Copy
Finance Ideas
 
CO2-neutraal, wat ons opviel in de media
Augustus 2018

Artikelen, tips en tools rondom CO2-neutraal

Heeft aardgasbelasting een positief effect op de terugverdientijd van renovaties? Waarom is aardgas verminderen positief voor het broeikaseffect? Hoe realiseer je een duurzame businesscase en wat is de toekomst van circulair bouwen? Onze adviseurs hebben voor u en uw collega’s interessante artikelen uit de media geselecteerd.

Hoe realiseer je een duurzame business case?

Anne Mieke van der Werf (ForestEffect Fund en Solarus) deelt in dit gastblog haar opvattingen over duurzame business cases en het effect op het rendement van investeerders. Ook vraagt zij zich af waarom we bij duurzame business cases plotseling praten over impact. Elke investering is eigenlijk al een vorm van impact. Volgens haar is de enige business case de ‘lange termijn’ business case.
Hoe ziet een duurzame business case eruit?

Van het gas af: twee vliegen in één klap

Gasloos maken van woningen is niet alleen een goed idee voor de CO2 uitstoot, ook voor de methaanuitstoot. Deze uitstoot blijkt bij de aardgasproductie veel hoger dan gedacht. Joost Huijbregts deelt een artikel met ons, waarin dit wordt uitgelegd. Methaan heeft in een periode van 100 jaar een 28 keer sterker broeikaseffect van CO2. Het niet meer produceren en distribueren van aardgas draagt daarom op een positieve manier bij aan het tegengaan van het broeikaseffect.
Waarom is aardgas verminderen positief voor het broeikaseffect?

Circulair bouwen is de toekomst

In 2050 circulaire bouwen, is dat haalbaar? Wie in 1978 had gezegd dat nieuwbouwscholen in 2018 energieleverend zouden zijn, hadden we niet geloofd. We waren toen druk met het vergaand reduceren van het energieverbruik op papier. Maar energieleverend, dat hadden we niet op het netvlies. Anno 2018 weten we beter. Rob Sukaldi deelt een artikel met ons, waarin de vraag centraal staat of we in 2050 circulair bouwen.
Lees meer over de ontwikkelingen rondom circulair bouwen

Aan de slag met CO2-neutraal?


Het verduurzamingsvraagstuk kan een veelkoppig monster zijn, waarbij verschillende disciplines samenkomen. Spreekt iedereen dezelfde taal en is er een eenduidige visie? Tijdens deze interactieve inspiratie- en werksessie op MT-niveau gaat u aan de slag om uw eigen afwegingskader CO2-neutraal op te stellen.
Aan de slag met het afwegingskader CO2-neutraal

Aardgasbelasting positief voor terugverdientijden renovaties?

Forse investeringen zijn nodig om energie te besparen. Maar na hoeveel tijd wordt de investering in de woning terugverdiend? Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) claimt dat een verhoging van de aardgasbelasting (zoals voorgesteld in het klimaatakkoord) een sterk positief effect heeft op de terugverdientijd van woningrenovatie. Floris Regnault deelt het rapport waarin de terugverdientijden worden besproken voor de verschillende isolatiesniveau’s.
Bekijk het rapport over de terugverdientijd van woningrenovaties

Het seminar over transitie in publiek vastgoed

De vastgoedmarkt gaat de komende jaren ingrijpend veranderen. Technologische innovaties en de energietransitie spelen hierbij een belangrijke rol. Welk effect heeft dat op publiek vastgoed en hoe kunnen we daarop inspelen? Wat zijn de belangrijkste trends en wat kunnen we leren van andere sectoren? Sprekers van onder meer Triodos Investment Management, Universiteit van Tilburg, ABN AMRO, ForestEffect fund/Solaris, Philips en GeoPhy delen hun inzichten en ideeën met ons.

Bekijk het programma en de sprekers

VOLG ONS OP LINKEDIN
Finance Ideas LinkedIn

NEEM CONTACT MET ONS OP
Finance Ideas contact
U ontvangt dit bericht omdat u staat ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Bekijk alle nieuwsberichten: www.finance-ideas.nl/actueel
Finance Ideas
Weg der Verenigde Naties 1
3527 KT Utrecht
T: 030-2320480
E: info@finance-ideas.nl
Copyright Finance Ideas © 2018 | Algemene voorwaarden | Disclaimer