Copy
Nieuwsbrief 5: DORIENDAVID, Figuurlijk gesproken
View this email in your browser
Nieuwsbrief van DORIENDAVID Couture

In deze uitgave van de Nieuwsbrief in 2015 starten we met twee foto's van onze nieuwe winkel.
foto's Joey van Dongen  


-

 

 - verder besteden we aandacht aan klanten, nl. twee bijzondere bruiden, Monica den Boer en Helene Bernot Ullero

- de
column/blog van David over zaken die DORIENDAVID bezighouden, vooral op het gebied van mode en vormgeving maar ook andere zaken! Deze keer 'Het blauwe huis in Coyoacan' naar aanleiding van de bezochte expositie van Marlene Dumas in het Stedelijk te Amsterdam

- afbeeldingen of schetsen  van speciale of nieuwe ontwerpen voor onze bruidsjurken collectie, feestjurken en galajurken maar ook jasjes, rokken en pakjes voor bijzondere gelegenheden!

vaste rubrieken:

DORIENDAVID klassiekers. We noemen ze ook wel 'onze iconen'. Ontwerpen (of foto's daarvan) die we in de loop der jaren zijn blijven waarderen of zelfs meer zijn gaan waarderen. We lichten er steeds een uit en vertellen er iets over.

- impressies van achter de schermen, backstage, een aspect van ons werk of onze werkplek dat  je nooit ziet, maar leuk is om te tonen.- OPROEP aan lezers. Heeft u een kledingstuk van DORIENDAVID of een foto daarvan van de afgelopen 25 jaar waarvan u het leuk vindt om het aan anderen te laten zien, laat het ons weten dan krijgt het een plaats in deze Nieuwsbrief. Er zijn al heel leuke foto's langs gekomen!

- voor meer modellen, info zie  onze website (http://www.doriendavid.com ) met blog en de onze Facebookpagina (www.facebook.com/dorien.david.7)Like Figuurlijk gesproken on Facebook
 


 

Geef de Nieuwsbrief door aan anderen!
Ken je iemand die van bijzondere kleding houdt, iemand die zich graag onderscheidt door haar kledingkeuze, of iemand die trouwplannen heeft of iemand die kleding zoekt voor een speciale gelegenheid, bijvoorbeeld een huwelijk of andere belangrijke gebeurtenis, of iemand die er representatief uit wil zien, of iemand die graag kleding op maat heeft of iemand die een specifieke kleurkeuze heeft of iemand die ...enz., enz.
Schrijf ze in voor de Nieuwsbrief (een e-mailadres met een naam volstaat) of nodig ze uit zich in te schrijven:
http://eepurl.com/KKVqn
 


Monica den Boer, officieel Professor Monica den Boer, trouwde met Hans Leijtens, comandant der Koninklijke Marechaussee.


Monica wist bij binnenkomst al de combinatie van kleuren die ze wilde en in grote lijnen, model en stof.
Omdat ze ging trouwen met Hans Leijtens, commandant van de Koninklijke Marechaussee, lagen de kleuren donker, klassiek blauw in combinatie met een oranjetint, goed passend bij zijn uniform, voor de hand. Maar dan begint het echte creatieve werk. Welk model wordt het precies, welke aanpassingen zijn gewenst en welke stof leent zich daar het beste voor. Dorien is met dit soort opdrachten extra in haar element 
Het resultaat is een stralende bruid met idem man in een puur Rotterdamse omgeving. Wat wil een mens nog meer. 


Hélène Bernot Ullerö trouwde met Hans de Wit
Hélène Bernot Ullerö is een internationale vrouw met Noorse en Franse roots, levend in Nederland en werkend voor een mondiale organisatie.
De bruidsjurk moest kort zijn, ingetogen, chic en een beetje speels. De stola was een vrolijke toevoeging en fungeerde als bruggetje naar andere oranje/bruin tinten.
COLUMN

Het blauwe huis in Coyoacan, Mexico City
 
Genietend van de trefzekere virtualiteit van  het werk van Marlene Dumas in het Stedelijk Museum, zei een vriend hard op denkend, dat het er op leek dat er eigenlijk niet veel vrouwelijke beeldend kunstenaars zijn van dit kaliber. Hij kon op dat moment tenminste niet zo snel op een andere grote naam komen.
Maar als je er even over nadenkt, schieten de namen je toch te binnen.
Wij dachten aan Frida Kahlo, Tamara de Lempica en Georgia O’Keeffe, later volgden nog Charley Toorop en  Marte Röling. Dat was het.
Dat we op Frida Kahlo kwamen is niet zo verwonderlijk. Zij is voor DORIENDAVID van bijzondere betekenis omdat we ooit door haar schilderijen geïnspireerd werden voor een collectie. Het was onze collectie van 2002 ‘Van Kahlo tot Dietrich’, die we showden in de Rotterdamse Kunsthal.
We maakten met haar werk kennis in 1993 bij een overzichtsexpositie in het Paleis aan het Lange Voorhout. We hadden nog nooit van haar gehoord want ze was hier nog behoorlijk onbekend. Ze overleed in 1954 maar het duurde bijna een halve eeuw voor ze internationale bekendheid kreeg.
Al met al maakte de expositie in Den Haag zoveel indruk op ons dat we tijdens een reis in 1999 naar Mexico haar huis bezochten in de wijk  Coyoacán van Mexico City. Enkele jaren later zijn we nog een keer geweest.
Het is een buitenwijk van de stad. Na een behoorlijke lange metrorit stapten we in Coyuocan uit (makkelijk om te weten dat de metrostations hier voor ongeletterden plaatjes hebben, bij Coyoacan een coyote).
We wandelden door de wijk waar op het oog niet veel veranderd was sinds zij er woonde naar haar straat, de Calle Londres. Al gauw doemde het inmiddels beroemde blauwe huis op waar ze woonde met haar man, de al langer internationaal bekende schilder Diego Rivera. Ze waren beiden aanhangers van het toentertijd opbloeiende communisme. Vlak bij haar huis in de buurt is ook het huis waar hun toenmalige communistische vriend Leon Trotski in ballingschap leefde en waar hij in 1940 in opdracht van Stalin vermoord werd. Ook dit huis is te bezichtigen en lijkt minder door het toerisme aangevreten te worden dan het huis van Frida Kahlo. Het blauwe huis (met rode en groene details) was niet alleen van buiten maar ook van binnen bijzonder kleurrijk. We zagen haar werkkamer met vanwege haar handicap aangepaste stoel/bed en het uitzicht op een prachtige tuin en binnenplaats.
Behalve haar onverzettelijke persoonlijkheid, was vooral haar kleurgebruik een bron van inspiratie voor ons. Het is bekend dat in landen als Mexico het gebruik van sprekende kleuren niet geschuwd wordt en het zal dan ook niet verbazen dat onze collectie van 2002 gekenmerkt werd door een explosie van kleur. Fel rood, purper, turquoise, geel voerden de boventoon, aangevuld met opvallende accessoires en een extravagante haardracht en make-up. 
Een andere vrouwelijke kunstenaar die ons inspireerde voor een collectie was Tamara de Lempicka.  Het was onze 2007-2008 collectie,  ‘The Art of Fashion’, geshowd in het World Music and Dance Centre (WMDC) in Rotterdam. Haar werk kenden we al wel maar het was wederom een expositie (in Londen in The Royal Academy of Arts in 2004) die de inspiratie een impuls gaf. Eigenlijk waren we naar Londen gegaan voor de fantastische overzichttentoonstelling van Vivienne Westwood in het Victoria and Albert Museum. Die overtrof onze verwachtingen. Maar wandelend in de City, zagen we toevallig dat er ook een expositie was van Tamara de Lempicka.
In dit geval waren het behalve haar specifieke kleurgebruik, vooral de sculpturale en sensuele vormen, krachtig neergezet in bijna kubistische lijnen. Ook het androgyne karakter van veel van haar schilderijen sprak ons enorm aan.
In onze nieuwe collectie kwam dan ook een robe-manteau waarin we spelen met deze ingrediënten. Maar ook onze jasjes en jurken van de Art of Fashion collectie hadden een duidelijke Tamara de Lempicka touch.
De huidige expositie van Marlene Dumas ervaren we ook als zeer inspirerend. Haar onverwachte kleurgebruik en combinaties van vergrijsde pastels zullen ongetwijfeld een modische uitwerking krijgen bij ons.
 
Buiten de beeldende kunstenaars vormen ook andere hedendaagse en vroegere modeontwerpers een bron van inspiratie. Voorbeelden zijn Madame Grès, Vivienne Westwood, Yojhi Yamamoto, Martin Margiela etc.  Maar daarover een andere keer. 
 
Twee van onze nieuwste modellenDe DORIENDAVID klassieker

De klassieker is dit keer - toepasselijk in dit nummer - onze robemanteau 'Lempicka' geflankeerd door een foto van Tamara de Lempicka in haar atelier.
De 'jasjurk' is er uiteindelijk gekomen in een kortere uitvoering van soepele stoffen in diverse kleuren. De karakteristieke kraag, manchetten en overslag hebben we onveranderd gelaten.


Impressies van achter de schermen

Last minute activiteiten, hectiek en opwinding voor de modeshowNieuwe sjaals en pochets vers van de drukkerDORIENDAVID COUTURE

Van Oldenbarneveltstraat 92
3012 GV ROTTERDAM
The Netherlands
open:
di-vrijd van 10.00 - 18.00 uur
zat. van 10.00 tot 17.00 uur
tevens op afspraak
010-4148878,
06-12756350 

www.doriendavid.com

www.facebook.com/dorien.david.7

dddoriendavid@gmail.com

doriendavid@hetnet.nl

View DORIEN DAVID's LinkedIn profileView DORIEN DAVID's profile
Copyright © 2015 DORIENDAVID Couture, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp