Copy
View this email in your browser

De palen zitten in de grond en nu gaat het spaceframe erin! Tjonge, wat gaat het opeens hard! Je kunt nu al precies zien waar de woningen komen.

Er moest geheid worden. Voor ons een heerlijk geluid, voor de buurt een stuk minder. Het duurde een dag of 8, 9, maar voor de wijk was dat natuurlijk lang: wat een trillingen en herrie! Maar er was geen andere keuze: dieper in de grond zaten verontreinigingen die met boren naar boven zouden zijn gekomen. 

Ook niet zo fijn voor de buren een straatje verder: ze werden compleet overvallen. De aannemer had alleen de direct-omwonenden gewaarschuwd. Toen we daar achter kwamen, hebben we meteen een brief gemaakt en die in ruimere kring verspreid.

Maar ja, dat was voor sommigen mosterd na de maaltijd. Er waren een paar klachten. We boden aan in gesprek te gaan, maar dat wilden deze buren helaas niet. We hebben steeds zo zorgvuldig mogelijk geantwoord en we hopen dat ze het ons ooit nog vergeven ...

Spaceframe
De huidige werkzaamheden zijn gelukkig wat minder overlastgevend. 
De afgelopen weken is er hard gewerkt aan onze warmteopslag, het HoCoSto-systeem. 

Vrijdag 30 september om 9 uur 's ochtends gaat het 'spaceframe' de grond in – ijs en weder dienende. Dat dient om onze tuin te dragen, die boven op het bassin komt.

Voor dit moment hebben we ook de pers maar uitgenodigd want dat frame ziet er spectaculair uit! Hieronder kun je het persbericht lezen dat we naar verschillende media gestuurd hebben, en daaronder zie je nog wat van de foto's. 

Als je vrijdag in de gelegenheid bent, kom dan gerust kijken! 

Met hartelijke groet,

Team Sociaal

 


Persbericht
 
Spaceframe voor wijkverwarming van 12 bij 27 meter de grond in getakeld
EINDHOVEN, 21 SEPTEMBER – Vrijdag  30 september wordt in Vredeoord in Eindhoven een gigantisch ‘spaceframe’ de grond in getakeld. Het is een belangrijk onderdeel van de warmteopslag voor wooncollectief meer&deel (40 huishoudens). Het is het eerste grootschalige nieuwbouwproject ter wereld dat op deze manier verwarmd én gekoeld gaat worden.

 
Het systeem heet HoCoSto: hot-cold-storage, oftewel warmtekoudeopslag en is ontwikkeld en wordt geproduceerd in Zundert. Zonnecollectoren op de daken verwarmen de 1 miljoen liter (1000 m3) water in het bassin tot zo’n 90 graden. Daarmee wordt het mogelijk het hele jaar door warm te douchen en in de winter alle woningen te verwarmen. Bijkomend voordeel: in de zomer krijgt de vloerverwarming een dubbelrol als vloerverkoeling, wat zo maar een paar graden kan schelen.
 
Hét foto- en filmmoment van dit project is volgende week. Waarschijnlijk op vrijdag 30 september (nog een beetje afhankelijk van het weer) rond 9 uur ’s ochtends wordt het enorme diamantvormige spaceframe in het goed geïsoleerde bassin getakeld. Het frame meet aan de basis 8 bij 22 meter en is bovenin zelfs 12 bij 27 meter. Het bestaat uit ongeveer 8000 aluminium buisjes die met zo’n 4000 kunststof klemmen aan elkaar gekoppeld zijn. Dit frame zorgt ervoor dat de grond boven het bassin straks gewoon gebruikt kan worden: daar komt de gemeenschappelijke tuin.
 
In 2021 werd de HoCoSto-oplossing voor het eerst op grotere schaal toegepast in Nagele in de Noordoostpolder. Daar werden acht bestaande woningen en een schoolgebouw op het systeem aangesloten. Onlangs werd in Utrecht ook een scholengemeenschap op een HoCoSto-systeem aangesloten.
 
Recent heeft HoCoSto het systeem voor het Leidse Rijn College in Utrecht opgeleverd, waar twee bassins van 2000 m3 nodig waren. Een filmpje daarvan kun je hier bekijken. Dan weet je ongeveer wat er vrijdag te gebeuren staat. 

www.meerendeel.nl

meer&deel op Facebook
Website meer&deel
Copyright © 2022 meer&deel, Alle rechten voorbehouden


Wil je mail zonder plaatjes? Dat stel je hier in. Wil je helemaal geen mail meer? SCHRIJF JE HIER UIT.

Email Marketing Powered by Mailchimp