Copy
Nieuwsbrief 23 | DORIENDAVID | Figuurlijk gesproken | Silent spring long hot summer (2018)
View this email in your browser
Deze editie | Nieuwe ontwerpen van DD | Klantenfoto's | Blog van David | DD Klasieker | Een verklaring omtrent de Algemene Verordening Gegevensbescherming| www.doriendavid.com

Silent spring long hot summer

Dat we sinds onze laatste Nieuwsbrief (22) niet stilgezeten hebben, bewijzen de vele foto's van klanten die we ontvingen. Waarvoor natuurlijk onze dank.

Dat het een grote diversiteit aan bruiden is, bent u van ons gewend. de keuze voor DORIENDAVID is een bewuste keus, weg van het massagoed en de confectie. Eigen ontwerp, op maat gemaakt en waar mogelijk aangepast aan persoonlijke wensen. Soms is dat de wens dat de bruidscombinatie geschikt is om mee te fietsen, soms dat hij geschikt is voor een strandfeest enz. Deze keer wilde de bruid in het wit te paard arriveren. Anderen kozen voor ingetogen licht blauw met wit of juist een kleur en een stadswandeling. Wij leveren graag ons aandeel.

Wat geldt voor de bruidsklanten geldt meer algemeen voor al onze klanten. Er is sowieso een grote variatie in leeftijd, we zeggen altijd van 18 tot 80 (en dat is nog waar ook).
Het streven is dat iedereen het persoonlijk invult, ook hier bestaat standaard bij ons niet. Het maakt nogal een verschil of je voor een schoolgala of bijvoorbeeld een debutantenbal komt of voor een très-chique galadiner in Frankrijk. Ook moeders van bruiden weten de weg naar DORIENDAVID te vinden.
Bij de keuze van een kledingstuk kunnen we adviseren over afstemming op de kleding van de bruid, de sfeer van de bruiloft en persoonlijke voorkeuren.

Maar we beginnen met foto's van nieuwe ontwerpen van Dorien, gevolgd door de column/blog van David en de DORIENDAVID klassieker.
In de vorige Nieuwsbrief beschreef David de expositie van de Belgische ontwerper Olivier Theyskens, dit keer ons bezoek aan de expositie van de Nederlandse topontwerper Jan Taminiau: Reflections in het Centraal Museum Utrecht.
 


Nieuwe ontwerpen van DORIENDAVID

Foto's van klantenColumn van David

 

Jan Taminiau, een modeontwerper die dol is op borduren

Sinds de inhuldiging van Willem Alexander in 2013 in de stralende aanwezigheid van Maxima kent iedereen de naam van Jan Taminiau, de ontwerper van haar magnifique blauwe outfit.

 

Al eerder droeg ze het spraakmakende jasje van Nederlandse postzakken van zijn hand. Daarmee heeft ze hem een grote dienst bewezen en ontstond een band die tot op de dag van vandaag voortduurt.

Toen hij in 2014 bovendien de Grand Seigneur ontving, een belangrijke Nederlandse modeprijs, was al duidelijk dat deze rijzende ster pas aan het begin van een imposante carrière stond.

  

De eerder genoemde Belgische ontwerper Olivier Theyskens en Jan Taminiau zijn ongeveer leeftijdgenoten (beiden ongeveer 40).

We gaan op de bonnefooi naar het Centraal Museum in Utrecht en krijgen een kaartje met een time-slot: we mogen van 15.00 tot 17.00 uur kijken. Modetentoonstellingen zijn hot en musea zien daar wel brood in (in de Kunsthal in Rotterdam start in mei de tentoonstelling van Viktor en Rolf).

Al bij binnenkomst word je bijna verblind door de schittering van al het borduurwerk. Het is best wel sprookjesachtig. Romantiek ligt op de loer.

Taminiau schildert met kralen, glas en andere versiersels. Diepte ontstaat door afwisseling met mattere materialen en door lagen. De ene creatie is nog kleurrijker dan de ander. Hier zien we niet zomaar jurken, dit zijn statements.

Hij laat hier in het Centraal Museum zijn laatste collectie zien, er is verder geen presentatie of show deze keer.

De maker zegt over zijn werk: ‘Couture gaat niet over de werkelijkheid of draagbaarheid, het gaat om de vrijheid van denken’. Meer een verklaring van van een kunstenaar dan van een modeontwerper.

In de eerste zaal, De Balzaal/The Ballroom zegt hij: ‘Het magische moment van schoonheid is als een jurk in beweging komt’. Door beweging, bijvoorbeeld bij dansen, ontstaat de magie van de schoonheid. Hij construeert ze zo  - bijvoorbeeld door de rok van boven zwaarder te maken dan vanonder - dat er bij de minste beweging een illusie ontstaat van een ‘vloeiend slow motion effect’.

De draagster moet daar wel wat voor over hebben, sommige jurken dragen zo’n zeven kilo borduurwerk met zich mee.  

De beweging in deze zaal wordt gedemonstreerd door een soort draaimolen die gestaag rond gaat met de kleding.

Met zijn borduurwerk, gebruik van diverse materialen en lagen toont hij grote ambachtelijkheid en fantasie. Hij tovert met kralen, gaat een trompe-l’oeil van een plooi niet uit de weg en jongleert met een diversiteit aan decoratieve toevoegingen. Een voorbeeld: hij maakt een witte zijden jurk met een kralenborduursel van vogeltjes, huisjes en poppetjes.
Bijna alles is druk bewerkt. Het is als het ware zijn handelsmerk geworden.

In dit eerste gedeelte van de expositie zijn de woorden eenvoud en ingetogenheid de laatste die bij je opkomen. This is fashion to impress, niet voor gewone mensen. ‘Taminiau is niet per se modieus, hij ontwerpt niet voor de massa maar ontwerpt exclusieve kleding voor vermogende dames’ las ik ergens.

Hij kleedt niet alleen Koningin Maxima maar ook popsterren, bijvoorbeeld Lady Gaga.

Het is een verhaal van alle tijden, een bovenlaag kan zich excessief en duur kleden, de doorsnee burger kijkt er met nieuwsgierigheid en bewondering naar.

Als ik een idee wil hebben van een gerecht, begin ik met het lezen van de ingrediënten van het recept. Daarna de benodigdheden. Dat is meestal al veelzeggend.

Om een idee te krijgen van dit modespektakel noem ik enkele van de veel voorkomende ingrediënten: zijde, organza, satijn, tule, borduursel, kralen, pailletten. Swarovski kristallen en glaskralen

Benodigdheden: creativiteit, ambachtelijkheid, geduld en liefde voor de vrouw als draagster. Zelf zegt hij: ‘Ik ben geen overdreven conceptueel ontwerper. Ik wil vrouwen mooier maken. Mijn werk staat in dienst van de vrouw en haar figuur’.

We verlaten de zaal door het hoofd van de ontwerper dwz het uitgezaagde profiel van zijn hoofd dient als toegangsopening naar de volgende afdelingen die - het laat zich raden - de achtergrond/geschiedenis en de inspiratie van de kunstenaar moeten prijsgeven. Herinneringen, locaties (bijv. de Japanse kamer van Huis ten Bosch maar ook een ruitjesschrift) en sfeerbeelden passeren de revue.

Er wordt als het ware getracht een reconstructie te maken van het denkproces dat tot een creatie leidt.

We passeren levensgrote houten kisten waar je in kan kijken, eerder werk en trouwjaponnen en belanden voor de vitrine met de jurken van Maxima, waaronder de blauwe creatie van de inhuldiging. Hij staat op menig netvlies, de sierlijke, koningsblauwe jurk met de slanke jas achtige bovenkant met stevige, rechte schouders, een mooi contrast met de soepele stof van de basis eronder, die weer opgesierd is met kant en borduurwerk.

Frappant, het is eigenlijk best wel sober en bijna atypisch voor Jan Taminiau, maar misschien toch wel het hoogtepunt van de expositie.

 

Richting uitgang zien we een grote hoeveelheid stalen van kant en borduurwerk. Veel bezoeksters staan hier verlekkerd te kijken, het is als een snoepwinkel.

Hij is zelf overduidelijk in: ‘Mijn borduursels zijn voor mij nog belangrijker dan de jurken an sich. Ik heb een heel archief met borduur proeven, dat zijn mijn schatten en de basis van al mijn onderzoek en kennis. Borduurproeven zijn mijn landkaarten waarop ik zie welke keuzes er zijn gemaakt’.

Geïmponeerd en vol indrukken verlaten we de tentoonstelling.
Het is vreemd en bijzonder verrassend, als Taminiau iets maakt waar niet de versierselen het ontwerp bepalen maar de contouren, de lijnen en de valling van de stof, dan ontstaan er - in onze ogen - fantastische creaties. De blauwe’ jasjurk’ van Maxima bijvoorbeeld maar ook onderstaande bovenkant/top van een jurk (nog in de maak?) die we ergens tegenkwamen. 

Hoewel we niet zo veel affiniteit hebben met al dat borduur- en versierwerk, zijn we wel onder de indruk van zijn kleurgebruik en ambachtelijkheid. Maar ons eigen credo, zoek de schoonheid in de eenvoud hoort thuis in een andere wereld.

Binnenkort staat de expositie van Viktor en Rolf in de Rotterdamse Kunsthal op het programma, onze beroemdste ontwerpers die o.a. opvallen omdat ze vrijwel altijd een boodschap willen uitdragen met hun collecties.
 

Antwoord op een vraag
Terugkomend op ons stukje Inspiratiebronnen in Nieuwsbrief 21, kunnen we melden dat onze vraag bij onderstaand kunstwerk beantwoord is. 
(We zijn vergeten te kijken wat de titel is en wie de kunstenaar is. Weet een van de lezers dat?)
Een lezer stuurde bijgaande tekst:


De DORIENDAVID klassieker


 
Iedereen weet dat mode een cyclische beweging kent.
Een duidelijk voorbeeld zien we bij broeken.
Ergens in de roemruchte zestiger jaren werden in de jeugdcultuur de broekspijpen opeens wijd in reactie op de smalle pijpen van de rock-and-rollers (waaronder de vetkuiven en nozems). Meestal wordt na verloop van tijd de pijp weer minder wijd, tot de volgende golf zich aandient. Dat was ergens in de tachtiger/ negentiger jaren. Op dit moment - weer 20 jaar verder - herhaalt het patroon zich weer. Wijde tot zeer wijde broekspijpen zijn zeer actueel op menige catwalk.
Bijgaande foto is in de tachtiger jaren gemaakt op de Overblaak bij de kubuswoningen.
Dorien ontwierp voor een Rotterdams bedrijf in bedrijfskleding, een eigenzinnige collectie kapperskleding. de outfit met de wijde broek was daar een onderdeel van. 


De Algemene Verordening Gegegevenbescherming (AVG)

 

Beste lezer,

 

Zoals u waarschijnlijk weet is per 25 mei 2018 de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dat betekent dat er vanaf die datum dezelfde privacywetgeving geldt in de hele Europese Unie. Kort samengevat komt het erop neer dat organisaties alleen persoonsgegevens mogen opslaan met toestemming van de persoon, dat deze gegevens alleen voor het doel mogen worden gebruikt waarvoor ze verstrekt zijn en dat ze niet aan derden mogen worden gegeven.

 

DORIENDAVID heeft van u persoonsgegevens opgeslagen, namelijk in de lijst met personen die aangegeven hebben onze Nieuwsbrief, Figuurlijk gesproken, per e-mail te willen ontvangen. Deze gegevens bestaan uit uw naam en uw e-mailadres.

 

Hierbij verklaart DORIENDAVID dat deze gegevens uitsluitend gebruikt worden voor het verzenden van onze Nieuwsbrief per e-mail. DORIENDAVID verstrekt deze gegevens niet aan derden. 

Wilt u uw persoonsgegevens laten verwijderen uit de lijst, stuur dan s.v.p. een bericht aan dddoriendavid@gmail.com 
Maar wij hopen natuurlijk dat u ons wilt blijven volgen!

Meer informatie over dit onderwerp vindt u op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.

In de hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd, met vriendelijke groet,

DORIENDAVID

FACEBOOK:LIKE: That is not a valid URL

FIGUURLIJK GESPROKEN
Deel de nieuwsbrief


Ken je iemand die van bijzondere kleding houdt, iemand die zich graag onderscheidt door haar kledingkeuze, of iemand die trouwplannen heeft of iemand die kleding zoekt voor een speciale gelegenheid, bijvoorbeeld een huwelijk of andere belangrijke gebeurtenis, of iemand die er representatief uit wil zien, of iemand die graag kleding op maat heeft of iemand die een specifieke kleurkeuze heeft of iemand die ...enz., enz.

Wil je de eerdere edities van de nieuwsbrief bekijken? Klik hier

Deel de nieuwsbrief met aan anderen!  Ja, ik schrijf ......... direct in

Of stuur de nieuwsbrief door d.m.v. onderstaand 'Forward' knop.
 
Forward

VOLG ONS VIA

Facebook
LinkedIn
Email
Website
Copyright © DORIENDAVID 2015, All rights reserved.

De nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik hier

DORIENDAVID - Couture 
Openingstijden: di - vrij van 10.00 tot 18.00 uur en zat van 10.00 tot 17.00 uur
Tevens op afspraak: Bel 010-4148878 of 06-12756350 
Van Oldenbarneveltstraat 92 | Rotterdam | doriendavid@hetnet.nl | www.doriendavid.com
DORIENDAVID is ook online verkrijgbaar Shop online


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
DORIENDAVID Couture · Van Oldenbarneveltstraat 86 · Rotterdam, 3012GV · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp