Copy
Arena Idé fortsätter att belysa makt och inflytande i arbetslivet
View this email in your browser

Makten och ledningen i arbetslivet 


Välkommen på seminarium med författarna till boken "Nordic Lights: Work, Management and Welfare in Scandinavia"


Måndag 1 september 17:00 ABF-huset i Stockholm

Den svenska och nordiska modellen brukar beskrivas som en välfärdsstat som skapar trygghet i olika livsskeden och med en arbetsmarknad med starka parter, stöd i omvandling och utvecklande arbeten. Jämlikhet, jämställdhet och tillit samspelar på ett unikt sätt med ekonomisk utveckling.

Mycket av detta har monterats ned de senaste åren. Sjukförsäkringar och a-kassa har försämrats och med högra a-kasseavgifter har facken försvagats, aktiv arbetsmarknadspolitik och utbildning har sämre resurser, välfärdssektorn har privatiserats och managementmetoder från industrin har förts in. Men nu finns tecken på en ny kraft i krav på förändring.

I seminariet står arbetslivet idag i centrum: organisation av arbetet, arbetsmiljön, jämställdheten, företagsledning, ’human resource management’ new public management, utmaningar för facklig verksamhet.

Medverkande

Några av författarna i boken Nordic Lights (SNS förlag) presenterar centrala teman i boken, med fokus på makten och ledningen i arbetslivet: Gunnar AronssonTorsten BjörkmanAnders Boglind, Patrik Hall, Annette Kamp, Jan Ch Karlsson, Christian Koch, Fredrik Movitz, Åke Sandberg (red.) och Anna Wahl

Kommentarer och frågor: Ann Bergman, Karlstads universitet

Moderator: Lisa Pelling, Arena Idé
Datum: Måndag 1 september

Tid: Kl 17:00 till 20:00 

Plats:  ABF-huset i Stockholm, Sveavägen 41

Fri entré.


Seminariet arrangeras av ABF Stockholm i samarbete med Arena Idé
Anmäl dig här

"Nordic Lights: Work, Management and Welfare in Scandinavia"


Antologin Nordic Lights gavs ut av SNS förlag 2013. Boken presenterar och analyserar arbete, management och välfärd i Sverige och Skandinavien. Den beskriver också modern ledning i företag och förvaltning såsom Lean production och New public management, samt ger en bakgrund till den pågående omvandlingen av de nordiska välfärdsmodellerna. 

Bokens redaktör Åke Sandberg är civilekonom och sociolog, professor emeritus vid Stockholms universitet, tidigare vid Arbetslivsinstitutet och KTH. I boken medverkar tjugofem skandinaviska forskare. 

Läs mer om boken och beställ den här ››

Det inledande kapitlet finns att ladda ner  här ›› 

Ny rapport om det europeiska arbetslivet 

Eric Sundström
, politisk chefredaktör för Dagens Arena har skrivit en rapport om den allt mer osäkra europeiska arbetsmarknaden. Rapporten lanserades vid ett seminarium under Almedalsveckan och kommenterades av Annelie Nordström, förbundsordförande Kommunal, 
Johan Danielsson, ansvarig för EU-frågor på LO och Samuel Engblom, chefsjurist TCO.

Se lanseringen och ladda ner rapporten här ›› 

Två nya böcker från Arena Idé

Irene Wennemo: Det gemensamma – om den svenska välfärdsmodellen
Jesper Meijling: Marknad på villovägar
Prenumerera på Magasinet Arena – Sveriges ledande samhällsmagasin ››

Om Arena Idé

Arena Idé är en oberoende och progressiv tankesmedja.
Vi är ett alternativ till tankesmedjorna som finansieras av näringslivet. Vi ger ut rapporter och böcker, anordnar seminarier och debatter. Arena Idé ingår i ett nätverk av experter, forskare, utredare och skribenter. Läs mer

Copyright © 2014 Arena Idé, All rights reserved.


Avprenumerera