opgevallen, onze nieuwsbrief ziet er helemaal anders uit dan u van ons gewend bent. Vanaf nu maken we namelijk gebruik van een ander mailprogramma waarmee het maken van nieuwsbrieven een stuk eenvoudiger is. Hierdoor kunnen we u ook vaker informeren over interessante ontwikkelingen in de hobby. Bovendien is deze nieuwsbrief nu ook interactiever; u kunt hem eenvoudig delen met anderen, uw gegevens beheren en past hij zich automatisch aan wanneer u de nieuwsbrief op uw smartphone of tablet bekijkt. Ideaal dus! 


Winterbescherming

Omdat veel exoten de winter niet overleven zonder enige bescherming geven we u hierbij nog eens het overzicht van alle relevante artikels:
Winterbescherming van palmen
Winterbescherming van bananenplanten
Winterbescherming van de Ensete ventricosum 'Maurelli'
Winterbescherming van boomvarens


Onze aanpak

Palmen
Bij de Trachycarpus fortunei waren wij vorig jaar erg tevreden over de bescherming dmv een simpele paraplu. Enkel bij aanhoudende strenge vorst werden de bladeren samengebonden en draaiden we nog een stuk dik plastic of vliesdoek rond de palmen. Kwestie van de nattigheid en de wind buiten te houden. De Chamaerops humilis voorzien we dit jaar wel van steviger afdakjes. Vorige winter bleken daar de speciale thermohoezen van vliesdoek onvoldoende. Gelukkig herstelden ze wel weer van de opgelopen speerrot. De overige palmsoorten gingen naar binnen en werden daar verspreid over de woonkamer (tropische soorten) en de hal (hardere soorten).Musa's, Stelitzia's & Colocasia's
Zoals elk jaar gaan alle banaanachtigen er ook dit keer weer uit voor een overwintering binnenshuis.
Bij de Canna's volstaat het om het loof net boven de grond af te snijden na de eerste vorst, ze uit te steken en zo volledig in bakken op zolder weg te zetten. Bij de Musa's verloopt het ongeveer hetzelfde al worden daar enkel de bladeren weggesneden. Enkel de Ensete glaucum blijft warm staan, mét blad, aangezien het met 15°C in de gang al te koud bleek. De Strelitzia nicolai staan ook alweer in de koele hal en zullen weldra vergezeld worden door de Strelitzia reginae. Vorige winter leverde de koele hal zelfs de eerste Strelitzia bloemen op! Enkele Colocasia's blijven buiten in de grond zitten met een mulchlaag van afgevallen blad. De overigen werden opgepot en staan op een lichte maar koele plaats binnen. Hier is het vooral opletten voor spintmijt, aangezien ze daar in de winter erg gevoelig voor zijn. Eventueel kan de luchtvochtigheid wel verhoogd worden. De grote knollen kunnen eventueel ook schoongemaakt worden voor een droge overwintering. Bij te kleine knollen lukt dit niet is onze ervaring.

Boomvarens
De Cyathea brownii staat inmiddels alweer warm binnen. Zo kan deze lekker doorgroeien. De Dicksonia antartica blijft in het winterhok bij de palm staan en gaat enkel naar binnen wanneer er strenge vorst voorspeld wordt.

Tip: op Marktplaats en 2ehands.be vindt u nu weer lichtslangen om de planten bij te verwarmen. Let er hierbij goed op dat het een oud model betreft aangezien de LED versies onvoldoende warmte produceren. Uiteraard kunt u ook opteren voor de duurzamere warmtekabels al zijn deze wel een stuk duurder in aanschaf. Bijkomend voordeel van de lichtslang is dat u ook een visuele controle hebt dat ze werken.

Copyright © 2013 La Palmeraie, All rights reserved.
Our mailing address is:
lapalmeraie@palmvrienden.net

Email Marketing Powered by Mailchimp