Copy

Nyhetsbrev 22 november 2022

Stiftelsen Tryggare Sverige är en partipolitiskt och religiöst obunden NGO (non governmental organization) som drivs utan bakomliggande vinstintresse. Syftet är att förbättra hjälpen till brottsdrabbade och att främja utvecklingen inom det brottsförebyggande området. Arbetet är inriktat på att finna nya idéer, nya samverkansformer och nya lösningar. I vårt nyhetsbrev får du våra senaste nyheter, rapporter och information om kommande aktiviteter.

Nyheter

Över 500 anmälda till skolwebbinariet och lanseringen av verktyget Tryggare Skola

Intresset för lanseringen av verktyget Tryggare Skola är stort. I nuläget har över 500 personer anmält sig till nästa veckas webbinarium. Stiftelsen Tryggare Sverige bjuder in tillsammans med Länsstyrelsen Blekinge och Länsstyrelsen Stockholm till en digital lansering av verktyget Tryggare Skola den 30 november kl.10-12. Bland annat kommer flertalet frågeställningar presenteras under webbinariet. Hur kan säkerhets- och trygghetsarbetet i skolan systematiseras? Vilka är framgångsfaktorerna? Hur kan samverkan kring arbetet initieras?

Tid: Måndagen den 30 november, kl. 10:00-12:00
Plats: Digitalt – länk till Zoom skickas ut via e-post innan mötet
Se inbjudan och anmälan här.

Debattkväll no 119: "Ett år med Barnfridsbrott: hur har det gått?"

Stiftelsen Tryggare Sverige bjuder in till debattkväll no 119 på Pressklubben i Stockholm den 5 december med fokus på barns rättigheter, barnfridsbrottet och lagstiftningens effekter. Debattkvällen kommer att beröra barns rättigheter och vi kommer att diskutera frågeställningar som: Hur har lagen fungerat under det senaste året? Vad har lagen betytt för barnen? Är det något som inte fungerat med lagstiftningen?

Medverkande:
Malou Andersson - Universitetslektor i straffrätt på Uppsala universitet
Ulrika Kvarnström - Verksamhetsutvecklare inom barnrätt hos Polismyndigheten
Linnea Sveds - Advokat och arbetar särskilt med barn och kvinnor som utsatts för psykiskt, fysiskt och/eller sexuellt våld vid advokatbyrån Rebecca Lagh.

Tid: Måndag 5 december, klockan 17.00-19.00
Plats: Pressklubben (Vasagatan 50, Stockholm), samt online via Zoom
Kostnad: Kostnadsfritt
Anmälan: Läs mer och anmäl dig här!
Sista anmälningsdag: Snarast!

BoTryggt2030

Projektverktyget för ett effektivare säkerhets- och trygghetssarbetet utifrån BoTryggt

Under 2022 har Stiftelsen Tryggare Sverige arbetat intensivt med framtagandet av ett digitalt projektverktyg utifrån handboken BoTryggt2030. Verktyget finns nu tillgängligt för aktörer i form av pilottestning. Verktyget möjliggör skapandet av projekt samt en automatisk projektanpassad checklista utifrån riktlinjerna i BoTryggt2030. Verktyget kan användas både i projekt som gäller befintliga miljöer och i nybyggnation samt ombyggnation. Kontakta alazar.ejigu@tryggaresverige.org för mer information.

Stiftelsen söker samarbetspartners inom ramen av projektet "ByggTryggt2030"

Under namnet ”Trygghet under Byggskedet” eller "ByggTryggt2030" har Stiftelsen Tryggare Sverige initierat ett nytt projekt tillsammans med Stockholms stad m.fl. som ämnar att möta dagens utmaningar och skapa förutsättningar för ett strukturerat brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete under byggskedet.

Vi söker efter fler aktörer som vill vara med och vidareutveckla, konkretisera samt sprida kunskapen mellan kommuner, bygg- och fastighetsbolag och aktörer inom säkerhetsbranschen genom detta projekt. Hör gärna av er till alazar.ejigu@tryggaresverige.org om ni vill veta mer eller samarbeta i projektet.

