Copy
Nieuwsbrief 20| DORIENDAVID | Figuurlijk gesproken | zomer 2017
View this email in your browser
Deze editie | Comes a time | Nieuwe aanwinsten en hun schetsen | Wat wij toegestuurd kregen, foto's van bruiden, bruidsmeisjes, moeders van bruiden | Nieuws: een nieuwe site voor de Van Oldenbarneveltstraat en het Proeft-event | Blog van David : Puck en Hans, vervolg | de DD Klasieker, de pink rpbemanteau 

 
Onze modeshow in 1992 in het Rotterdams Historisch Museum (Schielandshuis) met galakleding en ruige boots.

Comes a time

Het iconische nummer van Neil Young uit 1978 blijft samen met andere nummers uit die tijd prachtig.
Je ziet een ruige man ongeschoren, hoed en houthakkershemd. Je hoort een ijle stem het lijkt soms als of er vrouw zingt. We houden heel erg van dit soort oprechte schijnbare tegenstellingen of 'ongerijmdheden'. Niet te vergelijken met een nepper die als vrouw met baard verkleed, Europa's eerste keus was bij wat een songfestival genoemd wordt.
Vele jaren geleden werkten we al met dit soort schijnbare tegenstellingen. We introduceerden bijvoorbeeld galajurken met ruige boots in modeshows (zie ook onze video's op ons YouTube kanaal) of een fotoshoot van meisjes in baljurken op een metro roltrap. Ook maakten we regelmatig gebruik van een ruige industriële omgeving of een agrarisch bedrijf voor een fotoshoot locatie. Echt ongebruikelijk in die tijd.
 
Onze modeshow The Enjoyment of Fashion in de Rotterdamse Kunsthal 
Maar in de modewereld is men niet vies van nep of leunt er zelfs op. denk aan welvarende westerse jongeren die massaal industrieel gescheurde spijkerbroeken dragen, of aan de zoveelste revival van hippie-achtige mode.
Dan liever naar de bron, in de muziek of in de mode, dit geval een overzichtstentoonstelling van Puck en Hans, die zich volop gelaafd hebben aan de toen heersende hippie-cultuur (zie Blog, Puck en Hans vervolg).
 

Nieuwe aanwinsten

De Luana jurk
Onze nieuwe lange jurk van een prachtig soepel vallende blauw/zilver satijn met tule en sleep, de Luana. Uitvoering in deze stof is in een grote variëteit aan kleuren te maken.
Nieuw kort feestelijk jurkje van goudkleurige kant
 
Wat wij toegestuurd kregen
 
De vorige Nieuwsbrief was aan het begin van de zomer. In de periode er na hebben we een rijke oogst aan foto's van klanten met DORIENDAVID kleding ontvangen.
De eerste foto is van vier bruidsmeisjes die allemaal een verschillend model jurk kregen van dezelfde stof in dezelfde gouden kleur.
Helena, de bruid zelf, de opdrachtgeefster, is de dochter van een internationaal bekende vrouwelijke kunstenaar die wij zeer bewonderen.

 
Helena en haar bruidsmeisjes
Werkschema van vier verschillende ontwerpen, zelfde stof

 
De volgende foto is van Josette en Harry uit Utrecht.
Zij schrijven op hun dankkaart aan familie en vrienden o.a. het volgende:

Dankzij jullie gulle gaven hebben we aan ALS op de Weg een bedrag van Euro 7.000,- kunnen overmaken. Daarmee kan de stichting ruim twee jaar lang een ALS-patiënt en zijn of haar gezin de beschikking over een rolstoelbus geven. Dat dat is gelukt, geeft ons feest nog meer glans!

Fantastisch toch!
Judy, foto uit 2012
Fenny

 
Juna op haar bruiloft en in onze studio
Annelies en Kees
Carolien en Bert                                    Marina in haar rode trouwjurk
NIEUWS
De Van Oldenbarneveltstraat, waar DORIENDAVID inmiddels bijna 18 jaar gevestigd is, heeft nu toch een geheel vernieuwde site:  http://oldenbarneveltstraatrotterdam.nl/
Op de site vind je behalve alle winkels van de straat ook informatie over komende evenementen zoals het eet- en mode-event Proeft op 24 september as van 11.00 tot 18.00 uur.  https://www.facebook.com/proeftrotterdam/BLOG DAVID

Vervolg DORIENDAVID en Puck en Hans


De expositie

Het zou een modevraag uit #deslimstemens kunnen zijn: Wie zijn

Ferry Offerman, Rob Kroner, Max Heymans, Dick Holthaus, Cargelli, Fong Leng, Daryl van Wouw, Lola Pagola, Theo Sijthoff, Sheila de Vries, Percy Irausquin, Frank Govers, Carla V., Koos van den Akker, Frans Molenaar.

Het antwoord laat zich raden, het zijn allemaal min of meer willekeurige namen uit de modewereld die gemeenschappelijk hebben dat ze bij het grote publiek vergeten zijn of vergeten dreigen te worden. Met Puck en Hans zal ongetwijfeld hetzelfde gebeuren. De huidige overzichts tentoonstelling in het Amsterdam Museum zorgt wat dat betreft gelukkig voor wat vertraging.

We bezoeken de tentoonstelling ‘Puck en Hans – couture locale, over een iconisch modeduo’. Door de titel lijkt het een Amsterdamse aangelegenheid maar het stel had lang geleden ook winkels in Den Haag (1967) en Rotterdam (1971). In Rotterdam in de Van Oldenbarneveltstraat! In hun jonge jaren waren dit de steden waar ze zich ontwikkelden en elkaar leerden kennen. Maar Amsterdam werd uiteindelijk het belangrijkste. De mooiste etalages (in een prachtig pand op het Rokin, van de hand van Hans) waren in Amsterdam (vanaf 1974), evenals de spraakmakende modeshows (Artis, Westergasfabriek). Het ingebed zijn in de Amsterdamse modescene werkte zeker in hun voordeel.

 

In een vorige blog in de laatste Nieuwsbrief schreven we: ‘Op een recent verjaardagsfeestje blijken er meerdere fans (en vroegere klanten) van Puck en Hans te zijn’. Wat we er niet bij vertelden was dat de namen voor de jongere aanwezigen volstrekt onbekend waren. Maar dat is niet echt schokkend. In een recent televisieprogramma bleken Koot en Bie bij de jongere leeftijdsgroepen ook niet op de harde schijf te zitten.

 

De tentoonstelling kwam tot stand door een soort crowd funding op de sociale media maar in plaats van geld werd kleding opgehaald van het eens illustere modepaar. Deze bleek nog in ruime mate aanwezig in de garderobekasten van de oud-klanten en bewonderaars.

 

Een bezoek aan de expositie laat een bonte mix zien van kleding die soms stylisch maar heel vaak vooral uitbundig en trendy (voor die tijd) is. De levendigheid wordt benadrukt doordat de samensteller van de tentoonstelling niet chronologisch te werk is gegaan maar thematisch.

De thema’s schieten alle kanten op:  Waterlelies, Business, Birds of Paradise, Etalages, Silhouetten, Afrika, Sexy zwart, Oosters, Memories, Mongolie, India en Bruid.

Erg spectaculair en afwisselend maar het zicht op het ontwikkelingsproces van Puck en Hans is zo moeilijk te zien. Wat je als ingewijde wel ziet dat de kleding vakkundig gemaakt is zonder couture genoemd te kunnen worden.

Je ziet er de tijdgeest door heen van wat aangeduid wordt als de zestiger jaren (een periode die liep van eind zestiger jaren tot de tachtiger jaren). Met de ogen van nu oogt het allemaal best wel hippieachtig, speels soms bijna baldadig.

Een andere Amsterdamse modeontwerper Frank Govers, stond trouwens al eerder bekend om zijn voorliefde voor bonte kleuren: In de tweede helft van de jaren 60 raakte Govers geïnspireerd door de hippies die een eigen mode hadden met kleding uit India, jassen uit Afghanistan, omslagdoeken met franjes en kwasten, en etnische sieraden. In 1974 begon hij opnieuw met couture, gekenmerkt door uitbundige kleuren, overdadig stofgebruik en veel borduursels (Wikipedia). Grappig en interessant is dat deze ontwikkeling van uitbundige kleuren en patronen zich nog eerder manifesteerde in de kindermode. Het Nederlandse merk Oilily begon al in 1963 op deze wijze kleding te ontwerpen (Wikipedia).
Govers was op zijn beurt een voorbeeld voor de ontwerpers die de bohemienne chic van de jaren 70 perfect wisten te verbeelden in ingenieuze ontwerpen (Wikipedia).


Toen de verbeelding aan de macht kwam, kwamen de kleuren als vanzelf op.

Puck en Hans vonden het leuk met allerlei ongebruikelijke – vaak nieuwe - stoffen te werken. Ze pretendeerden niet als Govers haute couture te maken. Daarmee was het niet gelijk pret-a- porter. Het was een slag beter, de kleding moest gewoon goed in elkaar zitten, daar zorgde Puck wel voor.

Al met al geeft de tentoonstelling een mooi beeld van een sympathiek modebedrijf, geleid door mensen met een visie en begrensde ambitie die op hun hoogtepunt gestopt zijn.

Intrigerend is dat de golfbeweging van de mode weldra een nieuwe ontwikkeling liet zien van jonge Japanse en Belgische ontwerpers die kleding ontwierpen met sobere belijningen en het vrijwel ontbreken van kleur.

VASTE RUBRIEK
De DORIENDAVID Klassieker

De klassieker is deze keer een robemantaeu van taftzijde. De naam zegt het al, het is zowel jurk als jas en is als beide te dragen. Door bijvoorbeeld de petticoat weg te laten, is hij heel goed te dragen op een strakke broek. Dat haalt tegelijkertijd het hele feestelijke er wat af en is daardoor voor meer gelegenheden geschikt. Klanten die trouwden of een feest hadden kochten hem en een zeer gerespecteerd senior Eerste Kamerlid droeg hem in haar wilde jaren op Prinsjesdag (In het gedeelte Eerdere ontwerpen op onze site zijn meer robemanteau's te bewonderen).

 

FIGUURLIJK GESPROKEN
Deel de nieuwsbrief


Ken je iemand die van bijzondere kleding houdt, iemand die zich graag onderscheidt door haar kledingkeuze, of iemand die trouwplannen heeft of iemand die kleding zoekt voor een speciale gelegenheid, bijvoorbeeld een huwelijk of andere belangrijke gebeurtenis, of iemand die er representatief uit wil zien, of iemand die graag kleding op maat heeft of iemand die een specifieke kleurkeuze heeft of iemand die ...enz., enz.

Wil je de eerdere edities van de nieuwsbrief bekijken? Klik hier

Deel de nieuwsbrief met aan anderen!  Ja, ik schrijf ......... direct in

Of stuur de nieuwsbrief door d.m.v. onderstaand 'Forward' knop.
 
Forward

VOLG ONS VIA

Facebook
LinkedIn
Email
Website
Copyright © DORIENDAVID 2015, All rights reserved.

De nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik hier

DORIENDAVID - Couture 
Openingstijden: di - vrij van 10.00 tot 18.00 uur en zat van 10.00 tot 17.00 uur
Tevens op afspraak: Bel 010-4148878 of 06-12756350 
Van Oldenbarneveltstraat 92 | Rotterdam | doriendavid@hetnet.nl | www.doriendavid.com
DORIENDAVID is ook online verkrijgbaar Shop online


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
DORIENDAVID Couture · Van Oldenbarneveltstraat 86 · Rotterdam, 3012GV · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp