Copy
Läs brevet i webbläsaren

BOKMÄSSA 

Arena Idé på Bokmässan i Göteborg 


Bokförlaget Atlas och tankesmedjan Arena Idé har satt ihop ett ambitiöst program. Vi kommer bland annat ha samtal om böckerna Radikaliserad konservatism, Svart på vitt – om Sverigedemokraterna av Anna-Lena Lodenius och Gösta Vestlund – folkbildaren från framtiden.

• Läs mer

WEBBINARIUM + DEBATT

Trippelt i kväll


Det är mycket som händer i kväll: En världsledande expert på extremhögern som hjälper oss att tolka Sverigedemokraternas framgångar i valet. En Nobelpristagare som förklarar hur arbetsmarknader funkar i praktiken. Och en livlig eftervalsdebatt på Kulturhuset Stadsteatern. Varmt välkommen!

• Läs mer om webbinariet om extremhögern
• Läs mer om webbinariet med Nobelpristagaren
• Läs mer om eftervalsdebatten på Kulturhuset Stadsteatern
 

ARTIKEL 

Kinachocken, världsekonomin och den ekonomiska politiken


Daniel Lind, forskningsledare för Produktivitetskommissionen, har fått en artikel publicerad i tidskriften International Productivity Monitor. Artikeln har titeln ”The China Effect on Manufacturing Productivity in the United States and Other High-income Countries”. Nu har Daniel sammanfattat artikeln på svenska och placerat den i ett bredare sammanhang, politiskt och forskningsmässigt.

VIDEO 

Ny regering – vad händer med arbetsmarknaden?


Arena Idés utredningschef German Bender (bilden) samtalar med utredaren Mats Wingborg om den nya regeringens arbetsmarknadspolitik. Vad kommer att hända? Vad är SD, M, KD och L ense om, och i vilka frågor kommer det att uppstå konflikter? Vad kan fackförbunden förvänta sig? 

• Se det inspelade webbinariet

BOK

Fira Erik Nilssons nya bok 


Det var någonting med fjärilar – Reflektioner om demokrati och styrning är en bok med roliga, sorgliga, arga och insiktsfulla texter om hur politik ska kunna bli verklighet. Och ett försvar för det långsamma, tråkiga vardagsarbetet inom politik och förvaltning. Erik Nilsson har över 30 års erfarenhet av styrning av offentlig verksamhet.

Läs mer och anmäl dig

PRIS

Vem blir årets europeiska politiker? 


Europa står inför stora politiska, ekonomiska och klimatmässiga utmaningar. För sjätte året i rad öppnar Innovation in Politics Institute för nomineringar till årets utmärkelser till modiga och nyskapande politiker. Vilken politiker inspirerar dig? På bilden ser vi Innovation in Politics Institute vd Edward Strasser och Arena Idés Amanda Sonesson
 
• Nominera senast 15 november 2022 
Läs mer om priset och hur du ansöker här

VÄLKOMMEN KJELL!

Skriver bok om socialförsäkringen


Under ett års tid är LO:s utredare Kjell Rautio utlånad till Arena Idé för att skriva en bok om socialförsäkringssystemet. Vi ställde fyra frågor till honom. 

• Läs svaren här

PODD

Folkbildningen håller andan
 

Folkbildningspodden undrar hur folkbildningen kan förhålla sig till en ny regering som vill försämra förutsättningarna att bedriva folkbildning? Ola Bo Larsson, kultur- och folkbildningsansvarig på Arena Idé, och Felicia Hedström, rektor på Jakobsbergs folkhögskola, pratar orosmoln men visar också på tre vägar framåt.

Lyssna här 
 


Arena Idé rekommenderar


Arena Idés utredningschef German Bender rekommenderar en artikel om regnbågsflaggor och 9 000 antifackliga chefer.
 
”Efter pandemin sköljer en våg av facklig organisering över USA, framför allt inom tjänstesektorn. Ett av de bolag vars anställda kämpar för att få bilda lokala fackklubbar är kafékedjan Starbucks. Tidigare har företaget haft gott rykte som arbetsgivare, eftersom man tagit ställning för hbtq-rättigheter och gett sina anställda jämförelsevis goda villkor. Men nu framkommer det att kaffejätten anlitat en av USA:s mest hårdföra antifackliga advokatbyråer för att kväsa minsta tecken på facklig organisering bland sina anställda. Några av metoderna är att ge fackliga medlemmar sämre förmåner och hota med nedläggning av kaféer där det bildas fackklubbar. Antifackliga konsulter har även anlitats av Ikea i USA för att stoppa försök till facklig organisering. Läs artikeln i Arbetet.”
 
 


Kalender

21 SEPTEMBER
Nobelpristagare David Card: Arbetsgivarmakt och lägstalöner. 

21 SEPTEMBER
Extremhögern i dag: ett samtal mellan Cas Mudde och Karin Pettersson.

21 SEPTEMBER
Idébaren #7 Eftervalsanalys – vad händer nu?! På Kulturhuset Stadsteatern.

22 SEPTEMBER
Arena Idé på Bokmässan i Göteborg

6 OKTOBER
Arena Idés lönebildningskonferens.

13 OKTOBER
Produktivitet och innovation.

19 OKTOBER 
Idébaren #8 Den stora knarkdebatten. På Kulturhuset Stadsteatern.

27 OKTOBER
Pol Antràs: Framtiden för globaliseringen och de globala värdekedjorna

7 NOVEMBER 
Arindrajit Dube: Monopsoniarbetsmarknader, lägstalöner och inkomstskillnader

15 NOVEMBER 
Sök till årets Innovation in Politics Award

23 NOVEMBER
Idébaren #9 De klassiska könsrollerna – vilken makt har de idag? På Kulturhuset Stadsteatern.

• Läs mer i Arena Idés kalender

 


Om Arena Idé


Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med löntagarperspektiv. Vi fokuserar på frågor inom arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen. Läs mer
 
Facebook
Twitter
Arenagruppen
Barnhusgatan 4
111 23 Stockholm
info@arenagruppen.se

Avsluta prenumerationen.