Copy
Nieuwsbrief zorg
December 2019
Goedemorgen <<Naam>>, hierbij de maandelijkse financiële verdieping voor de zorg
Finance Ideas

Goed voorbereid naar 2020!

Goed voorbereid in de drukste tijd van het jaar? We vertellen u alles over de ESTER, de nieuwe referentierente. We delen drie aandachtspunten voor meer inzicht in uw toekomstige investeringscapaciteit. We duiken in de gevolgen van de lage rente voor uw zorginstelling. En wat staat er precies in de RJ-richtlijnen over de impairmenttoets?

Kent u Ester al?

ESTER is de nieuwe referentierente die op 2 oktober 2019 is gepubliceerd. Het staat voor euro short-term rate. Zorginstellingen hebben referentierentes in de vorm marktrente op roll-overleningen, investeringsfaciliteiten, en RC-faciliteiten. Ze worden ook gebruikt bij het waarderen van balansposten en bij derivaten.

Belangrijk dus om te weten wat de wijzigingen zijn van ESTER ten opzichte van EONIA. En vervangt ESTER ook EURIBOR? Wat verandert er voor u met de introductie van ESTER?
Meer over de nieuwe referentierente ESTER

3 aandachtspunten voor inzicht in uw toekomstige investeringscapaciteit

Inzicht in uw toekomstige investeringscapaciteit helpt uw ziekenhuis om inzicht te krijgen wat nu nodig is om in de toekomst nieuwbouw te realiseren. In onze adviestrajecten ondersteunen we diverse ziekenhuizen met het verkrijgen van de benodigde inzichten.

Graag delen we met u een drietal belangrijke aandachtspunten.
Bekijk de drie aandachtspunten

Lage rente: wat zijn de gevolgen voor zorginstellingen?

Brexit, de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten, de blijvende politieke spanningen in het Midden-Oosten en het monetaire beleid van de ECB. Het zijn een handje vol oorzaken die zorgen voor onzekerheden en daarmee een dalende rente. Het lijkt een mooie ontwikkeling; geborgd geld bijna ‘gratis’ en ongeborgd vanaf zo’n 1,5%. Maar wat zijn de gevolgen voor zorginstellingen? Zijn de afwaarderingen op het vastgoed noodzakelijk? Kunnen we onszelf al rijk rekenen?
Meer over de gevolgen van de lage rente

Wat zeggen de richtlijnen van de RJ nu over de impairment?

Het is weer die tijd van het jaar waar u op een aantal zeer specifieke dossiers de discussie met de accountant aangaat waaronder die van de impairmenttoets. De accountant neemt ook voor dit dossier de richtlijnen van de RJ als vertrekpunt.

Hoe zit het precies met de verschillende richtlijnen vanuit de RJ? Wat ziet de RJ als indicatie van een bijzondere waardevermindering? Hoe benadert de RJ de disconteringsvoet? Hoe definiëren zij de kasstroomgenererende eenheid? Pim Diepstraten praat ons bij.
Meer over de richtlijnen van de RJ

Inzicht in de financiële gevolgen van een impairment

Finance Ideas biedt gestandaardiseerde waarderingsmodellen die inzicht geven in de bedrijfswaarde van uw zorgvastgoed ten behoeve van de impairmenttoets. Het grote voordeel hiervan? Waardering op locatie- en concernniveau, mogelijkheid tot gevoeligheidsanalyses, inzicht in de mogelijkheden tot het minimaliseren van impairment en een eenvoudige koppeling met de integrale meerjarenraming.
Meer over de impairmenttoets

VOLG ONS OP LINKEDIN

DAGELIJKSE TREASURYUPDATE
U ontvangt dit bericht omdat u staat ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Bekijk alle nieuwsberichten: www.finance-ideas.nl/actueel
Finance Ideas
Weg der Verenigde Naties 1
3527 KT Utrecht
T: 030-2320480
E: info@finance-ideas.nl
Copyright Finance Ideas © 2019 | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacyverklaring