Copy
view this e-mail in your browser
Amsterdam, 16 juli 2015
Artist impression van Het Baken van IJburg | © Studio Valkenier
In het weekend van 4, 5 & 6 september verrijst Het Baken van IJburg op het Centrumeiland. IJburg krijgt daarmee een nieuw landmark in de vorm van een ruim negen meter hoge stompe toren. Onder escorte van GVB-veren zal de toren over het water vanuit de Westerhaven naar IJburg worden vervoerd.
Het Baken van IJburg, naar het ontwerp van Studio Valkenier, vertaalt 151 ontwerpvoorstellen voor de toekomst van het Centrumeiland. In het kader van het project 'Stad in Zicht' verzamelde Arcam, het architectuurcentrum van Amsterdam, deze voorstellen in opdracht van de gemeente Amsterdam. 
 
Een eigen landmark
Wouter Valkenier legt uit: “Een toren was een element dat terugkwam in veel ingestuurde schetsen en maquettes. Bewoners en bezoekers van IJburg hebben behoefte aan een eigen landmark voor dit jonge stukje stad”. Valkenier koos voor een ontwerp dat past in de waterrijke omgeving. Met oude meerpalen uit de Amsterdamse haven wordt momenteel de toren gebouwd bij PK Waterbouw in de Westerhaven. Met de realisatie van eerdere projecten als Hannekes Boom en De Ceuvel is dit inmiddels Valkeniers 'signature material'.

Zuiderzee mythe
Voor het ontwerp haalde Valkenier inspiratie uit een oude Zuiderzee mythe van IJburg. Hierin wordt het verhaal verteld van de stompe torens van Zuiderzee-dorpjes Ransdorp, Muiderberg en Elburg. Samen met tekstschrijfster en illustrator Marieke van Ditshuizen herschreef Valkenier de mythe door IJburg en haar toren er aan toe te voegen. Zo heeft IJburg niet alleen een nieuw baken, maar ook een stukje nieuwe geschiedenis.


Zuiderzee mythe van de stompe torens | © Marieke van Ditshuizen

Stad in Zicht kunstwerken
Het Baken van Ijburg is één van de drie Stad in Zicht kunstwerken die deze zomer door Arcam wordt gerealiseerd. Naast Het Baken van IJburg realiseert Équipe voor Architectuur en Urbanisme het kunstwerk 'De Pioniers Piketten' en komt het stedelijk ontwerpbureau Golfstromen met het evenement 'IJburg Serveert!'.

Utopische invulling
Samen vertalen zij op een creatieve manier de ontwerpvoorstellen die Arcam in 2014 inventariseerde in opdracht van de gemeente Amsterdam. Bovendien maken de kunstwerken zichtbaar hoe ideeën van burgers kunnen bijdragen aan de toekomstige invulling van een gebied.  Amsterdammers deelden massaal hun Utopia. Dit resulteerde uiteindelijk in drie ontwerpscenario's waar de gemeente nu verder mee aan de slag gaat.

Het project Stad in Zicht is financieel mogelijk gemaakt door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Stichting DOEN, EFL-Stichting en de Gemeente Amsterdam.
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Voor meer informatie en beeldmateriaal op hoge resolutie kunt u contact opnemen met Gerald Brugman | 020 6204878.

 

ARCAM

Prins Hendrikkade 600
1011 VX Amsterdam
020 620 48 78
arcam@arcam.nl
www.arcam.nl       


Openingstijden:
dinsdag - zondag 
13.00 - 17.00 uur
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Email
Email
Uitschrijven mailinglist
Gegevens en voorkeuren wijzigen               
    
Copyright © 2015 ARCAM | Architectuurcentrum Amsterdam, All rights reserved.