Copy
Waarom in mijn lijf zijn niet vanzelfsprekend is (maar zó de moeite waard!)
Hoi,

Het klinkt misschien gek voor iemand die anderen leert meer vanuit hun lijf te leven, maar in mijn lijf aanwezig zijn, is voor mij echt niet vanzelfsprekend. Dat heb ik moeten leren, helemaal van voren af aan. Incarneren wordt het ook wel genoemd, op aarde komen. Maar sinds ik mijn lijf heb 'ontdekt', is er een wereld voor me open gegaan en is mijn leven lichter, vervulder en moeitelozer geworden.

Als meisje van een jaar of zes had ik soms het gevoel dat ik in een soort coconnetje zat en dat de wereld ver weg leek. Alsof ik er niet echt bij was. Misschien ken je dat gevoel zelf ook wel. Of is het je wel ’s opgevallen dat iemand anders niet echt aanwezig was. Je kan zo door diegene heenlopen. Iemand neemt geen ruimte in en lijkt in een andere wereld. 

Ik herinner me nog goed hoe dat was: ik kon eigenlijk elk moment wegvliegen, hóp, m’n lichaam uit. Een handige vluchtroute die me heeft geholpen als kind, als er spannende momenten waren. Ik koppelde mezelf gewoon af, dan hoefde ik niet te voelen hoe bang ik was. Mijn eerste vriendje omschreef het een keer toen hij mij aankeek heel mooi als: 'er brandt wel licht, maar er is niemand thuis'. 

Schrik en schrap

Ik ging er niet altijd zo’n eind vandoor, ik verstopte mezelf ook vaak in mijn hoofd. Daar had ik de controle over de wereld. Of in ieder geval de illusie ervan. Ik kon mezelf ook goed groot maken, stoer en bijdehand zijn. Ik wist dat natuurlijk niet, maar ik was continu alert op wat er om mij heen gebeurde of kon gebeuren. Ik kon snel schrikken en bij voorbaat zette ik mezelf schrap. 

En dus stond mijn lijf, tot een jaar of tien geleden, eigenlijk altijd onder hoge druk. Mijn innerlijke en uiterlijke houding leidden tot nek- en rugklachten, bekkenklachten, onrust, vermoeidheid en de neiging mezelf onzichtbaar te maken en terug te trekken. 

Misschien herken je dit of heb jij een heel andere overlevingsmanier ontwikkeld om niet te hoeven voelen, niet helemaal 'hier' te hoeven zijn. Misschien ga je bijvoorbeeld makkelijk de strijd aan, blaas je jezelf makkelijk op. Of is je ratio een goede vriend geworden bij wie je graag vertoeft. Of neem je veel verantwoordelijkheid op je en ben je altijd vol in de actie.

Je lijf beleven

Je kunt jezelf de vraag stellen: is dit goed voor mij en mijn gezondheid?

Is je antwoord 'nee', dan heb je een keuze om het anders te gaan doen. Je kunt jezelf jezelf steunen én ontspannen aanwezig zijn. Alleen heeft jouw lijf wel jouw hulp nodig want het reageert nog vaak vanuit die oude overlevingsmodus. Een hoge spierspanning, of juist onderspanning. Onbeweeglijke gewrichten. De adem bereikt maar een klein deel van je. 

En weet je, je lijf snakt ernaar de ruimte te krijgen. Contact met je te hebben. Beleefd te worden. 

Je kunt weerstand tegenkomen die zegt: doe maar niet, dat is gevaarlijk, je weet niet wat je tegenkomt. Als je je altijd hebt 'opgehouden', geef je je meestal niet zomaar ineens over. 

Maar je vertrouwd te leren voelen in je lichaam hoeft geen lange weg te zijn.
 
Misschien ben er je zó. Misschien heeft je lijf meer tijd nodig. Bij mij heeft het jaren geduurd, er zat veel verzet. Dat merkte ik aan dat mijn spierspanning na oefeningen of een ademworkshop wel even minder werd maar heel snel toch weer opbouwde. Mijn adem kreeg even meer ruimte en daarna nam toch mijn spierpantser het weer over.  

Stapje voor stapje

Het belangrijkste is voor mij dat ik mijn eigen tempo heb gevolgd. Sneller dan dat gáát het ook niet, je kunt het niet afdwingen. Wat werkte is mezelf welkom heten. Stapje voor stapje mogen ontspannen en voelen. 

Het zachte ademwerk van Ilse Middendorf, met de simpele bewegingen, heeft me ongelooflijk geholpen. Ook de sauna, voedsel eten dat aardend is, wandelen in het bos. En als ik terugkijk: een paar jaar geleden dacht ik dat ik niet méér met mijn lijf verbonden kon zijn dan nu. Toch kon het en er kan nog zoveel meer! Want er zijn telkens weer nieuwe lagen te ontdekken en onbekende gebieden te verkennen. Het gaat voor mij om die verkenning en mezelf stukje bij beetje verder toevertrouwen aan de aarde, aan mijn lichaam, aan het leven.
 
Lichter, vervuld en meer ruimte

Sinds ik me bewuster ben van mijn lijf en wat het me vertelt, ben ik veel aanweziger en zichtbaarder geworden. Ik kan mezelf steunen, grenzen aangeven. Ook als het spannend is, bijvoorbeeld als iemand boos op me is of als ik me schaam omdat ik iets onhandigs heb gedaan of als ik heel moe ben.

Mijn oude patroon is niet weg, zo is het niet. Het gebeurt nog af en toe dat ik me in mijn luchtkasteel terugtrek (en dat mag ook). Wel heb ik de ladder weer zo uitgerold en ben ik weer terug. Ook spanningen komen en gaan. Maar ze komen minder vaak en lossen sneller op. 

Wat een winst! Het leven is zoveel lichter geworden. Ik voel me vervuld, behaaglijk in mezelf. Ik neem meer plek in, ook in mijn relaties met anderen. Dat alles scheelt fysieke klachten en onrust. De corrigerende zooltjes die ik vanaf mijn puberjaren heb gedragen, heb ik niet meer nodig. De manueel therapeut heeft mij al jaren niet meer gezien. 

Om al mijn kennis en ervaring door te geven en heb ik voor jou een 8weekse ademcursus ontwikkeld. Op basis van het werk van Ilse Middendorf, die ik hierboven al even noemde. Simpel gezegd ervaar je je adem via je lichaam. Je gaat je lichaam weer bewonen, waardoor je adem overal kan stromen.

Zij wilden meer vanuit hun gevoel gaan leven

Twee cliënten over wat deze cursus hen opleverde.

'Ik ben nieuwsgieriger geworden naar de signalen die ik krijg van mijn lichaam en kan sneller de juiste beslissing maken op basis van hoe mijn energie reageert. Na vier lessen liep ik in de supermarkt en kon ik de prijzen van de producten aanvoelen, heel bijzonder! Er is ook meer rust en vertrouwen in mijn lichaam, het gevoel dat het altijd een goede intentie heeft. En ik weet nu hoe belangrijk gronding voor me is'. Anke Hans

'Er is meer ontspanning in mijn lichaam, meer rust in mijn geest. Ik merk dat ik beter slaap, beter voor mezelf sta en keuzes kan maken. De zachte aanrakingen werken helend op heel mijn systeem. De oefeningen werken door en kan ik makkelijk thuis doen. Heel fijn!' Janine 

Wil jij dit ook? 

Op donderdag 12 januari van 19.45-21.00 uur start weer een nieuwe groep met de adembasiscursus. Er zijn nog zes plekken beschikbaar. Nieuwsgierig? Kom naar een van de kennismakingslessen op donderdag 8 dec, woensdag 14 dec en donderdag 5 januari, ook van 19.45-21.00 uur. Meld je nu aan


Ken je iemand voor wie deze nieuwsbrief interessant kan zijn? Doorsturen mag! Dank je wel en alvast een mooie afsluiting van 2016 en begin van het nieuwe jaar. Ik hoop je te ontmoeten!

Hartegroet,


Mariëlle

Ik stuur maximaal vier keer per jaar een nieuwsbrief. Als je deze liever niet ontvangt, kun je je afmelden

www.mariellegroenendijk.nl
0629291343
info@mariellegroenendijk.nl
Copyright © 2015 , All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences