Copy
Läs brevet i webbläsaren

BOK

Vad kan vi göra åt skolsystemet?


I den nya boken Vad får du för skolpengarna? får du lära dig om skolsystemet och skolmarknaden. Det är mer komplext än frågor om valfrihet och vinst. Vi har nämligen skapat ett skolsystem vars drivkrafter går tvärtemot vad väljare, partier och folkvalda vill. Vad innebär det för skolan och samhället? Vilka konsekvenser får det för lärare, elever och föräldrar? Författaren är utredaren och skoldebattören Johan Enfeldt. Foto: Severus Tenenbaum.

Köp boken här
Missa inte webbinariet 30 maj

SEMINARIUM

Feminism på riktigt i riksdagen


Välkommen till boksamtal med politiker i Riksdagshuset. Medverkar gör bland andra Lina Stenberg, författare till boken Feminism på riktigt – en granskning av riksdagspartiernas jämställdhetspolitik, Sultan Kayhan (S) (bilden), Annika Qarlsson (C) och Sofia Damm (KD).

• Läs mer och anmäl dig
• Köp boken
 

PODD

Välkommen till skolan, nyanlända!


I det femte poddavsnittet av Välkommen till Sverige pratar vi om skolan. Hur är det att komma som nyanländ till en skola i ett helt nytt land? Vilken rätt har ukrainska flyktingbarn att ens gå i skolan? Vilka skolor har skyldighet att ta emot dem? Och vad krävs för att undvika segregation? Medverkar gör bland andra Anders Digné, rektor på Kastellskolan i Härnösand.

Lyssna på nya avsnittet
 

LEDARE

Snål-Sverige är ett hot mot jämställdheten


De skatter som kunnat jämna ut skillnaderna har tagits bort, och det är kvinnors arbete och inkomst som drabbas värst. Arena Idés chef Lisa Pelling har läst Andreas Cervenkas bok Girig-Sverige och LO:s nya jämställdhetsbarometer.

• Läs Pellings ledare
• Se webbinariet med Cervenka i efterhand – det blev publikrekord!
 

BOK

Är kärlekens tid över i politiken?


I ett allt mer fragmenterat politiskt landskap får kontrakt ersätta känslorna. Är kärlekens tid över i politiken, frågar sig statsvetarna Ulf Bjereld, Cecilia Garme och Jonas Hinnfors (bilden) i den nya boken Att älska den man kan få. Fotograf: Emelie Asplund.

• Köp boken
• Läs debattartikeln i SvD
• Se seminariet med Maria Wetterstrand i efterhand


Arena Idé rekommenderar


Arena Idés kommunikatör Helena Eitrem tipsar om ett seminarium om kollektivtrafiken på Järvaveckan.

”Ett Stockholmscentrerat tips … Hur ser lösningarna ut för att skapa en så bra och trygg kollektivtrafik som möjligt för både personal och resenärer? Spelar det någon roll vem som äger kollektivtrafiken? Det är två av frågeställningarna på Sekos, Transports och Kommunals seminarium på Järvaveckan. Silvia Kakembo från Arena Opinion modererar.”

 


Kalender


30 MAJ
Vad får du för skolpengarna? Ny bok av Johan Enfeldt.

2 JUN Feminism på riktigt? I Riksdagshuset med politikerpanel.

5 JULI Hotet mot Taiwan – i skuggan av Ukraina. Seminarium i Almedalen.

7 SEP Varför undervärderas kvinnodominerade yrken? Med Nätverket jämställda löner.

• Läs mer i Arena Idés kalender
 


Om Arena Idé


Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen.

• Läs mer om Arena Idé

 
Facebook
Twitter
Arenagruppen
Barnhusgatan 4
111 23 Stockholm
info@arenagruppen.se

Avsluta prenumerationen.