Copy
view this e-mail in your browser
Amsterdam, 6 augustus 2015
Expositie The Building Speaks
Vanaf 17 september te zien bij Arcam
Eén van de art prints uit de expositie | © Afaina de Jong
Ontdek bij Arcam, het architectuurcentrum van Amsterdam, de architectonische ontwikkeling van de Oude Kerk, het oudste bouwwerk van Amsterdam. De Grand Old Lady herself vertelt hoe zij door de eeuwen heen is getransformeerd van een kleine kapel tot het gebouw zoals wij dat nu kennen. Bovendien worden de mogelijkheden verkend van dit monumentale pand voor de 21ste eeuw. Reis mee door de tijd en ontdek zowel haar historie als haar toekomst.

De kracht van architectuur
Elk tijdperk legt iets van zijn ziel in een bouwwerk. Architectuur heeft daarmee de kracht om een bepaalde tijdsgeest te verbeelden. Als oudste gebouw van Amsterdam heeft de Oude Kerk vele verschillende gestaltes aangenomen, waarbij zij zich telkens heeft aangepast aan een veranderende stedelijke en maatschappelijke context. Deze rijke historie geeft haar een monumentenstatus waarmee het gebouw een gestolde vorm heeft gekregen. Dit levert een interessante spanning op tussen de wil tot transformatie en het moeten vasthouden aan haar beschermde, vastgestelde vorm.


Case study
Met behulp van film, fotografie, art prints en een architectonische installatie op schaal visualiseert en bevraagt de expositie deze spanning. Hiermee wordt een discussie op gang gebracht over het toekomstperspectief van monumentale gebouwen. De Oude Kerk is hierbij gekozen als case study. Als instelling voor hedendaagse kunst maakt de Oude Kerk een verbinding tussen kunst en cultuur en de rijke geschiedenis van het gebouw. De expositie wordt gecombineerd met een debatreeks in het najaar van 2015 en een architectonische installatie in het voorjaar van 2016.

Transformaties
The Building Speaks is het derde project in een serie van projecten rondom transformatie die Arcam dit jaar initieerde. Eerder stond het fenomeen City Hotels centraal, waarbij gebouwen van bijzondere culturele of monumentale waarde een nieuwe toekomst krijgen door de transformatie tot hotel. Tevens reflecteerde Arcam op de IJ-oevers en hoe deze in dertig jaar tijd zijn getransformeerd van haven- en industriegebied naar een gebied met culturele, woon- en werkfuncties.

Opening
Op donderdag 17 september wordt de expositie om 17.00 uur geopend bij Arcam. U bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn. RSVP hier.

Looptijd: 17.09.2015 t/m 22.11.2015
Open: di-zo 13.00-17.00 uur
Locatie: Arcam, Prins Hendrikkade 600
Toegang: Gratis
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Voor meer informatie en beeldmateriaal op hoge resolutie kunt u contact opnemen met Gerald Brugman | 020 6204878.

 

ARCAM

Prins Hendrikkade 600
1011 VX Amsterdam
020 620 48 78
arcam@arcam.nl
www.arcam.nl       


Openingstijden:
dinsdag - zondag 
13.00 - 17.00 uur
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Email
Email
Uitschrijven mailinglist
Gegevens en voorkeuren wijzigen               
    
Copyright © 2015 ARCAM | Architectuurcentrum Amsterdam, All rights reserved.