Copy
SPOROČILO ZA JAVNOST

Pripraviti, kolikor je potrebno, vzdrževati čim dlje, porabiti do konca 


Ljubljana, 12. 1. 2016 – Varčevanje z naravnimi viri in energijo je okoljski, gospodarski in etični imperativ. Je pa tudi kreativni izziv: kako zadostiti potrebam po izdelkih in storitvah ter dosegati boljšo kakovost življenja z manjšo porabo energije in materialov? Kako okoljske izzive preoblikovati v gospodarske priložnosti? Kako zmanjšati količine odpadkov in zagotoviti zadostne vire za prihodnje rodove? Načela trajnostne proizvodnje in potrošnje živijo v treh zgodbah, ki jih je Umanotera predstavila v okviru projekta Slovenija znižuje CO2: dobre prakse. Kulturno ekološko društvo Smetumet v prepoznavnem, oblikovalsko dovršenem in duhovitem slogu v slovenski družbi širi pripadnost ponovni uporabi in preprečevanju nastajanja odpadkov. Programsko orodje Varčni kuhar z omogočanjem boljšega načrtovanja obrokov v obratih javne prehrane pripomore k zmanjšanju količin odpadne hrane. Spletna platforma FoodPlus pa je namenjena prodaji prehranskih izdelkov, ki se jim izteka rok uporabnosti.

 
 

Smetumetke so umetnice na področju zmanjševanja smetenja. Močna ekološka in etična načela, na katerih temelji delovanje njihovega društva, znajo zapakirati v igrive funkcionalne izdelke, ki na neprisiljen način spreminjajo vsakdanje navade njihovih uporabnikov. Unikatne reciklirane izdelke razvijajo, oblikujejo in proizvajajo iz presežnih, odpadnih in naravnih materialov iz lokalnega okolja. Proizvodnja je ročna, z minimalno porabo energije. Njihovi izdelki so trpežni in ojačani z namenom, da je njihova življenjska doba dolga, nudijo pa tudi brezplačna popravila, da jim dobo uporabe še podaljšajo. Materiale čim manj spajajo, da je izdelke po končani uporabi laže primerno sortirati - kompostirati ali razvrstiti v primeren zabojnik za reciklažo. Družbeno odgovornim podjetjem in organizacijam ponujajo možnost izdelave promocijskih izdelkov iz njihovih lastnih odpadkov. Izdelki in raznolike ozaveščevalne aktivnosti Kulturno ekološkega društva Smetumet, ki je tudi socialno podjetje, opozarjajo na probleme smetenja in ponujajo konkretne rešitve v reciklaži. 
 
V Sloveniji letno pridelamo okoli 179.000 ton odpadne hrane ali 86 kilogramov na osebo, od česar je velika večina kuhinjskih odpadkov. Programsko orodje Varčni kuhar, ki sta ga zasnovala Tomaž Pangeršič in Tomaž Hren, je namenjeno zmanjševanju odpadne hrane v prehranskih obratih. Preko zaslona na dotik uporabnikom omogoča izbiro menija za naslednji dan, kuharju pa natančno normiranje obrokov in minimiziranje odpada. Optimalna poraba hrane ima pozitiven finančni učinek, zmanjšuje se tudi poraba energije. Orodje Varčni kuhar ima tudi ozaveščevalno funkcijo, saj uporabnika na preprost način opozarja na pomen odločitev in odgovornosti, ki iz njih izhajajo.

Tudi spletna platforma FoodPlus, ki jo razvija start-up podjetje Smart Futuristic, je namenjena zmanjševanju količin odpadne hrane. Omogoča vnos podatkov o razpoložljivosti prehranskih izdelkov, ki se jim izteka rok uporabnosti, ter povezovanje z deležniki v prehranski verigi, ki lahko takšno hrano pravočasno porabijo ali predelajo v nov proizvod (industrijske kuhinje, gostinski sektor, hoteli ipd). Aplikacija bo uporabnikom omogočala tudi izbiro najbolj učinkovitega načina prevoza. Pravočasna odprodaja zalog prinaša pomembne finančne prihranke tako proizvajalcem prehranskih izdelkov kot tudi odjemalcem. FoodPlus je primer dobre podjetniške ideje s številnimi sinergijskimi učinki in potencialnim globalnim dometom.

Projekt »Slovenija znižuje CO2: dobre prakse«, ki ga izvaja Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj, iz sredstev Sklada za podnebne spremembe financira Ministrstvo za okolje in prostor.
 
  • Podrobni opisi dobrih praks in njihovih večplastnih koristi so na voljo v katalogu dobrih praks, objavljenem na spletni strani projekta Slovenija znižuje CO2: dobre prakse.
-------
Dodatne informacije: Gaja Brecelj, 01 439 4895, gaja@umanotera.org
.
 
Copyright © 2016 Umanotera, Vse pravice pridržane.
Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj je ustanova, strokovna organizacija, ki s spremljanjem novih trendov stremi k uveljavljanju trajnostnega razvoja v nacionalnih politikah ter k vzpostavljanju ravnotežja med človekom in okoljem.
Pišite nam na:
info@umanotera.org
Email Marketing Powered by Mailchimp