Copy

Nyhetsbrev 20 september 2022

Stiftelsen Tryggare Sverige är en partipolitiskt och religiöst obunden NGO (non governmental organization) som drivs utan bakomliggande vinstintresse. Syftet är att förbättra hjälpen till brottsdrabbade och att främja utvecklingen inom det brottsförebyggande området. Arbetet är inriktat på att finna nya idéer, nya samverkansformer och nya lösningar. I vårt nyhetsbrev får du våra senaste nyheter, rapporter och information om kommande aktiviteter.

Nyheter

UTLYSNING: IOT för att skapa trygga offentliga miljöer

IoT Sverige vill bidra till en utveckling där potentialen i sakernas internet tillvaratas i offentlig sektor. Syftet är att få kommuner och regioner att i samverkan med bland annat civilsamhället, utveckla och öka sin förmåga att använda IoT-lösningar och IoT-data. Ett behovsområde är trygga offentliga miljöer och vi på Stiftelsen Tryggare SVerige söker därför kommuner och regioner som vill genomföra utvecklingsprojekt tillsammans med oss. För mer information kontakta marika.haug@tryggaresverige.org. Läs mer om utlysningen här.

Vellinge kommun implementerar BoTryggt2030 i nya stadsdelen Vellinge Parkby

Vellinge kommun implementerar standarden BoTryggt2030 för att säkerställa att frågor om säkerhet och trygghet kopplat till brott och ordningsstörningar beaktas i samband med nybyggnation. Utgångspunkten för arbetet ligger i den planerade stadsdelen Vellinge Parkby. För mer information kontakta verksamhetschef Peter Strandell.

Diplomutbildning om situationell brottsprevention genom arkitektonisk design sätter snart igång

Höstens digitala diplomutbildning kör ingång på onsdag den 28 september. Utbildningen fokuserar på situationell brottsprevention och trygghetsskapande arbete i teori och praktik genom arkitektonisk design.

Som deltagare kommer du lära dig att praktiskt arbeta med riktlinjerna i handboken BoTryggt2030, feministisk stadsplanering, platssamverkan och placemaking. Vid avklarad utbildning och kunskapstest erhålles ett diplom som intyg på genomgången utbildning. Anmäl dig till utbildningen här!

Media

"Omni: Tryggare Sverige: Brist på ledarskap – inte resurser"  

“Tryggare Sverige visar i en ny rapport på ett kraftigt eftersatt förebyggande arbete mot kriminaliteten och myndigheter som inte har kunnat omsätta politiska beslut till handling.
Magnus Lindgren som nu är generalsekreterare i Stiftelsen Tryggare Sverige skriver att det varken råder brist på resurser eller på verktyg i verktygslådan. Det som saknas är tydligare ledning inom myndigheterna och bättre uppföljning av fattade beslut." Läs artikeln här.

"SVD: Experter: Så bör politikerna tackla brotten"  

“Vid sidan av att minimera skadan på dem som drabbas av brott handlar det om att motverka att dagens brottsoffer blir morgondagens gärningsmän. Annars ökar risken för att medborgarna börjar söka sig andra vägar för att få den här upprättelsen och då är vi farligt nära klansamhället, som vi haft även i vårt land men lämnat. Säger Magnus Lindgren, generalsekreterare för tankesmedjan Stiftelsen Tryggare Sverige." Läs artikeln här.

BoTryggt 2030

Stiftelsen söker pilottestare till nytt projektverktyg baserat på handboken BoTryggt 2030

Under senaste året har vi på Stiftelsen Tryggare Sverige arbetat för att ta fram ett digitalt verktyg utifrån BoTryggt 2030 handboken. Det digitala verktyget ska fungera som ett projektverktyg vid ombyggnation, nyproduktion samt förvaltning av både fastigheter och dess omkringliggande bestånd. 

Nu söker vi efter aktörer i form av kommuner, fastighetsägare, byggföretag etc. som vill vara med och pilottesta samt utveckla första versionen av det nya digitala verktyget. Kontakta alazar.ejigu@tryggaresverige.org för mer information.

Aktiviteter

Stiftelsen bjuder in till debattkväll no.117 med fokus på barn i den kriminella miljön

Den oberoende tankesmedjan Stiftelsen Tryggare Sverige bjuder in till debattkväll no. 117 den 3 oktober på temat "Barn i den kriminella miljön - icke-ideala offer?". Medverkar gör representanter från Sveriges ungdomsförbund samt universitetslektor Peter Anderson (SU) som tidigare arbetat med behandling inom socialtjänst kriminalvård och som chef inom SiS. Debattkvällen hålls både på plats samt via zoom. Anmäl dig till debattkvällen här.

Stiftelsen medverkar under Skydd i Stockholm 25-27 oktober

Stiftelsen tryggare Sverige kommer finnas på plats och medverka under Skydd, nordens största branschmässa inom skydd och säkerhet. Vårt medverkande under mässan ämnar att skapa en mötesplats där nyheter, nytänkande och kreativa säkerhetslösningar som för utvecklingen framåt och visar vägen till ett tryggare samhälle tillsammans med aktörer inom säkerhetsbranschen. Läs mer om mässan här.

Aktuellt

Inbjudan till symposiet: "Bostad och Lokal som medel i brottslig verksamhet"

Brottslig verksamhet och kriminella gruppers etablering i vissa stadsdelar och bostadsområden är numer ett utbrett samhällsproblem. Den 15 november bjuder IFF (Institutets) vid Uppsala Universitet in till symposiet där diskussioner om vad för rättsliga medel finns att tillgå, om systemet bör ändras och effektiviseras för att vi ska komma tillrätta med problemen? De olika föredragen kommer löpande att kommenteras av en panel. Anmäl dig här och läs programmet här

Tid: Tisdagen den 15 november 2022, kl. 08:30 – 18:30
Plats: Universitetshuset sal IX, Biskopsgatan 3, Uppsala
Moderator: IFF:s föreståndare professor Erika P Björkdahl
Pris: 795 kr (självkostnadspris) lunch, fika och mingel ingår

Stiftelsen genomför effektanalys av arbetet med MBU i Helsingborgs stad 

Stiftelsen Tryggare Sverige genomför en effektanalys av arbetet med Människan Bakom Uniformen (MBU) i Helsingborgs stad. MBU är en gruppverksamhet som riktar sig till att ungdomar ska få insyn och förståelse för blåljusyrken så som polis, räddningstjänst och ambulans samtidigt som uniformsbärarna får möjlighet att lära känna ungdomarna. Syftet med stiftelsens effektanalys är att undersöka huruvida stadens målsättning med MBU uppfylls via gruppträffarna. För mer information kontakta Anna Sjöholm.

Aktuellt ICA: 

Stiftelsen Tryggare Sverige är representant för den internationella CPTED-organisationen ICA (The International Crime Prevention Through Environmental Design Association) sedan 2021. Under hösten har CPTED organisationen ICA planerat för en konferens med särskilt fokus på "Urban Environment - Security threat or opportunity for prevention?" som kommer att hållas i Prag 6/10 2022. Läs gärna mer om konferensen här. ICA har även lanserat en guidebok med fokus på hur man kan tänka kring arbetet kring situationell brottsprevention i skolan, läs mer om den här.

Program hösten 2022

Debattkvällar


Debattkväll no. 117 - "Barn i den kriminella miljön- icke ideala offer?" 3 oktober kl. 17-19

Debattkväll no. 118 - 7 november kl. 17-19 (Mer information kommer inom kort.)

Debattkväll no. 119 - 5 december kl. 17-19 (Mer information kommer inom kort.)

Observera att samtliga debattkvällar hålls på plats samt digitalt via zoom.   
   

Utbildningar hösten 2022


Diplomutbildning: Situationell brottsprevention i teori och praktik, 28 sep

Diplomutbildning: BoTryggt2030 – trygghetsskapande stadsplanering i teori och praktik, 26 okt

Diplomutbildning: Feministisk stadsplanering i teori och praktik, 30 nov

Diplomutbildning: Platssamverkan i teori och praktik, 14 dec

Diplomutbildning: Placemaking i teori och praktik, 25 jan

Observera att samtliga utbildningar är digitala. 
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Stiftelsen Tryggare Sverige
Stiftelsen Tryggare Sverige
Carl Gustaf Lindstedts gata 3, 112 69 Stockholm


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stiftelsen Tryggare Sverige · Carl Gustaf Lindstedts gata 3 · Stockholm 112 69 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp