Copy
Finance Ideas
 
CO2-neutraal, wat ons opviel in de media
Oktober 2019

Artikelen, tips en tools rondom CO2-neutraal

Deze maand: zorgt investeren in duurzaamheid voor een positieve waardepremie van een woning? Waar kunt u het beste beginnen met het opstellen van uw duurzaamheidsbeleid? Grote regionale verschillen bij verduurzaming van corporaties. Welke regio’s lopen voor? En een woning zonder plastic: is dat mogelijk en waar ligt de winst?

Duurzaamheid wordt goed ingeprijsd in de Nederlandse woningmarkt

In een studie van DNB is uitgezocht in hoeverre de investering in verduurzaming, uitgedrukt in labelsprongen, een effect heeft op het energieverbruik en op de waarde van een woning.

Jeroen Dungelmann ziet twee belangrijke conclusies voor corporaties: (1) verduurzamen tot en met label B loont al en (2) het waarde effect van verduurzaming wordt steeds duidelijker aantoonbaar. Het artikel van DNB toont aan dat een hogere mate van energie-efficiëntie leidt tot een waardepremie.
Lees meer over deze conclusies

Eerste stap bij opstellen duurzaamheidsbeleid

Staat het duurzaamheidsvraagstuk bij jullie ook in de kast geparkeerd? Toch moeten we er echt mee aan de slag. Het probleem voor veel corporaties is: Waar begin je met het opstellen dan wel herijken van het duurzaamheidsbeleid?
 
Duik je direct in de vastgoedportefeuille en de technische mogelijkheden of raak je dan verstrik in alle details? Stan Wetzels neemt ons mee in de strategische uitgangspunten die essentieel zijn om tot een weloverwogen en breed gedragen beleid te komen.
De strategische uitgangspunten van het duurzaamheidsbeleid

Grote regionale verschillen bij verduurzaming

De opgave van de verduurzaming is sterk afhankelijk van de regio waar een corporatie actief is. Rob Sukaldi onderschrijft dit met een onderzoek van Sweco over de vijftien grootste gemeenten van Nederland. De gemeente Almere heeft het hoogste aandeel woningen en gebouwen (60 procent) met energielabel B of hoger. Op de tweede en derde plaats staan Amersfoort (38 procent) en Utrecht (34 procent). Groningen is de hekkensluiter met 17 procent.

In lijn der verwachting lopen jonge gemeenten en gemeenten met veel nieuwbouw voorop. Gemeenten met een historische stadskern hebben de grootste uitdaging om de gebouwen te verduurzamen.
 
Meer over de regionale verschillen bij verduurzaming

Aan de slag met het opstellen afwegingskader CO2-neutraal?

Duurzaamheid wordt steeds meer een concreet vraagstuk waar een passende strategie essentieel is. Welke koers gaat u varen? Wat mag duurzaamheid kosten? Hoe kunt u zorgen dat de investeringen aansluiten bij de ambities voor betaalbaarheid en beschikbaarheid? Tijdens de interactieve inspiratie- en werksessie gaat u aan de slag om uw eigen afwegingskader CO2-neutraal op te stellen.
Bekijk het programma van deze werksessie

Voorbeeld uit het buitenland: Woning zonder plastic

Een huis zonder plastic: dat is wat een Britse woningbouwvereniging wil realiseren. Met name in badkamers en keukens valt er veel te winnen. Volgens de Accord Housing Association zijn zij de eerste als het lukt. Eerder ontwikkelde Accord al koolstofarme woningen.

Stan Wetzels grijpt dit innovatieve voorbeeld aan om te illustreren dat de ecologische voetafdruk van gebouwen op verschillende manieren verkleind kan worden, niet enkel vanuit het perspectief van energieverbruik. Het besef dat circulariteit een onlosmakelijk onderdeel is van de verduurzamingsopgave begint gemeengoed te worden.
Meer over de woning zonder plastic

VOLG ONS OP LINKEDIN
Finance Ideas LinkedIn

NEEM CONTACT MET ONS OP
Finance Ideas contact
U ontvangt dit bericht omdat u staat ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Bekijk alle nieuwsberichten: www.finance-ideas.nl/actueel
Finance Ideas
Weg der Verenigde Naties 1
3527 KT Utrecht
T: 030-2320480
E: info@finance-ideas.nl
Copyright Finance Ideas © 2019 | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacyverklaring