Copy
Amb el full informatiu, rebràs notícies del programa
camí escolar, espai amic de l'Ajuntament de Barcelona.
No veus correctament aquest mail?
clica aquí
El curs passat vàrem engegar el programa camí escolar, espai amic les Escoles Jesús María, Mestre Gibert i la Llar d’Infants El Mar, conjuntament amb l’Eix Comercial de Sant Andreu i altres entitats del barri. I amb el suport de diferents departaments de l’Ajuntament de Barcelona (Districte, Institut Municipal d’Educació, Mobilitat i Guàrdia urbana).
 
Ha estat un recorregut curt però intens. Estem aprenent i hem descobert a apreciar i mirar el nostre entorn amb altres ulls, i això sens dubte ens està ajudant a moure’ns pel barri amb més seguretat i tranquil·litat.
 
Per nosaltres, les famílies, és molt important que els nostres fills i filles tinguin el sentiment de pertànyer al barri, a prop dels comerços i entitats que el formen. Poder tenir un camí escolar és poder caminar en seguretat i confiança, els permet créixer més autònoms i amb respecte cap a l'entorn.
Un camí que ens permet crear llaços de proximitats amb el barri, tant amb els comerços, les entitats o els mateixos veïns.  I que ens permetrà  als alumnes moure’ns  pel barri amb més seguretat i al mateix temps ser més autònoms.
Amb aquesta trobada també volem anar cap a un compromís, el de seguir endavant, tots junts, implicant-nos en les necessitats, en poder salvar els obstacles que ens impedeixen continuar el dia a dia amb confiança i seguretat, amb il·lusió i constància. En definitiva, a través del camí escolar, espai amic, fer del nostre entorn un lloc més agradable i més humà.
 
Esperem que aquest camí que avui inaugurem  només sigui el començament d’un llarg camí,  on els futurs alumnes de les escoles el puguin gaudir i seguir apropant-se al barri. Esperem que aquest camí sigui l'inici d'altres camins escolars al districte, per així anar fent xarxa social i educativa.

Escoles, AMPA i Alumnes
El passat diumenge 19 d'abril, i dins del marc de les festes de la Primavera del Barri de la Sagrada Família, es va celebrar la segona festa del Camí Escolar sobre rodes a l'Eixample Dreta.

La festa va comptar amb la participació de nombroses famílies de vàries escoles del barri (Fructuós Gelabert, Sagrada Família, Encants i Ramon Llull), que varen fer el recorregut en bicicleta o patins. Els carrers del trajecte estaven lliures de tràfic motoritzat, gràcies a la feina de la Guàrdia Urbana, fet que va permetre als més petits de gaudir de les seus mitjans de transport sense por, durant una hora, pels carrers del barri. 

Aprofitant que aquest any s'han fet les obres de restauració de la façana de l'escola Ramon Llull, el trajecte va acabar al pati d'aquesta escola, on es va celebrar la festa de la Inter-Culturalitat, amb diverses actuacions d'arreu del Món i un dinar fet pels pares de l'escola.
L’espai públic és la part més viva de la ciutat, allà on el dia a dia de les persones dóna forma a la ciutadania. L’ús que fem de l’espai públic ens diu molt de com és la societat que tenim i el que esperem de la ciutat es reflecteix també en el que li demanem a l’espai públic.
 
Els infants, com a usuaris privilegiats de l’espai públic urbà, formen part de la vida de la ciutat i el que esperen i demanen de la ciutat a la qual pertanyen es mostra clarament quan ens expliquen què fan, què no fan i què voldrien poder fer a l’espai públic. En aquest sentit, constatem avui dia com els infants tenen cada vegada menys capacitat per apropiar-se de l’espai públic urbà a partir de les seves percepcions i capacitats. Una ciutat cada vegada més complexa, on el règim de la mobilitat rodada ha esdevingut el criteri primordial d’ordenació dels espais públics, i la necessitat de garantir estàndards de seguretat cada vegada més alts pel que fa l’activitat dels infants a l’espai urbà, son factors que conformen un escenari on els infants veuen certament retallat el seu potencial d’ús de l’entorn d’acord amb la seva pròpia visió de la ciutat i el paisatge urbà.
 
Des d’aquesta perspectiva, el disseny dels camins escolars representa una oportunitat clau per a retornar als nens part d’aquesta capacitat d’interacció amb la ciutat i el seu medi de proximitat.
 
A partir d’aquesta reflexió general, el màster en Intervenció i Gestió del Paisatge i el Patrimoni de la Universitat Autònoma de Barcelona i la Comissió de Camí Escolar de l’escola Reina Violant van organitzar el passat mes d’abril el taller “El paisatge urbà des del camí escolar : els infants a l’espai públic” amb l’objecte de recollir les opinions i preferències sobre el paisatge urbà que caracteritza el camí escolar per part dels nens i nenes de l’esmentada escola.
 
El taller proposà un seguit d’intervencions paisatgístiques inspirades per la visió de l’espai públic expressada pels infants durant el taller una part de les quals es va realitzar a la Plaça de les Dones del 36 del barri de Gràcia la passada Diada de Sant Jordi.
 
El gran repte del taller va consistir en dissenyar una metodologia de treball innovadora, en la que els nens i nenes lideressin tot el procés de recerca. Així, en primer lloc, a partir d’una aplicació digital per a telèfons mòbils i amb la col·laboració dels pares i mares dels alumnes, es va poder fer un seguiment durant una setmana dels itineraris reals que les famílies segueixen en tornar cada dia de l’escola a casa fent ús del camí escolar. Aquesta primera fase de treball va permetre que fossin els propis infants a partir de la seva experiència concreta de l’espai públic qui aportessin informació de primera ma sobre els fragments del camí escolar més freqüentats i amb major intensitat d’ús.
 
En segon lloc, a partir d’un treball fotogràfic també desenvolupat pels propis nens, es van realitzar 500 fotografies d’aquests indrets i sobre una selecció de les imatges els nens i nenes van poder expressar les seves opinions i preferències. Així, de nou la pròpia experiència infantil de l’espai públic va informar dels llocs amb una percepció més negativa, un seguit d’espais urbans sobre els quals el taller presentar propostes d’actuació en termes de redisseny de l’espai públic i del paisatge urbà.
 
Finalment, els nens van col·laborar activament portant a terme els projectes d’intervenció sobre l’espai urbà que es van plantejar.
 
Aquesta experiència innovadora de recerca col·laborativa entre estudiants universitaris i infants va mostrar resultats inspiradors que es poden resumir en una idea principal:
 
Els nens acostumen a interactuar amb un espai urbà caracteritzat per dissenys  de l’espai públic certament solvents des del punt de vista de l’urbanisme, el confort o la seguretat, però que ignoren les percepcions i visions de l’entorn urbà per part dels infants. Aquesta mirada infantil ofereix però una gran oportunitat per a proposar claus innovadores i creatives d’intervenció sobre l’espai urbà quan es posen els mitjans adients per a que la mirada del nen sobre la ciutat es pugui expressar de manera intuïtiva i sense patrons preestablerts per part de l’expert urbanista o paisatgista.
 
Pel que fa al cas concret dels camins escolars, el taller va oferir una primera via de reflexió aplicada per a acarar un important repte de futur: passar d’un camí escolar eficient, en termes de disseny i seguretat, a un camí escolar molt més proactiu en relació a l’experiència de l’infant, definit en termes de contenidor de sociabilitat i com a canal privilegiat per a un nou tipus de relació amb l’espai urbà, capaç de retornar al nen la seva capacitat d’interacció amb l’entorn de proximitat a partir de la seva pròpia percepció i apropiació de l’espai públic.
 
A banda de l’Escola Reina Violant, amb la viva implicació de la Comissió de Camí Escolar, l’AMPA i els professors de l’escola, el taller va comptar amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona (Districte de Gràcia i l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona, IMEB).
 
El dijous 21 de maig al matí vam celebrar la XV Jornada Anual del Camí Amic, un projecte comunitari d'educació en valors cívics i ambientals a l'Esquerra de l'Eixample i Sant Antoni. Prop de 1.800 nens i nenes de les escoles públiques del barri (Auró, Diputació, Joan Miró i Els Llorers) van participar en diverses activitats a l'espai públic. Una trobada que servia d'intercanvi, de coneixença, de descoberta de l'entorn i de reivindicació d'un carrer més amable per a tothom. 
 
Els escolars de P3 i P4 van anar al pati de l'Escola Diputació, on van ballar amb les cançons d’Un gegant que baixava de la muntanya" de Jaume Ibars. P5 es va aplegar a les pistes dels Jardins Paula Montal, on va muntar "Un gran rebooombori" amb la Cia. d'en Roger Canals. Les activitats ludicoesportives es van concentrar en dos eixos: al carrer Consell de cent (tram Viladomat-Borrell) i al parc de Joan Miró, espai que el Camí Amic dinamitza a la primavera amb tot un seguit d'activitats familiars i gratuïtes els caps de setmana. 
 
Al parc hi van jugar els nens de 1r, 2n, 5è i 6è, i aquests darrers, a banda, van participar en un taller lúdic per conèixer el que serà la Superilla de l'Esquerra de l'Eixample i els conceptes bàsics del camí escolar (les zones per vianants, les botigues amigues…). A la vegada, el joc servia per reflexionar sobre el paper dels cotxes a la ciutat i la incidència per als vianants. 
 
El tall del carrer Consell de cent, on durant el matí no hi va circular cap cotxe i on van jugar-hi els escolars de 3r i 4t, és una acció simbòlica i emblemàtica, ja que el Camí Amic porta dels seus inicis reivindicant-ne la semi-pacificació. Prop de 100 monitors de l'associació esportiva de l'Eixample, mestres, persones i entitats del Camí Amic, com les AMPA, les associacions de veïns de Sant Antoni, l'Esquerra de l'Eixample i el Parc de l'Escorxador, Golferichs centre cívic, amb recolzament del districte de l'Eixample, van ajudar a fer possible aquesta quinzena trobada, i va servir per plantejar-nos nous reptes i accions de cara al futur. 
 
Us convidem a veure el vídeo de la jornada
Aquest curs s'incorporen noves escoles al programa de camí escolar, espai amic,
Del districte de Sants - Montjuïc, l'escola Joan Pelegrí, de Sarrià-Sant Gervasi, el col·legi Padre Damián i l'escola Nausica, l'escola Palcam i escola Guinardó del districte d'Horta - Guinardó, al districte de Nou Barris les escoles Aiguamarina, Calderón de la Barca i Cor Maria Sabastida, a Sant Andreu les escoles Congrés Indians i Pegaso. i per últim a Sant Martí iniciem el projecte el centre d'estudis Montseny i les escoles Provençals i Sant Martí.
Centrant-nos en el seu entorn més immediat: l’escola i utilitzant la construcció del nou edifici com a situació inicial d’observació i anàlisi, els infants s’han anat introduint en el món de l’arquitectura.
 
Ho han fet amb la col·laboració i els coneixements dels arquitectes  que les darreres setmanes han participat en activitats a les aules. Complementant el projecte comú que des de fa unes setmanes s’ha iniciat a les classes,  paral·lelament s’han fet uns tallers pràctics: observació, experimentació d’espai, llum, funcionalitat, formes, colors, sorolls, mesura, plànols… diferents maneres d’experimentar l’arquitectura  des de la mirada de les diferents edats.
 
Des d’apropar els nens i nenes a l’arquitectura com a ofici fins a plantejar l’anàlisi del nou entorn escolar: la plaça, el carrer, el barri…  o descobrint elements i materials arquitectònics com maons,  pilars, ciment, columnes, morter…els infants de l’Univers també han mirat l’escola com l’espai que és: espai de relació, espai per viure i per aprendre.

http://escolaunivers.cat/apropant-els-infants-al-mon-de-larquitectura/
 
Per què tallers de bioconstrucció per a infants?
 
Perquè la bioconstrucció és una forma de construir i ‘reconstruir’ el nostre entorn, és una pressa de consciència de com el podem habitar i per què molts dels conceptes que porta implícits poden exportar-se a diferents àmbits dels professionals, i adaptar-se per ensenyar als infants i joves, a les escoles i instituts.
 
Els infants i joves son el futur,  i es tracta de fer-los reflexionar, ajudar a que siguin crítics i proposar canviar inèrcies que hi ha avui, un canvi necessari per preservar la nostra salut a tots els nivells.
 
La salut del planeta (ecologia, sostenibilitat, aigua, energia, residus,...) i també la salut dels seus habitants. Tant la salut física (evitar i controlar els contaminants atmosfèrics i dels productes, les radiacions,...), com la salut mental.
 
Extracte de l’article talleres de bioarquitectura y sostenibilidad para escuelas publicat a la revista eco habitar i escrit per Teresa Monleón, mare de l’AMPA de l’escola Dovella.
 
Copyright © Institut Municipal d'Educació Barcelona, All rights reserved.                      
Esteu rebent el full informatiu del camí escolar, espai amic per que el vostre centre forma part de la xarxa de camins escolars de Barcelona.

correu electrònic:
camíescolarbcn1@gmail.com

donar-se de baixa    subscriu-te