Copy
Amb el full informatiu, rebràs notícies del programa
camí escolar, espai amic de l'Ajuntament de Barcelona.
No veus correctament aquest mail?
clica aquí
Us presentem dos clips més de bones pràctiques de camíns escolars, en aquesta ocasió la inaugració del camí escolar de Sant Andreu i el itinerari històric de Font de la Guatlla. El recull complet de vídeos del camí escolar, espai amic els trobareu en aquest enllaç
Si algun dels centres educatius que esteu adherits al programa esteu portant a terme una activitat interessant per ser enregistrada ens podeu enviar un correu a: camiescolarbcn1@gmail.com, i així tractarem d’incloure-la en aquesta col•lecció de clips de bones pràctiques.
Interessant iniciativa de l'Escola Lavínia que forma part del camí escolar de Les Corts, han elaborat el projecte del camí escolar, espai amic on hi costa com entenen el projecte, qui hi participa, els objectius que volen assolir amb la implementació del programa i les activitats que duran a terme aquest curs 2015-2016.
 
Podeu veure el projecte en aquest enllaç
Des del IMEB, Institut Municipal d’Educació de Barcelona, hem elaborat nous materials pedagògics per a les escoles que participen en el programa camí escolar, espai amic. Els materials permeten: facilitar al professorat materials didàctics i recursos pedagògics pel procés de diagnosi a l’aula, involucrar l’alumnat en el procés, conèixer les diferents realitats dels camins cap a l’escola.
 
Els materials els hem adaptat per alumnes d’educació infantil, cicle inicial, mitja i superior d’educació primària i educació secundària. I per testar-los hem realitzat una prova pilot a l’escola Guinardó del districte d’Horta – Guinardó.

El quadern de camp
 

Un dels materials és el quadern de camp adreçat a alumnes de cicle mitjà i superior d’educació primària. Aquesta eina ens permet:
  • Elaborar l’aranya d’itineraris de cada classe
  • Identificar senyals de trànsit, espais públics i de relació, edificis, botigues amigues, incidències i propostes de millora.
  • Despertar consciència crítica envers l’entorn
  • Viure el camí cap a l’escola des de diferents perspectives
  • Descobrir el camí des de l’observació i els sentits
  • Els continguts aportats creen valor afegit al procés de diagnosi
 Si teniu interès en conèixer més a fons aquestes eines us podeu adreçar a les tècniques referents de cadascun dels districtes.
"Difusió del diagnòstic del camí escolar a l'escola Heura"
 
Recordeu les enquestes que vau omplir sobre el camí que feu per anar a l’escola?
El dissabte 28 de novembre al matí, l’Escola Heura va obrir les seves portes per donar la benvinguda a les noves famílies que s’incorporaven al centre el curs 2015- 16.

Aprofitant l’afluència distesa de pares, mares, nens i nenes, la comissió del “Camí Escolar” va presentar els resultats de les enquestes que un temps abans les famílies havien lliurat. Ho va fer exposant uns plafons que explicaven el projecte i recollien unes primeres dades molt interessants del què s’havia fet fins ara.

Aquesta petita exposició  divulgativa  té la intenció de ser viva i integradora. Viva perquè està pensada per anar creixent a mida que el projecte es vagi desenvolupant, i integradora perquè conté un primer plafó explicatiu que presenta els  objectius del projecte i que permet ser entès per totes les famílies que s’incorporen a l’escola. D’altra banda, el format també fa possible entendre que aquest treball es porta a terme conjuntament amb l’escola del Torrent de Can Carabassa amb qui compartim aquesta exposició.
La informació exposada  ha apropat amb interès tant adults com infants.  Els  nens i nenes que ja van sols a l’escola,  ja sabien que hi trobarien aquesta petita exposició al pati.
Ens trobem a les 8.30 del matí, algú arriba un minut tard, però no ens preocupa, a tothom li pot passar. Un cop hi som tots i totes comencem a caminar. Iniciem la nostra ruta per una pujada suau. A mig camí fem una parada on s’afegeixen més membres al grup.  El traçat ens porta a un carrer més gran que separa la ciutat, plena d’edificis i carrers, d'un turonet ple de sorpreses. Aleshores arriba el millor moment, comencem a enfilar-nos amb la seguretat que, de ben segur , descobrirem alguna cosa  nova... una pedra que no coneixíem, un ocell que canta, un arbre que comença a treure fulles, una paret que algú ha decidit pintar o una conversa inesperada amb un nen o nena amb qui no havíem parlat mai. Un cop al capdamunt passem llista, no sigui que algú s’hagi entretingut, i.... cap a l’escola! Aquest és el nostre camí a l’escola, aquest és el nostre “Bus a Peu”.

L’escola de Bosc de Montjuïc, situada a un indret privilegiat allunyada dels sorolls propis de la ciutat, també està separada del nucli central del nostre barri, el Poble Sec. S’hi pot arribar amb transport públic, amb cotxe, amb bicicleta..., però des de l’AMPA de l’Escola, amb el suport de la direcció del centre, el Consorci d’Educació i el Districte de Sants Montjuïc  hem impulsat un projecte per potenciar l’arribada a l’escola a peu. No només per dissuadir de l’ús d’altres transports, sobretot el cotxe, sinó amb l’objectiu de convertir el nostre camí a l’escola en un espai d’aprenentatge, de convivència, de superació de nous reptes, de noves amistats, d'autonomia i de responsabilitat.

Donada la separació entre l'escola i el barri, no era viable el sistema de “Camí Escolar” que porten a terme altres escoles de la ciutat, i per això vam haver de triar un de diferent i que ja havien provat altres centres amb característiques semblants al nostre. El que ens va semblar en un principi un projecte complicat i difícil de dur a terme – som una escola petita i calia la implicació de força famílies per portar-lo endavant – ha resultat tot el contrari.

Hem estat un any organitzant el sistema, preguntant a les famílies, planificant les rutes i torns, fent reunions amb tècnics que ens assessoraven i revisant amb la Guàrdia Urbana els punts crítics a millorar. Un cop vam tenir les famílies organitzades en dues rutes, durant el primer trimestre d’aquest curs vam iniciar la prova pilot.

Ara, ja a mig curs, la valoració que en fem és molt positiva. Potser el que més destaquem de tot el procés és que ha estat un projecte compartit entre les famílies del barri, les institucions que el gestionen i la nostra escola. Sense aquests tres elements ben coordinats no ho hauríem aconseguit. Sense oblidar les hores que hi ha posat el grup impulsor de mares i pares de l’AMPA, que amb la seva empenta l’han fet possible, i els i les voluntàries que cada dia fan de “conductors/es” d’aquests autobusos.
Si voleu conèixer més sobre el projecte podeu visitar el nostre web
 
El passat 11 de març l'Institut i l’Escola Lluís Vives i l'Escola Josep Tous juntament amb el districte de Sants vam inaugurar un nou camí escolar- espai amic.

Aquest camí pretén facilitar la mobilitat autònoma, segura i sostenible dels escolars, així com, millorar el coneixement del barri per a escollir els recorreguts més segurs i agradables.

En l'itinerari del camí escolar es reforça la senyalització al voltant de la zona escolar, amb senyals específics de color verd als passos de vianants, senyals d'avís als vianants, a més de tanques protectores a la porta dels centres educatius. Els establiments adherits al projecte també es troben senyalitzats.

Aquest projecte neix gràcies a la participació de les escoles, de les AMPA, del districte i altres departaments de l’Ajuntament i de les associacions del barri. Cada agent té el seu paper dins del projecte, però no oblidem que els veritables protagonistes són els alumnes.

Per això els nostres alumnes (des de P2 a 3r d'ESO) han estat treballant al voltant del tema: normes cíviques, normes de circulació, orientació i coneixement del barri.

Després de mesos de treball de tota la comunitat educativa el projecte va veure la llum amb una gran festa a la plaça de l'Olivereta el dia 11 de març, dia de la inauguració.
El passat 13 de gener es va dur a terme la formació per escoles que enguany s’han adherit al Programa Camí escolar, espai amic.
 
El que ens proposàvem en aquesta formació va ser

• Facilitar eines a mestres i famílies per dur a terme el projecte
• Compartir els valors i objectius del projecte
• Debatre sobre el rol dels diferents actors en el projecte
• Generar xarxa entre els centres educatius que participen en el projecte

La formació es va fer en dos horaris diferents per facilitar l’assistència dels mestres i direccions de centres i pares i mares de les AMPA del centre que apuntem a continuació.

Aquest és el núvol de paraules sobre quina és la visió del camí escolar que vàren construir entre tots els assistents a la formació.
El divendres 11 de març de 2016 es va inaugurar el camí escolar de Sants - Badal, hi van participar els almunes de les escoles que formen part d'aquest camí, l'Escola i institut Lluís Vives i l'escola Josep Tous. En la inauguració van actuar els alumnes de cicle mitjà i superior, hi va haver també una actuació infantil. La inauguració es va tancar amb els parlaments de representants de l'Administració, d'escoles, AMPA, associació de veïns i botigues, i els mateixos alumnes.


A continuació teniu la lletra de la cançó del camí escolar que han fet els alumnes de les escoles, amb la música de la cançó bailando.

CAMÍ ESCOLAR
Cada dia , des de casa
el camí  has de fer
content i segur
pel barri i pel carrer
 
Els llums del semàfor
has de respectar
I saber que a les botigues
poden ajudar
 
ENS HEM FET GRANS!
QUE EMOCIONANT!
ANADA I TORNADA
CAMÍ A L’ESCOLA
ANAR SOL M’AGRADA
 
Protecció i seguretat
Amb molt bona companyia
Sempre intentant cercar
una bona mà amiga
Farem bon camí,
farem bon camí
 
Jo vull caminar
Jo vull passejar
Jo vull anar a l’escola
Poder confiar
Al llarg del camí
Si vols venir amb mi
 
CAMÍ ESCOLAR
 
El Passat dissabte 12 de marc es va celebrar la Gimcana del camí escolar del Poblenou, que tenia per objectiu que els nens i les nenes descobrissin el barri i podessin agrair la tasca a algunes botigues amigues, que tanta seguretat els hi donen per anar sols a l’escola.
L’Escola Pau Casals de Gràcia està preparant el seu camí escolar, és a dir, els espais "amics" que els nens poden fer servir per arribar-hi millor. Les famílies del centre han elaborat un document amb set propostes per millorar-ne els accessos. Voreres més amples, menys cotxes, més seguretat i neteja són els principals punts que plantegen.

En l'enllaç podeu veure la notícia de BTV

 
Copyright © Institut Municipal d'Educació Barcelona, All rights reserved.                      
Esteu rebent el full informatiu del camí escolar, espai amic per que el vostre centre forma part de la xarxa de camins escolars de Barcelona.

correu electrònic:
camíescolarbcn1@gmail.com

donar-se de baixa    subscriu-te