Copy
FOME-BES
Nieuwsbrief september 2015
Wordt de nieuwsbrief niet goed weergegeven? 
Bekijk de nieuwsbrief in uw browser
Geachte heer, mevrouw,

Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de ontwikkelingen rondom het TKI-Energo project FOME-BES. Dit project onderzoekt de mogelijkheden van glasvezeltechnologie voor 'spatially distributed temperature sensing' (glasvezel-DTS) om meer inzicht te krijgen in de ondergrondse energiebalans bij bestaande en nieuwe bodemenergiesystemen. Dit gebeurt zowel individueel als op gebiedsniveau. De verkregen inzichten maken het mogelijk om de energieprestaties van het WKO-systeem te bewaken en te verbeteren. Het onderzoek wordt uitgevoerd op vijf verschillende locaties in Nederland in de periode juni 2014-december 2016.
De korte video geeft een goed beeld van het onderzoeksproject FOME-BES.
Eerste meetresultaten a.s.r.
Bij het kantoor van a.s.r. in Rijnsweerd, een van de onderzoekslocaties van FOME-BES, wordt al enige tijd gemeten.  Bekijk de eerste meetresultaten van afgelopen winter. Het gebouw ondergaat een grootschalige renovatie van energielabel G naar A en op dit moment is ongeveer 2/3 als kantoor in gebruik. De renovatie heeft ook invloed op de werking van de WKO, die als gevolg van de renovatie tijdelijk geheel of gedeeltelijk buiten gebruik is geweest.  

"Sinds begin augustus is de WKO installatie weer in bedrijf genomen. We hebben zelfs al één dag gehad waarbij de buitentemperatuur opliep tot 30 graden Celsius en 4 van de 6 bronnen het gebouwdeel dat in gebruik was konden koelen, zonder gebruik te  maken van mechanische koeling. Ik ben reuze benieuwd naar de meetresultaten van de komende maanden."
Adri Meijdam van a.s.r.
Onderzoekslocaties
Nederland kent een groot verschil in grondsoorten. Daarom wordt binnen FOME-BES de situatie bij WKO-systemen in Utrecht, Delft en Eindhoven vergeleken. In Delft, op het Utrecht Science Park en in Rijnsweerd (Utrecht) wordt al enige tijd gemeten. Na de zomer zullende metingen in het Utrechtse Stationsgebied van start gaan. De meetinfrastuctuur op Park Strijp S in Eindhoven is in aanleg en wordt naar verwachting binnenkort in gebruik genomen. 
In de media
De projectpartners werken op een innovatieve manier aan het inzichtelijk maken van de ondergrondse energiebalans. Er verschijnen regelmatig artikelen en publicaties over het onderzoeksproject:
- '3D temperatuurmetingen in de ondergrond' - artikel in iMaintain nr 5-2015

- 'Utrecht neemt WKO onder de loep' - artikel in Ensoc magazine december 2014
- Film ASR tijdens Conferentie Duurzame Bedrijvigheid - 24 november 2014 
- 'Glasvezel meet temperatuur grondwater voor WKO-systemen' - artikel in Land + Water nr 11-2014
Kijk voor meer informatie op www.fomebes.nl of neem contact met ons op.
 
Hartelijke groet,

Projectconsortium
FOME-BES 

 
© 2015 FOME-BES, alle rechten voorbehouden.

Deze nieuwsbrief geeft de ontwikkelingen weer van het TKI-Energo project FOME-BES.
Voor meer informatie over het project FOME-BES of over TKI-Energo kunt u terecht op www.fomebes.nl of www.tki-energo.nl.

Afmelden voor de nieuwsbrief                                                                          
Persoonlijke gegevens bijwerken 


Email Marketing Powered by Mailchimp