Copy
Amb el full informatiu, rebràs notícies del programa
camí escolar, espai amic de l'Ajuntament de Barcelona.
No veus correctament aquest mail?
clica aquí
Des del programa camí escolar, espai amic hem iniciat l'enregistrament de bones pràctiques que porten a terme diversos camins escolars de la ciutat. L’objectiu és elaborar un seguit de clips de vídeo per tal que aquestes experiències serveixin d’exemple, o bé inspirin altres bones pràctiques a escoles que estan adherides al programa.

I a continuació en teniu el primer resultat! Es tracta de l’activitat desenvolupada per l’escola Font d’en Fargas del districte d’Horta – Guinardó. Si en voleu saber més, cliqueu aquí.Si algun dels centres educatius que esteu adherits al programa esteu portant a terme una activitat interessant per ser enregistrada ens podeu enviar un correu a: camiescolarbcn1@gmail.com, i així tractarem d’incloure-la en aquesta col•lecció de clips de bones pràctiques.
Durant aquesta setmana a l’escola Guinardó hem participat en unes dinàmiques destinades a sensibilitzar els nens i les nenes d’infantil i primària en el Camí Escolar, preparades per la Nina (tècnica de l'IMEB), l'Anna i la Sara, que ens han assessorat en tot el procès.

Els nens i nenes de P3 i P4 han treballat el conte de la caputxeta verda i els de P5, 1r i 2n han fet jocs per conèixer els diferents elements que es poden trobar en el camí a l’escola (senyals, passos zebres, semàfors, guàrdies urbans,...).

A partir de 3r hem treballat amb un quadern de camp on durant una setmana hem recollit tots els elements que ens han ajudat a conèixer millor com és el nostre camí cap a l'escola: què ens hi trobem (senyals, parcs, edificis,...), què no ens agrada, per quines botigues passem cada dia,...Amb tota la informació que hem recollit amb aquestes dinàmiques, ja estarem en disposició de fer la nostra “aranya” i haurem fet un pas més cap a un CAMÍ ESCOLAR més tranquil, segur i sostenible per a totes i tots.

Ha estat una experiència molt gratificant.

El barri necessita prendre consciència de la seva pròpia identitat, necessita  compartir projectes i recuperar espais per a les persones.

Aquesta activitat ha estat un bri d’aire fresc...els participants van arribar puntuals, preparats i per sobre de tot amb “moltes ganes”.
Primer una poma per agafar energia i un petit obsequi per fer l’esmorzar de l’escola més sostenible i després... a fer exercici.

Per veure les cares de satisfacció de tots ha valgut la pena. Per un moment aquest ha estat el “nostre carrer”.
Un dissabte fent barri
 
Passem pels carrers i no ens aturem a pensar en la història que amaga algun racó, un edifici  o simplement  una font.
 
El barri on està situada la nostra escola PAU VILA és un exemple de cultura popular amb un gran sentit d’unió de veïns i veïnes que no han volgut fer perdre l’essència del que s’amaga entre les pedres.
 
Dins del marc del projecte del camí escolar Font de la Guatlla un grup de famílies de les AMPAs de les Escoles Pau Vila, Bellmut, Muntanyeta, Magòria i XXV Olimpiada hem pogut gaudir, aquest dissabte 7 de novembre d’un recorregut històric per barri, que ens ha dut a un passat, fent-nos veure el perquè les coses són com són.
 
De la mà d’un historiador el Sr. Oriol Granados (Institut d’Estudis de Montjuic) i el sr. Jordi Taradell (membre de la junta de l’Associació de Veïns de la Font de la Guatlla), ens hem assabentat que el barri de la Font de la Guatlla  va passar de ser una zona rural de conreus amb masies tan magnífiques com la ja desapareguda CAN CERVERA a un   barri de treballadors amb una gran tradició associativa. Un espai on van conviure dues grans fàbriques, una pedrera  i gran quantitat d’aigua.


 
Hem pogut gaudir visitant les botigues amigues com la genial bodega bar Amposta i la Xarcuteria Barragan. Hem visitat l’escola superior de música JAM SESSION, pionera a Espanya en llicenciats en Rock i músiques actuals. Tot un honor pel barri. Ubicada en uns antics i molts importants estudis de gravació dignes de visitar.
 
Un altre magnífic racó del nostre barri és l’illa dels tres horts. Un exemple de bon treball social i col·laboratiu.
Agraïm a la Meritxell, directora de la nostra escola les seves explicacions fent esment del perquè i del com es va crear el PAU VILA l’any 1980.
 
Us animem a apuntar-vos a les properes sessions que es facin per arribar a tothom els coneixements de la vida d’una zona  amb tanta força i bona gent com és LA FONT DE LA GUATLLA.
Aquest curs s'incorporen noves escoles al programa de camí escolar, espai amic,
Del districte de Sants - Montjuïc, l'escola Joan Pelegrí, de Sarrià-Sant Gervasi, el col·legi Padre Damián i l'escola Nausica, escola Guinardó del districte d'Horta - Guinardó, al districte de Nou Barris les escoles Aiguamarina, Calderón de la Barca i Cor Maria Sabastida, a Sant Andreu l'escola Pegaso. i per últim a Sant Martí iniciem el projecte el centre d'estudis Montseny i les escoles Provençals i Sant Martí. I també han iniciat el projecte de bus a peu al districte de Sants - Montjuïc les escoles Pau Vila i el Bosc de Montjuïc

 
Tal i com vàrem acordar en la primera trobada del curs per començar a preparar les actuacions del projecte del camí escolar (el 05.10.15, amb Josep M Menargues, Carolina Ramírez, Mamen Carmona i Carla Almirall), vam aprofitar la celebració del Dia de la Família (24.10.15) per donar visibilitat al projecte.

D´aquesta intenció es va informar a la Carme de la Madrid, representant del Programa Camí escolar, espai amic, de l´Ajuntament de Barcelona, la qual ens va proposar una sèrie de dinàmiques i ens va oferir la possibilitat de fer servir material específic del camí escolar: material i màquina per fer xapes, i un roll-up publicitari.

Per a ubicar les activitats relacionades amb el camí escolar, l'AMPA va assignar dues carpes ubicades a l'entrada del col·legi, amb dues taules per fer manualitats.
Les actuacions que vam dur a terme van ser:

1. Confeccionar un mapa gegant (mida A0), col·locat com a mural, al qual els nens que s´apropaven a la carpa enganxaven una oreneta (mascota de pastoral d´aquest curs al col·legi) amb el seu nom, que era: 

Blava: si venien en moto o cotxe particulars;
Rosa: si venien en transport públic o autocar escolar;
Groga: si venien caminant.

També ens explicaven quins eren els seus camins escolars:

2. Penjar els dibuixos que feien els nens en cartolines de mida A3 relatius a com venien al col·legi, o altres motius relacionats amb el seu camí a l´escola.


3. Fer xapes amb dibuixos decorats pels nens amb la màquina que ens va deixar l´ajuntament.
4. Obsequiar-los amb una piruleta amb forma de cor (en referència als cors de la imatge del nostre col·legi).Tot i que en un principi l´horari de la carpa estava previst d´11 a 14 hores, vam tenir molta afluència d´alumnes i ho vam estirar fins a les 16.30 hores.

Hem d´agrair especialment la col·laboració de pares i mares que voluntàriament ens van ajudar a la carpa: els pares de la Laia Coronell (Carlos Coronell i Viviana Belalcázar), la mare dels nens Negre Amade (Raquel Amade) i dels nens Macía Poudevida (Sandra Poudevida).
 
Les primeres conclusions a les que arribem després de la jornada són les següents:
- Potser pel perfil de les activitats, la majoria dels alumnes que van passar per la carpa es corresponien a cursos d´infantil i primària. 
- La gran majoria de participants venia en transport públic (copat en gran part pel servei d´autocar escolar). 
- Hi ha molt poca afluència d´escolars que vinguin caminant, tot i que molts combinen el transport privat i l´accés a peu. 
- Com a primera aproximació als nens, va tenir força èxit, tot i que els més petits encara no tenen autonomia ni informació suficient per participar activament.Barcelona, 11 de novembre de 2015
Carla Almirall

 
La recerca duta a terme pels alumnes de 6è de l’Escola Mestre Morera durant el curs 2014-2015 es pregunta per la qualitat de l’espai públic a Ciutat Meridiana i per les possibilitats de millora.
 
La recerca és fruit d’una col·laboració entre l’Escola Mestre Morera, l’IGOP i el CCCB.
 
Els objectius de l’estudi són:
  • Reflexionar amb els alumnes sobre les problemàtiques urbanístiques i socials del barri, vistes des d’una perspectiva històrica.
  • Debatre amb els alumnes sobre la importància de l’espai públic com a espai de relació, convivència i de participació.
  • Elaborar una diagnosi sobre la situació de l’espai públic al barri, tot posant l’accent en la perspectiva dels infants.
  • Aprendre a fer ús de diferents tècniques de recerca social i de participació comunitària com les enquestes, les entrevistes, els quaderns de debat familiar, les xarxes socials com a plataformes per a l’acció comunitària i la fotografia com a eina d’anàlisi social.
En els enllaços hi trobareu més informació

cccb educació
recerca a l'exposició piso piloto

 
Si voleu més informació cliqueu aquí
Copyright © Institut Municipal d'Educació Barcelona, All rights reserved.                      
Esteu rebent el full informatiu del camí escolar, espai amic per que el vostre centre forma part de la xarxa de camins escolars de Barcelona.

correu electrònic:
camíescolarbcn1@gmail.com

donar-se de baixa    subscriu-te