Copy
Alle Informatie in deze nieuwsbrief komt vanuit eigen ervaringen of van anderen, via Laoshan Union en/of uit diverse publicaties.
Is deze email niet goed leesbaar?
Klik hier om te openen in je browser

'Breaking News' 2016-2

Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
LinkedIn
LinkedIn
YouTube
YouTube
Email
Email

"Wie op zijn tenen loopt,
blijft niet lang overeind."  Lao Tse

Workshops in Heijningen

Wat hadden we een lol 
De ontvangst was op zaterdag 4 juni om 09.00 uur (toen nog in de mist) met een kopje koffie. Voor sommigen was de afslag daarom lastig te vinden, maar toch was iedereen er nog op tijd. Vanaf 09.15 uur begonnen we met QiGong-18 deel I en II en de 5-dieren QiGong. De aap zorgde natuurlijk gelijk voor ontspanning en lachen. Daarna lukte het daarom des te beter om een klein stukje uit de TaiJi-48 te doen. Met de TuiNa Anmo massage konden we even lekker de rugspieren losgooien en de Qi laten stromen. Een les van de gast en sportdocent Marcel Zuur was een welkome en leuke afwisseling. Jeetje, wat ging de tijd snel. De rijke en biologische lunch was al snel van 12.00 tot 13.00 uur. Even een rustmoment en alles laten bezinken. Wat een geweldige locatie is het toch hier bij Gaden Chokor Ling in Heijningen. Als afsluiting van de dag was er een QiGong les buiten. Even lekker met de voeten in het gras en luisteren naar de vogels, al was er in de verte ook een drumstel te horen... hahahahahahah... even niet op letten, lekker in het hier en nu. Binnen deden we op muziek nog een stukje uit de dans-qigong. Als afsluiting kreeg iedereen een tasje met herinnering mee. Het was een geslaagde dag en weer een super beleving… Bedankt iedereen voor jullie enthousiaste inzet en leuke terugkoppelingen ook. Wat mij betreft en zo te horen van anderen voor herhaling vatbaar.

Zie een leuke impressie van deze zonnige dag:
klik hier naar de foto’s

5-dieren-qigong voor kinderen

Op woensdagmiddag 8 juni mocht ik met zeven kinderen (tussen 7 en 12 jaar) de 5-dieren qigong doen in de tuin bij Thai Flavours. De kinderen kwamen mee met de organisatie Eisvrij. Deze organisatie ontwikkelt activiteiten in de vrije tijd van kinderen in de regio Rotterdam. Eisvrij wil een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kinderen door hen op een leuke en spontane manier in contact te brengen met de diversiteit van het leven. En zo kwamen ze ook een keer bij JO-qigong-taij langs.
De kinderen vonden het geweldig, al was het voor mij even wennen om met de korte spanningsboog van hen om te gaan. De uitleg over de waaier, de stok en het zwaard boeide. “Cool” riepen ze toen ik het TaiJi-zwaard liet zien. De 5-dieren qigong deden ze super en ze vonden het ook heel leuk zeiden ze. Gelukkig…:) De kleinste van het stel kon zelfs als de grootste de beer nadoen. Wat een brul kwam er uit dat kleine ventje. Geweldig*
“Wat gaan we na de 5-dieren doen juffrouw?” vroegen ze. Oeps, daar had ik geen rekening mee gehouden. Ff verzinnen… OK, ik wist het al… we speelden na de 5-dieren qigong verstoppertje en dan in de vorm van een door hun zelf uitgekozen dier. Lachen… Het sluipen als een tijger en klimmen in bomen als een aap waren de favoriet. Het was echt leuk om een keer kinderen te laten snuffelen aan deze vorm van qigong. Op mijn website staan drie foto's: http://www.jo-qigong-taiji.nl/dieren-qigong-met-kinderen/ 

LIKE mijn Facebook

Volg je mijn JO-qigong-taiji Facebook pagina nog niet? Hier staan mooie weetjes ter aanvulling op mijn lessen, maar ook leuke inzichten. Klik hieronder op de link of button, LIKE die pagina en blijf zo op de hoogte van leuke weetjes...Deze pagina delen met je vrienden mag ook...
Klik hier naar mijn Facebook

Mag ik je voorstellen aan...

Jaap Witter

Schrijf ook eens op wat TaiJi en QiGong voor jou betekent, zo ongeveer was de vraag. Eerst in het kort: Ik ben Jaap Witter, 68 jaar, getrouwd, twee dochters en een zoon en drie kleinkinderen, en ben nog steeds  50% van mijn dagelijkse tijd aan het werk in een eigen administratiekantoor samen met mijn jongste dochter. Het laatste halfjaar bijna zes dagen per week omdat ze zo nodig moest bevallen van een fantastische kleinzoon. Nu is er meer ruimte voor mijzelf en bouw ik verder af. Hobby’s heb ik ruim voldoende. Zo ben ik lid van een bonsaivereniging, heb een volkstuin en een aziatische tuin aan huis en ben imker met een vijftal bijen volken. Daarnaast kook ik elke maand al een jaar of twintig met een groepje mannen, nu bij Cuisine Culinair Barendrecht. Ook heb ik nog een paar oude postzegelboeken liggen.

Dus wat moet je dan nog met TaiJi en QiGong? Heel simpel, je wordt ouder en stijver in spieren en ledematen, die moeten soepel blijven wil je later nog je schoenveters zelf kunnen knopen en fatsoenlijk zelf naar het toilet kunnen. Maar als je geboren en getogen Barendrechter bent wat moet je dan met zo’n, voor velen, buitenissige sport? Nog simpeler: fijn je lichaam aan het werk zetten! Met QiGong je spieren warm en los krijgen en daarna met TaiJi je lichaamshouding verbeteren, je cognitieve functies op peil houden en leren stevig op je benen te blijven staan. Er wordt wel gezegd en gedacht dat TaiJi wat zweverig en Oosters is, het laatste is waar het eerste niet. Ik reisde vroeger voor mijn werk heel veel buiten Europa, dus mij is weinig vreemds. Van alle continenten kan je het goede onthouden en toepassen, dat gaat uitstekend met TaiJi en QiGong. Eigenlijk is dit ook veel leuker dan alleen maar saai op een fitnesscentrum wat oefeningen doen. Je lichaam is ook wat je eet, het meeste eet ik biologisch ja, ook vaak biologische wijn) en probeer een goed evenwicht te vinden in kleine porties eten en bewegen.

Nu doe ik oefeningen in een maandagavond groepje waar ik denk ik wel de oudste van ben (ik durf geen leeftijden aan de anderen te vragen, hihi) onder de bezielende leiding van Jolanda. TaiJi is niet eenvoudig om te leren, tenminste als je het maar éénmaal per week oefent. Beter is twee- of driemaal per week, maar dat is met elke sport. Ik ben nu ruim twee jaar bezig met de 24-vorm en begin het langzaam te snappen. Het is een heel ontspannen manier van bewegen en is bijna meditatief te noemen (oh ja, ik doe ook nog hatha-yoga om het lichaam nog soepeler te krijgen, vooral de rug). Jolanda, die twee paar ogen heeft,voor en achter, ziet elke beweging die je fout doet en dan is het: dieper door de knieën Jaap, om mij wat nederigheid te leren(?), breder uitzwaaien Jaap en je moet er wel ook een vrolijk gezicht bij trekken en dus met een glimlach die bewegingen doen. Gelukkig wordt er veel gelachen en komen er ook wel eens emoties bij sommigen los. Heel goed, die worden met een paar lieve woorden van Jolanda weer gesust. Wordt het ernstig met een paar tranen er bij, dan krijg je zo nodig nog een knuffel. Ik geloof dat ik ook maar eens een paar traantjes ga laten…

Meridiaankloppers

Voor velen al een bekend item en niet meer weg te denken. Het is heerlijk om bij jezelf te kloppen, maar ook bij een ander. Je komt er lekker van los. 

De meridianenkloppers komen bij LaoShan Duitsland vandaan en zijn daar te koop, maar ook bij Jolanda in de les (en dan zonder verzendkosten) voor 26 euro. 
Klik hier voor meer info op de website.

Met klopper of handen...

Acupunctuur is een onderdeel van een behandelmethode in de traditionele Chinese geneeskunde. Hierbij worden naalden op zogenaamde acupunctuurpunten in het lichaam gestoken. Deze methode bestaat beweerdelijk meer dan 2500 jaar en is nauw verbonden met Chinese filosofie. Sinds de bronstijd worden metalen naalden gebruikt. Voor die tijd gebruikte men vermoedelijk naalden van botsplinters of steen.
Lees meer: https://nl.wikipedia.org/wiki/Acupunctuur
Wist je dat we met de bewegingen tijdens de QiGong en TaiJi ook de meridianen en dus de acupunctuurpunten gebruiken? 

Tai Beach Qi...

Dit kan niemand meer overtreffen zei ik na de vorige foto van Linda... of misschien toch wel? Nou, oordeel zelf, na de koude sneeuwfoto, nu een foto op het Hollandse strand. "Ik kom vanochtend een keer niet, maar ga naar het strand nu het even zo lekker zonnig is." Ik geef je groot gelijk meldde ik terug naar Suzanne, maar ik wil dan wel Qi terug zien... Nou, dat is gelukt! Meer Qi qua houding, locatie en zon kan bijna niet meer. Of wel? 
Wie durft ook....? Stuur je foto dan in naar JO-qigong-taiji
Bedankt Suzanne voor deze onwijs leuke Qi-foto. 

Agenda

LESSCHEMA wekelijkse lessen
  • Maandag:    TaiJi en QiGong    19.15-20.15 uur in Vrijenburg
  • Woensdag:  QiGong                 09.00-10.00 uur in Waterpoort
  • Woensdag:  TaiJi en QiGong   10.20-11.20 uur in Waterpoort
  • Donderdag:  TaiJi en QiGong  19.15-20.15 uur in Waterpoort
  • Donderdag:  QiGong                20.35-21.35 uur in Waterpoort
Adressen-locaties:
  • Waterpoort: zaal 'Activiteitenruimte', Middeldijkerplein 3, Barendrecht
  • Vrijenburg: zaal 'Hart van Vrijenburg', Vrijenburglaan 61, Barendrecht
Kijk voor meer informatie ook op de website

Geen lessen in de weken
  • 4 juli t/m 26 augustus = weken Zomervakantie
De lessen schuiven dan gewoon door. 

Qi-hond

Wat is het toch een schat en wat is het toch leuk om te zien dat zoveel leerlingen ook dol op hem zijn. Onze hond Vino is net 2 jaar jong en kan al heerlijk los van de riem blijven liggen in de lessen. Knap hoor Vino, we zijn trots op je. Als Distant Lover From Peggy Wood weet je heel goed de harten te stelen van iedereen. Bedankt lieverd, je geeft zoveel liefde en bent een echte qi-hond... :)

Youtube 

Er is ook veel op Youtube te vinden over TaiJi en QiGong. JO-qigong-taiji heeft ook een eigen kanaal. Heb je daar al eens op gekeken?  
Mijn Youtube kanaal, klik hier

En... om te oefenen:
TaiJi-24: Voorkant: klik hier,
Achterkant: klik hier
TaiJi-48: Voorkant: klik hier
Achterkant: klik hier

Filmpje tijdens Wereldkampioenschap TaiJi
1st World Taijiquan Championships - Women's Group A Compulsory Chen Taijiquan - 1st Place CHN
Geweldig om te zien hoe ze soepel en beweeglijk de power van Qi gebruikt. 
Terug naar inhoudsopgave

FLYER QIGONG-18

Er is er nog 1...
en dan is het echt op! 


Flyers met voorbeelden waarop je alle 18 bewegingen van QiGong-18 deel I ziet en waarmee je vooral ook de volgorde kunt oefenen zijn te koop voor 13 euro.

Het kan een goed hulpmiddel zijn. Mocht je interesse hebben?
Vraag ernaar in de les of stuur een
mail naar JO-qigong-taiji... 
Terug naar inhoudsopgave

Verzoekjes...?

Wil je iets specifieks weten waarover geschreven kan worden of heb je zelf iets te melden, een mooie foto of een tip? Schroom dan niet, geef het door aan JO-qigong-taiji.

Op naar de volgende nieuwsbrief voor en door lezers. Hoe leuk is dat. Stuur dus in. 

Colofon

Jolanda Wennink
JO-qigong-taiji
E: info@jo-qigong-taiji.nl

T: 0180 611438  /   M: 06 22933277
W: www.JO-qigong-taiji.nl

Share
Tweet
Share
Forward to Friend

Je ontvangt deze mail omdat je hebt aangegeven dat je op de hoogte gehouden wilt worden van de activiteiten bij JO-qigong-taiji. Je kan de nieuwsbrief ook doorsturen. Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen of je gegevens wijzigen dan kan dit bij onderstaande linkjes.

update je gegevens      uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp