Copy
Amb el full informatiu, rebràs notícies del programa
camí escolar, espai amic de l'Ajuntament de Barcelona.
No veus correctament aquest mail?
clica aquí
Ja tenim data per les properes jornades de camí escolar, seran el dia 27 d'octubre de 2016. Us podeu reservar aquesta data a la vostra agenda i el mes de setembre us donarem més detalls, lloc, inscripció, programa,...

I si teniu propostes ens les podeu enviar a aquest correu camiescolarbcn1@gmail.com, o als correus de les vostres tècniques referents de districte.

Us hi esperem!
Aquest curs hem posat a l'abast de les escoles que formen part del programa una nova eina: una plataforma web que permet geolocalitzar els diferents projectes que es realitzen en el marc del programa de camí escolar. I per això es van fer diverses sessions de formació per a mestres i pares i mares, la primera va ser el dia 5 d'abril per a les escoles que enguany s'han adherit al programa i el dia 26 va tenir lloc una altra sessió oberta a totes les escoles.Si no vàreu poder assistir a la formació però teniu interès ens podeu escriure a aquest correu camiescolarbcn1@gmail.com, o als correus de les vostres tècniques referents de districte.
Us presentem dos clips més de bones pràctiques de camíns escolars, en aquesta ocasió el treball pedagògic que han realitzat a l'escola Guinardó. El recull complet de vídeos del camí escolar, espai amic els trobareu en aquest enllaçSi algun dels centres educatius que esteu adherits al programa esteu portant a terme una activitat interessant per ser enregistrada ens podeu enviar un correu camiescolarbcn1@gmail.com, i així tractarem d’incloure-la en aquesta col•lecció de clips de bones pràctiques.
Des del taller de plàstica de l'escola Lavinia, i com no podia ser d’altra manera, hem volgut posar la nostra aportació al projecte del Camí Escolar en forma d’intervenció al nostre entorn més pròxim. Quan vam plantejar aqueta proposta, la idea més clara d’inici era que aquest treball havia de girar per força entorn al moviment de l’art al carrer.

 Si voleu saber més sobre aquest projecte la trobareu aquest enllaç

Divendres 3 de juny pel matí, els mestres i alumnes membres de la comissió verda de l'escola vam anar a la seu del districte d'Horta-Guinardó on va tenir lloc la sessió de devolució del diagnòstic del nostre Camí Escolar.

Membres dels  Serveis Tècnics, Guàrdia Urbana i Mobilitat de l'ajuntament del districte ens van estar justificant cadascuna de les nostres propostes. La gran majoria es podran fer, d'altres no però vam sortir de la reunió molt contents perquè havien fet cas a les nostres propostes.Val a dir que tots els representants de la comissió verda, nens i nenes des de 2n de primària fins a 4t d'ESO van escoltar molt atentament les explicacions, i més d'un va intervenir fent alguna pregunta i alguna observació.

El dia de la festa de final de curs hi haurà un espai habilitat perquè pogueu veure amb més detall tot el que ens van comentar.

Cada cop estem més a prop de tenir el nostre propi Camí Escolar.
 
El curs 2014-2015, les escoles Patufet, Sant Josep i Reina Violant van inaugurar el Camí Escolar de la Vila de Gràcia, amb un cercavila pel barri que va comptar amb la participació dels alumnes de les tres escoles. A la plaça de la Virreina van gaudir d’una actuació infantil i diversos parlaments que donaven el tret de sortida al procés de Camí Escolar, iniciat ja fa uns quants anys.


Durant aquest curs, la comissió conformada per representants dels equips docents, de les famílies, i de l’Ajuntament (Districte, IMEB, Mobilitat i Guàrdia Urbana) han volgut mantenir viu el programa del Camí Escolar a la Vila de Gràcia, organitzant una Setmana plena d’activitats a les escoles, amb una cloenda molt especial: una bicicletada popular pel barri, que va comptar amb la participació d’unes 150 famílies de les tres escoles i les col•laboracions de Biciclot, que va dissenyar i coordinar els aspectes tècnics de la bicicletada garantint-ne el seu bon funcionament, i de Cal Fruitós, que va aportar dues peces de fruita per als participants.

Podeu veure la memòria del projecte en aquest enllaç
Va ser notícia: El passat 12 de març, es va realitzar al Poblenou la gimcana del camí escolar, on van participar 150 nens i nenes i 35 botigues amigues del Poblenou.
 
Durant el matí de dissabte les botigues amigues participants van acollir grups d’infants, que venien a conèixer-les, a cada botiga hi havia una sorpresa per ells: tallers, endevinalles, jocs...La gimcana va acabar a la Pl. De Can Felipa, amb un taller de xapes, un refrigeri i un conte contes.
 
La preparació de la gimcana ha permès treballar, durant aquest curs, la relació i la proximitat entre les botigues amigues i el camí escolar.

Aquesta activitat va ser organitzada per les associacions de famílies de les escoles Vila Olímpica, Arenal de Llevant, Voramar, la Mar Bella, Pere IV, Acàcies, Fluvià, i la Llacuna, i districte de Sant Martí i Imeb.  Hi va col·laborar l’associació de comerciants de l’Eix Poblenou.


 
Extracte del text de la inauguració del camí escolar de l’escola Àgora
 
Portem 4 cursos amb aquest projecte , ha estat un camí llarg , avui l’inaugurem. No vol dir que s’hagi acabat , encara ens queda camí per recórrer. Des de l’escola l’ anirem incorporant al currículum de les diferents àrees i  les famílies l’heu d’anar  fomentant  que els vostres fills i filles  en facin  ús . Així guanyaran confiança amb ells mateixos i aprendran a ser vianants i ciutadans responsables. Com deia F. Tonucci, pare dels camins escolars, Fomentar l’autonomia dels nostres infants en la seva mobilitat els ajuda a créixer i a ser responsables.
 
Com ja tots sabeu l’objectiu del camí escolar és que els nostres nens i nenes puguin anar i venir de casa a  l’escola d’una manera autònoma( a partir d’una certa edat), responsable i segura. I aquí la importància dels comerços amics que davant d’algun problema que puguin tenir sabran que hi poden entrar i ells els ajudaran.
 
Volem que el camí escolar de l’Àgora sigui un camí ple de rialles, on els nostres infants puguin compartir experiències.
 
Una ciutat segura i bona pels infant  és bona ciutat  per tothom.
 
escola Àgora


 El camí escolar és un projecte que vol tornar la vida als barris i tot això només és possible si els nostres carrers i les nostres places les pensem acollidores i segures.

I aquest que hem traçat conjuntament és el camí que ens porta a l’Àgora, la nostra escola, el camí que fem cada matí després de llevar-nos amb les presses, el camí de la gana que imagina un bon plat de macarrons a la una del migdia i el de la mandra a les tres quan tornem per afrontar la tarda, el camí de tornada a casa amb la cartera plena de deures, els pantalons foradats del genoll, les malles estripades i la cantarella de les mares i els pares que pregunten: -que heu fet avui a l’escola? I ells i elles que contesten: -res! O – no ho sé!. Fins que se’ls hi escapa la llengua i arriba la xerrera i les ganes d’explicar  les notícies més rellevants de la jornada.
 
I en aquest camí hi ha cada dia el quiosquer que aixeca la mà per saludar amb mitja rialla mentre tu convences la teva criatura que avui no portes diners per comprar un sobre de res,  hi ha la veïna que també és de l’Àgorà i camineu juntes mentre us poseu al dia, hi ha el pare d’aquella nena que va amb bici i saluda amb la mà i les mares que després baixen juntes fins al metro per anar a treballar, i hi ha la gent de la floristeria que engalanen de flors la vorera cada matí. Aquest és el nostre camí, el del dia a dia, el que trepitgem quotidianament i és el nostre paisatge.
 
L’Escola Àgora és un espai molt especial per totes nosaltres, l’Àgora és un punt de referència, una comunitat de convivència on la diversitat és riquesa i la diferència una oportunitat per conèixer altres maneres de fer i d’entendre el món, perquè no tots sempre estem d’acord en totes les coses, però tots hi hem confiat l’educació de les nostres criatures i fem de manera que aquest sigui un lloc de relació i aprenentatge per a grans i petits.
 
AMPA escola ÀgoraLes noies i els nois de l’escola portem un temps fent activitats sobre el camí escolar.
Primer vam respondre uns qüestionaris i vam omplir uns mapes.

El curs passat vam escollir com a noms de les nostres classes el nom de diversos carrers del barri, vam aprofitar per anar a visitar-los i veure els serveis que tenien i com eren. Amb tot això vam fer un petit projecte.

Per Sant Jordi vam portar una rosa i una carta a algunes botigues amigues.

Finalment, aquest curs hem fet un dibuix sobre el que representa per a nosaltres el camí escolar s’ha triat un per a la invitació a la festa d’avui  i la resta els podeu veure al passadís de l’escola.

Els nois i noies creiem que el camí és bo i servirà per a que els pares ens deixin venir a l’escola sols potser una mica més aviat.

Alumnes escola Àgora

Del 16 al 22 de setembre de 2016 se celebrarà la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible i Segura. Barcelona, un cop més, s’adhereix a les iniciatives que tenen per objectiu fomentar la mobilitat més sostenibles (caminar, anar amb bicicleta o amb transport públic) i visualitzar els usos alternatius de l’espai públic, per transformar-lo en un espai de qualitat.

La celebració el 22 de setembre del Dia Mundial sense Cotxes en dia laborable és una bona oportunitat perquè els centres educatius us apropieu del carrer i pugueu fer activitats diverses ocupant la calçada, ja sigui en horari lectiu o extraescolar. La idea és muntar alguna activitat que us comporti poca feina d’organització i sigui molt visible, i l'Ajuntament us recolzarà garantint la seguretat de l’alumnat.
 
Per més informació podeu consultar en aquest enllaç. Si teniu alguna proposta i voleu organitzar alguna activitat és important que ens feu arribar aquest formulari a aquesta adreça de correu cruiz@bcn.cat durant el mes de juliol. Si teniu dubtes ens podeu enviar un correu camiescolarbcn1@gmail.com o als correus de les vostres tècniques referents de districte.

El treball conjunt dels Programes Escoles+Sostenibles, Camí Escolar i de l'Àrea d'Ecologia Urbana,  units al vostre esforç que valorem i agraïm enormement, farà que la jornada sigui un bon instrument de promoció de la qualitat de l'espai urbà i de la salut.  

 
Copyright © Institut Municipal d'Educació Barcelona, All rights reserved.                      
Esteu rebent el full informatiu del camí escolar, espai amic per que el vostre centre forma part de la xarxa de camins escolars de Barcelona.

correu electrònic:
camíescolarbcn1@gmail.com

donar-se de baixa    subscriu-te