Media

GP: "Gör allvar av pratet om att sätta brottsoffren i centrum, Strömmer"

I förra veckan presenterade justitieminister Gunnar Strömmer en offensiv mot brottsligheten där budskapet var att tryggheten ska återupprättas. För att uppnå detta vill regeringen bland annat få till ett perspektivskifte där brottsutsatta och deras rätt till upprättelse sätts i centrum. Problemet är att hans väg dit leder fel, skriver Magnus Lindgren. Läs hela debattartikeln här.

TV4: "Danmark bättre på att minska gängmorden: Politikerna är snabbare"

56 personer har skjutits ihjäl i gängrelaterade mord i Sverige i år. Motsvarande siffra i Danmark är två. Vad har vårt grannland gjort som inte Sverige har? ”I Danmark har politikerna varit mer pragmatiska och snabbare på bollen” säger Magnus Lindgren, generalsekreterare på Tryggare Sverige. Se hela klippet från TV4 Nyhetsmorgon här.

Aktiviteter

Vårens diplomutbildning med fokus på situationell brottsprevention öppen för anmälan

Med anledning av den nya lagstiftningen och kommuners ökade ansvar för det brottsförebyggande arbete håller Stiftelsen Tryggare Sverige en digital diplomutbildning med särskilt fokus på situationell brottsprevention och trygghetsskapande arbete i teori och praktik genom arkitektonisk design. Som deltagare kommer du lära dig att praktiskt arbeta med riktlinjerna i handboken BoTryggt2030, feministisk stadsplanering, platssamverkan och placemaking. Vid avklarad utbildning och kunskapstest erhålles ett diplom som intyg på genomgången utbildning. Mer information och anmälan hittar du här.

Aktuellt

Stiftelsen medverkar i boken "Bostad och lokal som medel i kriminell verksamhet" 

Fastighetsägare är den aktör som lever närmast problemen med brott och otrygghet. Vi kan därför tipsa om en ny antologi med professor Erika P Björkdahl som redaktör som beskriver fastighetsägares ansvar och möjligheter att förebygga brott. Syftet med boken är att komma fram till vilka lagändringar som behövs för att komma tillrätta med problemen och att klargöra hur rättstillämpningen kan bli så effektiv som möjligt. Magnus Lindgren från Stiftelsen Tryggare Sverige är medverkande författare i boken "Bostad och lokal som medel i brottslig verksamhet". Köp boken här.

Platssamverkan

Stiftelsen initierar platssamverkan i Rissne och Hallonbergen

Stiftelsen Tryggare Sverige har ingått i ett partnerskap (IOP) med Sundbybergs stad med fokus på platssamverkan. Syftet är att skapa säkra, trygga och attraktiva offentliga miljöer. Platssamverkansarbetet har nu påbörjats och kommer til att börja med ske i områdena Rissne och Hallonbergen. Kontakta mikaela.westholm@tryggaresverige.org för mer information. 

Program hösten 2022

Debattkvällar


Debattkväll no. 119 - 5 december kl. 17-19 - "Ett år med Barnfridsbrott: hur har det gått?"

Observera att samtliga debattkvällar hålls på plats på Pressklubben, Vasagatan 50 i Stockholm.   
   

Utbildningar våren 2023


Diplomutbildning: Situationell brottsprevention i teori och praktik, 25 jan

Diplomutbildning: BoTryggt2030 – trygghetsskapande stadsplanering i teori och praktik, 22 feb

Diplomutbildning: Feministisk stadsplanering i teori och praktik, 29 mar

Diplomutbildning: Platssamverkan i teori och praktik, 26 apr

Diplomutbildning: Placemaking i teori och praktik, 31 maj

Observera att samtliga utbildningstillfällen är digitala. 
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Stiftelsen Tryggare Sverige
Stiftelsen Tryggare Sverige
Carl Gustaf Lindstedts gata 3, 112 69 Stockholm


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stiftelsen Tryggare Sverige · Carl Gustaf Lindstedts gata 3 · Stockholm 112 69 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp