Copy
Nieuwsbrief 11 | DORIENDAVID | Figuurlijk gesproken | zomer 2015
View this email in your browser
Deze editie | Nostalgie in een moment van zwakte | Nieuwe aanwinsten: een nieuw ontwerp voile jurk en een nieuw romantisch voile jasje | Blogs van David : Givenchy, Puck en Hans en Bauhaus| Een bruiloft uit 1994 | DD Klasieker: twee kimono's, unica's op de Modepromenade Overblaak | 

Summer Nostalgia

 

Als je zo lang bezig bent als wij, besluipt je op zwakke momenten wel eens een gevoel van nostalgie. Bij het samenstellen van deze Nieuwsbrief was het weer zover.
Het begon met ons bezoek in maart aan de expositie van Hubert Givenchy From Audrey with Love in het gemeentemuseum van Den Haag. Wie zou niet als op deze foto door Parijs willen lopen?
Toen een aangekondigde expositie over het modeduo Puck en Hans (waarschijnlijk alleen bekend bij de oudere generatie) en tenslotte een kort bezoek aan het in Berlijn gevestigde Bauhaus Archiv met een déjà vu gevoel.
Inderdaad, dat alles wakkerde de nostalgie nog eens extra aan.
Iemand vangt op een feestje op dat ik het over Puck en Hans heb, dat illustere modepaar en dan komen de verhalen. Ons verhaal vind je in de column (Zoek de verschillen, DORIENDAVID en Puck en Hans). Als je dan ook nog een helemaal in de sfeer passende foto toegespeeld krijgt van een Puck en Hans bruid (Bea met Piet in 1978) en of dat nog niet genoeg is ook nog prachtige foto’s toegestuurd krijgt van een bruid die in 1994 bij ons getrouwd is, is het plaatje rond.

In nostalgie kun je zwijmelen maar gelukkig is er de ontnuchtering uit Franse hoek. Het mooiste verwoord door Simone Signoret ‘Nostalgie is ook niet meer wat het was’ en een citaat van ene Chahnour Varinag Aznavourian (inderdaad Charles Aznavour) met ‘Nostalgie is de zucht naar de goede oude tijd, waarin niets te lachen viel’.
 
Alle reden dus om niet in het verleden te blijven hangen. Dat doen we ook niet. We blijven nieuwe ontwerpen maken, de onderstaande foto's zijn daar voorbeelden van.En natuurlijk de vele reacties van bruiden uit het heden en verleden.
 
 

Nieuwe aanwinsten

Blog van DAVID 

 
Givenchy, the good old days
 
De meeste mensen hebben wel eens gehoord van dit modemerk of de gelijknamige parfum.
Ergens midden vorige eeuw opgericht door Hubert Givenchy, na ruim vier decennia is het huis verkocht en wordt de facto de naam te gelde gemaakt. Jonge talentvolle en geschikt geachte ontwerpers worden aangetrokken, doen hun ding (ontwerpen een of meerdere collecties) en worden verruild voor iemand anders.
Bij Givenchy waren dit bijvoorbeeld John Galliano (stapte al na een jaar over naar Dior), opgevolgd door Alexander McQueen en vele anderen.
 
Maar de grote naam van Givenchy is het werk van de oprichter van het modehuis Hubert Givenchy. Van 1952 tot 1995 zwaaide hij de scepter. Hij kleedde beroemdheden als Jackie Kennedy en Audrey Hepburn.  Die tijd koestert hij, met de huidige mode heeft hij weinig: 'De mode van nu is niet geraffineerd, niet elegant, niet discreet. Maar ik wil niet bitter klinken. De wereld is veranderd, en de mode is daar gewoon in meegegaan. Zoals het hoort.' (Volkskrant, november 2016). Een gedesillusioneerde oude man denk je onwillekeurig maar als je aan een eigentijdse draagster van Givenchy denkt, society barbie, Kim Kardashian met haar uitdagende jurken (ontworpen door Riccardo Tisci), begrijp je zijn kwalificatie beter.
 
 
Wij ervaren het bezoek aan de tentoonstelling Hubert de Givenchy To Adrey with love in het Haags Gemeentemuseum (de expositie eindigde op 26 maart)  als het bladeren in een oud geïllustreerd mode magazine. Het is al lang niet meer echt verrassend, het is een beetje stijfjes zelfs, ook best wel gedateerd, niet overlopend van creativiteit als bijvoorbeeld een Dior, een Gaultier of een Yves Saint Laurent. Die ontwierpen als het ware tegen de klippen op met veel vondsten die nog steeds actueel zijn. Daar kunnen we nog steeds op voortbouwen. 
 
Omdat op de expositie op veel beeldmateriaal (foto’s en filmfragmenten) is te zien dat z’n immer stralende muze, Adrey Hepburn, zijn kleding met graagte en elegantie draagt, wordt het allemaal wat minder stoffig. Het schijnt dat Adrey hem heeft moeten overhalen om voor haar te ontwerpen. Ze was nog niet zo bekend en hij verwachte een andere Hepburn die al wel beroemd was, de filmster Catherine Hepburn. Audrey moet een godsgeschenk voor hem zijn geweest.
 
De combinatie Givenchy en Audrey Hepburn zoals die gestalte kreeg in films als Breakfast at Tiffany’s en How to steal a million, heeft een enorm stempel op de ontwikkeling van de mode gezet. Na het ontbijt bij Tiffany’s waarin Audrey a little black dress droeg, is dit item tot de klassiekers toegetreden.
 

DORIENDAVID en Puck en Hans


Zoek de verschillen

Iedere ontwerper/ondernemer heeft waarschijnlijk voorbeelden of zelfs inspiratiefiguren die zijn koers hebben bepaald.
Voor ons hoorden Puck en Hans daar bij. In hun tijd, vanaf eind jaren zestig waren zij baanbrekend en hebben ze zoals ze zelf zeggen ‘tegen truttigheid gestreden’ (interview Volkskrant Magazine 11 maart 2017 n.a.v. de komende tentoonstelling in het Amsterdam Museum). Ze hebben zeker lange tijd de meest vooruitstrevende winkels van het land gehad.Het kan niet op. Elsevier magazine spreekt zelfs van een 'Nationaal fenomeen'.

 
Dat gold ook voor onze woonplaats Rotterdam. Het Rotterdamse mode-landschap was tot het midden van de tachtiger jaren (de beginjaren van DORIENDAVID op de Overblaak ,omstreeks 1986), beperkt en overzichtelijk.
Voor Wikipedia schreef ik daar een stukje over:

Er in Rotterdam tot dan toe nauwelijks een traditie was van vrijgevestigde ontwerpers. Er waren slechts enkele ontwerpers in Rotterdam als Cargelli, de werknaam van Carl Gellings die een couturesalon had aan de Claes de Vrieslaan en Henk Wiggers die een kleine boetiek dreef onder de toenmalige Rotterdamse Schouwburg. Zij hadden een beperkte lokale bekendheid en telden nationaal niet mee.
Vanaf eind zestiger jaren hadden Puck en Hans kleding van eigen ontwerp aangevuld met exclusieve merkkleding in hun boetiek aan de Van Oldenbarneveltstraat. In de eerste helft van de tachtiger jaren kwam daar de Charley boetiek aan de Meent bij met kleding en accessoires van ontwerpers zoals van Alison Beauchamp, Ell=Bell en Gerwin Smit. In de tweede helft van de tachtiger jaren kwam Modepromenade Overblaak tot stand.

Als je iets echt aparts zocht in die tijd in Rotterdam, kwam je bijna vanzelf bij Puck en Hans uit. Wij kochten er ook. We herinneren ons bijvoorbeeld dat we voor een verloving (bestond nog in die jaren) een pakje van tweed lieten maken en later een heel leuk jurkje van ongebleekt katoen met vetersluiting scoorden. Dorien: “Samen met wat andere meiden op vrijdag eerst je verdiende geld van die week ophalen bij het uitzendbureau en daarna even kijken bij Puck en Hans voor je verder ging ‘statten”. Op een recent verjaardagsfeestje blijken er meerdere fans (en vroegere klanten) van Puck en Hans te zijn.
Het is heel leuk voor ons om het interview in de Volkskrant te lezen. Er zijn parallellen, maar er zijn ook belangrijke verschillen. Het meest in het oog springende verschil is natuurlijk het feit dat wij van een latere generatie zijn. Toen Puck en Hans in 1967 hun eerste winkel openden, zaten wij nog op de middelbare school. Niet lang voor zij hun  winkels sloten in 1998, starten wij met onze tweede studio in Amsterdam (1995). Bij de uiteindelijke naamgeving van onze zaak, eind tachtiger jaren, kozen we bewust niet voor Dorien en David maar voor DORIEN DAVID. Vonden we moderner.
Een ander groot verschil is de opbouw van de collectie. Puck en Hans vulden de eigen collectie al snel aan met vooruitstrevende confectie. Toen nog niet zo bekende namen als Jean Paul Gaultier en Vivienne Westwood werden door hun geïntroduceerd in Nederland. De indruk bestaat dat hun eigen ontwerpen langzamerhand steeds meer naar de achtergrond verdwenen. Bij ons kan daar geen sprake van zijn want de hele collectie is altijd ons eigen ontwerp geweest: ‘From scratch to creation’, echt alles is door onszelf gecreëerd.

Maar bij lezing van het interview zien we ook een aantal opvallende overeenkomsten. Puck kreeg haar opleiding aan de Rotterdamse Snijschool  en de Willem de Kooning Academie  . Dorien deed dezelfde opleidingen, volgde nagenoeg eenzelfde traject en werd ook een vakvrouw. Als ze zeggen: ’ Maar onze pasvorm was ook heel goed. Onze kleding deed iets voor vrouwen; het stond niet alleen maar leuk met maatje 34’. Horen we bijna onszelf spreken. Ook het niet ontwerpen voor de massa, maar altijd iets nieuws klinkt zeer bekend in de oren.

In onze eerste collecties wilden we naast andere kledingstukken gewoon mooie jurken maken, aan trouwjurken hadden we nog helemaal niet gedacht. Maar evenals bij Puck en Hans, kwamen ook bij DORIENDAVID vrijwel vanaf het eerste begin bruiden die een niet-standaard jurk zochten. We waren daardoor verrast. Puck en Hans stopten met hun ‘alternatieve’ bruidsjurken omdat ze bang waren een commercieel bruidshuis te worden. Wij zagen daarentegen juist mogelijkheden om binnen onze collectie een afwijkende rol te spelen op die traditionele markt. Daar hebben we nooit spijt van gekregen. In onze jeugdige onbezonnenheid zeiden we toen over het aanbod; “Je kan maar twee soorten bruidsjurken kopen lelijke en ordinaire maar allebei truttig”.
Piet en Bea, december 1978, trouwjurk van Puck en Hans
Ook bij de benadering van de doelgroep zijn er verschillen. Zij zeggen mode is voor jonge mensen. Puck: ‘ Je wilt toch iets maken dat zo leuk en mooi mogelijk is, zulke dingen worden meestal niet gedragen door mensen van 60 en 70’. Wij zeggen ons klantenbestand loopt van 18 tot 80 jaar. En dat is echt zo (dat blijkt ook uit verschillende van onze columns/blogs, zie bijv. ‘Een eminente dame (waarin de actrice Pleunie Touw een hoofdrol speelt) in maart 2015 en Eeuwige liefde in augustus 2015). Buiten de stroom  jonge klanten, hebben wij altijd heel graag oudere dames gekleed (denk ook aan moeders van bruiden). Dat is een grote uitdaging omdat ook op deze markt vaak ‘truttigheid’ de boventoon voert. Oudere klanten van ons hebben dit vaak genoeg kunnen logenstraffen.

Met Puck en Hans zeggen wij wel in koor dat we niet zo zakelijk zijn. Althans dat vinden we zelf. Maar we realiseren ons wel dat je niet 30 jaar (nog een overeenkomst) een zaak kunt hebben, zonder zakelijk te zijn. Wat we beiden bedoelen en voorstaan is waarschijnlijk dat het zakelijke niet het uitgangspunt noch het voornaamste streven is. Als het goed is, geniet je in de mode al genoeg van creativiteit, ambachtelijkheid en vernieuwingsdrang.Ook als je zoals wij zeer kritisch staat tegenover het hele mode-gebeuren. The unbearable lightness of fashion was niet voor niets eens een thema van een van onze collecties. Iets anders is als je beiden in de zaak staat moet je er natuurlijk wel van kunnen leven.

Tot slot een andere gedeeld uitgangspunt:’ Klanten kwamen jasjes kopen voor een feest, maar wilden het ook naar het werk aan kunnen. Dat praktische is typisch Nederlands’. Dat verschijnsel kennen wij ook maar wij zeiden altijd dat dat typisch Rotterdams was. Nu dat niet blijkt te kloppen, stappen we maar over op dat andere Rotterdamse cliché van die opgestroopte mouwen…
Het geheel overziende, kunnen we het gestelde in de openingsalinea wel aanvullen. Puck en Hans waren niet alleen voorbeelden en inspiratoren voor ons maar blijken ook geestverwanten uit een andere tijd.
We verheugen ons al op de tentoonstelling.
 
Museum Amsterdam opent op 9 juni een overzichtstentoonstelling over Puck en Hans.

Bauhaus Archiv-Berlijn: een Déjà vu gevoel 


 

Bij een eerder bezoek stond het al op het programma maar was verrassenderwijs gesloten op dinsdag en open op maandag.
Het is een kort bezoek op deze maandag want eigenlijk beperkt de expositieruimte over de Bauhaus beweging zich tot een zaaltje. Veel foto’s  (maak zelf geen foto’s want dan wordt je net als ondergetekende op z’n Duits vriendelijk doch vermanend en dwingend toegesproken) een aantal bekend voorkomende objecten, that’s it. Alleen bij nadere bestudering blijkt het historisch belang van Bauhaus: meubelstukken (o.a. klapstoelen), gebruiksvoorwerpen (van deurkruk tot kurkentrekker), architectonische ontwerpen (de Rotterdamse Van Nelle fabrieken van Brinkman en Van der Vlugt moten er op geïnspireerd zijn) alles zowel strak van lijn en eenvoudig van vorm als efficiënt en elegant zijn. Een eerlijke materiaalkeuze en als het even kon nog multifunctioneel. Uitgangspunten die wij graag omarmen.
De Van Nelle fabriek in Rotterdam

Even wat name-dropping. Je komt bekende namen als  Walter Gropius, Marcel Breuer, Ludwig Mies van de Rohe, Paul Klee, Kandinsky en de Nederlanders Theo van Doesburg en Piet Mondriaan van de De Stijl tegen.

De achterliggende gedachte van deze lieden was dat ‘als mensen in luchtige, zonnige ruimtes kunnen wonen, in simpele woonblokken zonder enige versiering, ze als vanzelf anders zouden gaan leven, meer solidair en gelukkig'.
 
Hoe de geschiedenis korte metten kan maken met ideële denkbeelden ben je nu geneigd te denken.
 
In de andere zaal is 30 jaar werk te zien van de Engelse ontwerper Jasper Morrison. Een uitstalling van door hem ontworpen commerciële massaproducten (doet soms een beetje aan Ikea denken maar dan op Alessi-niveau en prijsstelling). Dat hij wel erg veelzijdig is, blijkt wel uit de tram die hij voor Hannover ontwierp.
Een bruiloft in 1994

VASTE RUBRIEK
De DORIENDAVID Klassieker

Aansluitend op het aangehaalde artikel uit Wikipedia in de inleiding bij Puck en Hans, de DORIENDAVID-kimono's die wij ontwierpen voor het Japan-festival van 1988 op de Overblaak, Rotterdam. Ze waren spectaculair en men vond ze goed gelukt (en tot onze verbazing waren ze binnen een mum van tijd verkocht). Het tweede gedeelte van het Wikipedia artikel:

 

Modepromenade Overblaak


Modeshow op de Overblaak, Japans Festival 1988 Oude Haven Rotterdam

De Overblaak werd ingevuld door zelfstandige vormgevers, ontwerpers van mode en aanverwante zaken op vormgevingsgebied zoals sieraden, meubelstoffen en dergelijke, aangevuld met verkoop via groothandel. Het idee was dat de aanwezige creatieve ondernemers een collectief zouden vormen dat het gebied tot leven zou laten komen. Ook was aan de modeopleiding van de academie voor beeldende kunst aan de Blaak een ruimte toebedeeld was.

Op 2 mei 1986 waren alle bedrijfsunits verhuurd en werd de Modepromenade Overblaak officieel geopend. Op de feestelijke opening waarbij veel mode van de nieuwe ondernemers te zien was, kwamen enkele duizenden belangstellenden af. Omdat de Overblaak een reputatie had als moeilijk te exploiteren gebied, konden de ondernemers van de promenade rekenen op steun van het Gemeentelijk Grondbedrijf, later het Projectbureau Waterstad. De gemeente schoot meermaals te hulp met (aanvullende) financiering van festiviteiten.

In het begin van de negentiger jaren werden er in de stad meer ondernemers actief die werk van modeontwerpers verkochten. Ter promotie van het gebied en de Modepromenade in het bijzonder, werden er de eerste jaren na het oprichtingsjaar 1986 een groot aantal evenementen en festivals georganiseerd.

Vanaf 1990 ging het slechte met de promenade. De grote doorbraak voor de Modepromenade Overblaak was uitgebleven en er was geen animo meer om gezamenlijk activiteiten te organiseren en te ondernemen en ontwerpers ontplooiden individueel activiteiten. Wel bleek de Modepromenade te werken als een soort kweekbak. Een redelijk groot gedeelte van de ondernemers zette de activiteiten elders voort.

FIGUURLIJK GESPROKEN
Deel de nieuwsbrief


Ken je iemand die van bijzondere kleding houdt, iemand die zich graag onderscheidt door haar kledingkeuze, of iemand die trouwplannen heeft of iemand die kleding zoekt voor een speciale gelegenheid, bijvoorbeeld een huwelijk of andere belangrijke gebeurtenis, of iemand die er representatief uit wil zien, of iemand die graag kleding op maat heeft of iemand die een specifieke kleurkeuze heeft of iemand die ...enz., enz.

Wil je de eerdere edities van de nieuwsbrief bekijken? Klik hier

Deel de nieuwsbrief met aan anderen!  Ja, ik schrijf ......... direct in

Of stuur de nieuwsbrief door d.m.v. onderstaand 'Forward' knop.
 
Forward

VOLG ONS VIA

Facebook
LinkedIn
Email
Website
Copyright © DORIENDAVID 2015, All rights reserved.

De nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik hier

DORIENDAVID - Couture 
Openingstijden: di - vrij van 10.00 tot 18.00 uur en zat van 10.00 tot 17.00 uur
Tevens op afspraak: Bel 010-4148878 of 06-12756350 
Van Oldenbarneveltstraat 92 | Rotterdam | doriendavid@hetnet.nl | www.doriendavid.com
DORIENDAVID is ook online verkrijgbaar Shop online


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
DORIENDAVID Couture · Van Oldenbarneveltstraat 86 · Rotterdam, 3012GV · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp