Copy

MULDs NYHEDSBREV #32

25. april 2016

Dette nyhedsbrev bliver sendt ud til nøjagtig 1.000 abonnenter. Tusind tak fordi I gider at høre om vores arbejde, vi vil også gerne høre om jeres en dag.

Læs nyhedsbrevet i din browser
Ny høst.

De første radiser, krydderurter, rabarber, og forhåbentlig snart, de første asparges, oh hvilken fryd. Små nye lam, blomster på frugttræerne og sære underjordiske former der pludselig bryder op gennem jorden, og afslører at der hele tiden var liv, selvom alt så dødt ud i månedsvis. Sådan ser der ud på Muld for tiden. Og trods kulde, varme, sne, hagl og stærk sol, ser det hele ud til at klare sig. Vi har fået 8 små lam på en uge, og de er alle i fin form.

Dem kan man komme og se på søndag, hvis man kan være stille og forsigtig oppe omkring fårefolden.
Vi holder åben gård den første søndag i hver måned, også hele vinteren igennem, hvor nogen tror at provinsen er lukket ned, men på søndag kan man sige at vi åbner københavnersæsonen med et brag. Det er 1. maj og arbejdernes kampdag. Det skal fejres, så vi hejser flaget og tænder bålet. Lejres seje borgmester Mette Touborg holder tale ved totiden og vi skal synge et par arbejdersange akkompagneret af vores ven Lene, som nok forstår at piske en stemning op på flyglet. Der er gratis kaffe og kage til virkende og tidligere tillidsmænd, og så er der i øvrigt også besøg af en større flok franske og italienske vinbønder, der har skænket smagsprøver til sig selv og andre hele lørdagen til Fri Vin i København. Derfor bliver rundvisningen kl 15.30 på engelsk, i håbet om at alle repræsenterede nationaliteter kan mødes i et fælles fremmedsprog.

Bob.

Til sidste åbne gård startede vi en helt ny tradition: Muld Open i bob i festladen. Vi sætter bobspillet frem igen, hvis nogen skulle have lyst til at kæmpe sig til den månedlige titel, men på søndag må bob dele pladsen i festladen med kaffe, te og kageservering der rykker herud for at minde os om de gode gamle dage hvor en tur til Muld var en tur ud i vejr, vind og mudder og ikke ind i en komfortabel sal med varme i gulvet.
Salen vil som sædvanlig være åben for store og små frokoster og gårdbutik, hvor vi sælger ting vi selv har lavet, denne gang også hindbær- og knoldgaltetandsplanter

Clone wars.

Klonerne af Jens er sat op igen, efter at marken er tømt for sidste års afgrøderrester, harvet, harvet, harvet (osv), fræset og tilsået med 3 rækker valske bønner, 5 rækker sætteløg, 2 rækker jordskokker og 13 rækker kartofler af endnu flere sorter. 
Det er hurtigt sagt i en sætning, men er et arbejde der koster blod, sved og tårer. Dvs. sidste år kostede det wwoofertårer, men i år var der ingen der græd.
Wwoofere er folk der rejser ud og arbejder for kost og logi på en økologisk gård, fordi de mener at få noget kulturelt, fagligt eller menneskeligt ud af det.
Sidste år havde vi især unge kvindelige wwoofere der fik noget kulturelt og menneskeligt ud af opholdet hos os. Vi elskede dem. Men i år forsøger vi os med unge mandlige wwoofere der får noget fagligt ud af at wwoofe her. Vores første wwoofer i år hedder Sean, og er kok i Philadelphia. Han knokler lystigt derudaf og er megapopulær her på gården. Desværre skal han rejse på mandag, men heldigvis kommer Alan fra Canada og tager over. Han er zoolog og vil gerne være dyrlæge. I kan møde dem begge på søndag.
De næste par uger har vi også glæde af Caritas, der er i praktik. Hun er dels i marken med blod, sved og hakke, dels på kontoret for at lave en engelsk version af vores hjemmeside.

Mulduld.

Her ser man Jens i sin nye sweater. Den er strikket af garnet fra vores egne får og forsynet med birkeknapper han selv har snittet. Det er vores ven, gæst og strikkelærer, der har strikket sweateren på eget initiativ, og vi skulle ikke betale hende for hendes indsats. Men så blev den pludselig populær på instagram, så vi snakkede om at lave en mindre produktion. Hvad skulle den i så fald koste?
Der er for 440 kr garn. Jens er rimelig rå med sine knappriser (han gider ikke lave flere) så de koster 100 kr stykket. Det tog en virkelig garvet strikker
ca 70 timer at strikke sweateren, og lad os sige at vi i anledning af den forestående 1. maj regner med 200 kr i timen, hvilket er i underkanten for de fleste, men af en eller anden grund uhørt meget for strikkearbejde. Så skulle sweateren koste 14.840 kr.
Jens du tager den sweater af før du går ud til grisene, drikker kaffe, luger æblelunden, laver mad osv.
Hvis nogen skulle være interesserede, modtager vi bestillinger med bud under 14.840,- og så vil vi overveje om det bliver til noget.
Kalkunnyt.

Det er slut med kalkuner for denne gang. De blev slagtet i forrige uge, to af dem af ræven. Det er ellers ikke meget vi ser til den, men vi har længe haft to udbryderkalkuner der dagligt tog sig en tur udenfor folden, og det kan man ikke kræve at en ræv med unger skal bære over med i længden.
Den ene kalkun, havde lavet sig en fin lille rede i grenkomposten, og her lagde den dagligt et æg som den rugede på i ny og næ.
Nu er æggene spist og fjerene ligger ud over det hele og giver et barbarisk islæt blandt primula, scilla og påskeliljer.

Muld og Slow Food Youth

Ane har været i Amsterdam for at deltage i et talkshow om fremtidens fødevareforsyning. Talkshowet var arrangeret af Slow Food Youth Network i Holland, og blev livestreamet, gennemfotograferet, simultantolket og så videre. Muld var på i et kvarter, så det var godt at Amsterdam havde andet og mere at byde på, fx tulipanhøjsæson, pokkers god kaffe, van Gogh, sceniske kanaler m.m.
Den 28. maj er vi værter for en landbrugsdag arrangeret af Anes nye venners danske kolleger. Arrangementet hedder Kok og Landmand -det røde Ø, og indeholder workshops, måltider, debat, smagsprøver m.m. Vores helt Lone Vitus kommer og giver sit besyv med i debatten og vi glæder os til endelig at møde hende.
Læs mere og book billet på
https://www.facebook.com/events/481012155426911/

'Nyt' gear.

Vi har investeret i en gammel såmaskine, så vi kan så græs og kløver i de folde der er blevet vendt om af vores ihærdige grise. Måske vil vi eksperimentere med at så brødkorn næste år, eller ærter, eller ...

Muld-middag.

Vi ved aldrig præcist hvad vi vil serverer før maden skal laves. Så her reklamerer sidste Muld-middag-menu for næste Muld-middag, uden sammenligning i øvrigt. Det bliver fredag den 20. maj kl 18.30, og der er snart udsolgt, så skynd dig at skrive til ane@muldpaanettet.dk, hvis du vil have en eller flere pladser ved langbordene. Det koster 300,- inkl vand m/u bobler, eks vin, øl, schorle, kaffe, te og avec.

Og dermed farvel, og tak for opmærksomheden.

Copyright © 2016 MULD ApS, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp