Copy

Zeven speerpunten voor het mooist denkbare beroepsonderwijs


Vanmiddag heeft de BVMBO op ROC A12 in Ede het MBO Manifest gepresenteerd. De afgelopen tijd hebben zo’n duizend docenten uit het hele land aan dit manifest gewerkt. In zeven speerpunten laten zij aan mbo-bestuurders, de politiek, de inspectie, het bedrijfsleven en collega-opleiders zien wat er in hun ogen nodig is om hun werk, als opleider en als lid van het onderwijsteam, zo goed mogelijk uit te voeren.

Opleiden is vakwerk. Het is dan ook belangrijk dat opleiders hier zelf invloed op uitoefenen. Vandaar dat de BVMBO, de beroepsvereniging van, vóór en dóór opleiders (docenten en onderwijsondersteuners zoals instructeurs) in het mbo besloot een MBO Manifest op te stellen met de belangrijkste wensen van docenten om het mbo-onderwijs te verbeteren. Vanaf december inventariseerde de BVMBO via een online enquête de speerpunten die mbo-opleiders belangrijk vinden. Wat hebben zij, als het gaat om wetgeving en landelijk onderwijsbeleid, maar ook om de dagelijkse lespraktijk, nodig om nog beter onderwijs te geven?

Geroepen voelen
‘Het aantal ingezonden enquêtes overtrof onze verwachtingen’, vertelt BVMBO-voorzitter Marjolein Held. ‘Bijna 1.000 opleiders lieten van zich horen’. Het gros reageerde individueel, maar er waren ook scholen en onderwijsteams die hun reacties bundelden. Alle reacties hebben we geïnventariseerd en gerubriceerd. Op basis hiervan ontstond een longlist met twintig speerpunten. Mbo-opleiders konden vervolgens aangeven welke punten zij het belangrijkste vonden. Dit leidde tot het uiteindelijke Manifest met zeven punten.

Steun betuigen
‘Die hoeveelheid aan reacties en de inhoud ervan maken duidelijk dat mbo-docenten en instructeurs zich echt geroepen voelen om aan alle betrokkenen bij het mbo te laten weten wat nodig is om toekomstbestendig, kwalitatief beroepsonderwijs te ontwikkelen en te geven’, aldus Held. ‘We hopen dan ook dat zoveel mogelijk mbo-docenten, bestuurders, managers, de overheid, het bedrijfsleven en andere mensen die zich betrokken voelen bij het mbo dit Manifest steunen en de punten op hun agenda zetten.’

Van het afschaffen van 1.000-klokurennorm tot rust en stabiliteit
Hieronder staan kort de zeven speerpunten. Op het MBO Manifest staat bij deze punten ook nog een korte toelichting:
 
1. GEEF RUST EN STABILITEIT
Zorg de komende jaren voor rust en stabiliteit in het beroepsonderwijs: geef eerst de huidige vernieuwingen de kans te groeien en te landen, voordat er weer nieuwe veranderingen komen.

2. MEER TIJD VOOR KWALITEIT
De dynamische arbeidsmarkt zorgt voor veel veranderingen in ons vak en beroepsuitoefening. Wij willen actueel beroepsonderwijs geven dat aansluit op de beroepspraktijk. Daar is tijd en aandacht voor nodig.

3. GEEF ONDERWIJSTEAMS REGELVRIJE RUIMTE
Geef onderwijsteams de ruimte en zeggenschap om, vrij van knellende regels, kwalitatief goed onderwijs te ontwikkelen en te experimenteren met doorlopende leerlijnen, nieuwe lesvormen en innovatieve projecten.

4. SCHAF DE 1.000-URENNORM AF
Liever minder lessen die wel inspireren, motiveren en kwalitatief hoogstaand en effectief zijn, dan lange lesdagen puur om het ‘uren maken’.

5. STOP HET RENDEMENTSDENKEN
Straf scholen niet als zij studenten laten groeien op hun eigen niveau en in hun eigen tempo.

6. INVESTEER IN DE LEEROMGEVING
Wij willen modern beroepsonderwijs geven in goed geoutilleerde ruimtes met moderne en up-to-date faciliteiten. Geef het leren in de praktijk, samen met het bedrijfsleven, de kans zich verder te ontwikkelen.

7. GEEF ONS EEN STEM
Leraarschap is eigenaarschap. Wij voelen ons verant­woordelijk voor ons onderwijs. Maar te vaak worden er grote beslissingen genomen zonder dat wij gehoord zijn. Aan elke overlegtafel hoort een mbo-opleider te zitten!
 
meer informatie vind je op www.bvmvbo.nl/manifestSTEUN HET MANIFEST DOOR HIER HET FORMULIER IN TE VULLEN!


 
Copyright © 2017 *BVMBO*, All rights reserved.

CONTACT
BVMBO
Koningsweg 38
5211 BL ‘s-Hertogenbosch
E info@bvmbo.nl

Wijzig profiel of uitschrijven maillijst

 


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Beroepsvereniging Docenten MBO · Koningsweg 38 · S Hertogenbosch, Nb 5211 BL · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp