Copy

MULDs NYHEDSBREV #30

29. februar 2016

Mulds første røde Ø,              masser af debat og                 vigtige datoer til kalendrene.

Læs nyhedsbrevet i din browser
Muld får ordet.

Muld er velsignet med masser af opmærksomhed. Herover ses en artikel om os i Oplev, et tillæg til Sjællandske Mediers mange lokalaviser.

I dag har vi været i Natursyn på P1, hvor Dorthe Chakravarty interviewer os og grisene om livet og arbejdet på landet. I sin introduktion til programmet sagde radiovært Dorte Dalgaard, at den nye Miljø- og fødevareminister Espen Lunde måske kunne lade sig inspirere af Muld. Espen, hvis du læser med: Du er altid velkommen!
Vi synes programmet blev rigtig godt. Vi får sagt nogle vigtige ting og lyder faktisk klogere end i virkeligheden, så I kan roligt trykke på nedenstående link og høre med, når I har 45 min. i overskud.

http://www.dr.dk/radio/ondemand/p1/natursyn-2016-02-29#!/

Den 6. april skal både Ane og Jens ud at debattere. Ane skal give sin holdning om biodiversitet til kende, i en debat om Geopark Odsherred. Debatpanelet består, udover Ane af naturvejleder Jørgen Stoltz og landmand Søren Wiuf. Ja så kommer der sikkert også en der synes at familieoplevelser er vigtigere end biodiversitet i en Unesco geopark. Han/hun skal nok få sin sag for.

Jens sidder samtidig i Pressen i Politikens Hus og forsvarer retten til at spise kød fra dyr, der har haft et godt liv. Kan det overhovedet forsvares at spise dyr, når vi kan nøjes med grøntsager? Det er der vist flere og flere der ikke mener, og de har gode argumenter.
Men kød er en del af vores kultur og historie, også oldtidhistorie, det smager fantastisk og dyrene gøder grøntsagerne. Vi spiser kød med måde og respekt, og har ingen alvorlige skrupler ved at være kødædere her på gården. Men det kan selvfølgelig diskuteres.
Jens skal bl.a. diskutere sagen med Mickey Gjerris, der er vegetar, lektor i bioetik, foredragsholder og ikke mindst medlem af Etisk Råd. Set fra en retorikfaglig synsvinkel er det et totalt unfair match, men arrangørerne har lovet at fylde salen med kødspisende højskoleelever, der stiller venlige spørgsmål til Jens, så det skal nok gå alt sammen.
Åben gård og påskefrokost.

Vi har to arrangementer i marts, der er åbne for alle der har lyst. Resten af månedens dage arbejder vi med alt det andet der skal til: Dyr, afgrøder, administration, diverse private selskaber og et enkelt foredrag.

Men på søndag åbner vi gården fra 12 til 17 og disker op med forskellige hjemmedyrkede retter og kager til yderst favorable priser. Kl 15.30 viser Ane rundt og fortæller og forklarer, men man kan også gå rundt på egen hånd, og kigge ind til grise, får, kalkuner, høns og katte. Alle er velkomne.

Vi har aflyst påskefrokosten den 27. marts, men der er stadig pladser til frokosten lørdag den 26. kl 13. Det koster 350,- at spise med eks. øl og snaps. Skriv til Ane på ane@muldpaanettet.dk hvis du vil spise med.

En anbefaling.


Vi har set lidt skærm og det kan vi godt anbefale. Så hvis man har mulighed for at se Netflix bør man absolut se Michael Pollans lille serie Cooked, der handler om mennesker og mad. Der bliver sagt så mange sandheder og gode pointer i de fire afsnit, og Pollan besøger nogle virkelig interessante madfolk fra hele verden. Meget smukt.

Tid til frø.

Ane kan ikke se et barn uden at tvinge det til at så et eller andet. Det er der i hvert fald nogle børn der tror. Disse kære børnehænder er sat til at så ærtefrø tæt i potter. De skal ikke give ærter men ærtespirer, som smager som ærter og er en kærkommen opmuntring her i forrådssæsonen.

Mange med have er i gang med at planlægge den kommende sæson og skaffe sig alle de frø, læggekartofler, sætteløg osv. som det måtte kræve. Derfor er det også sæson for frø popups, midlertidige byttecentraler for frø. På lørdag er der en på Herning Bibliotek, og Muld har sendt en god portion frø som de kan dele ud af. Her ses pakken.

Muld er blevet medarrangør af Holbæks første frø popup, som løber af stablen i bibliotekets foyer mandag og tirsdag i påskeferien. Altså 21. og 22. marts kl 11-17. Her kan man komme med sine egne overskudfrø og bytte til noget andet, eller man kan komme med lidt kroner på lommen og købe til en billig penge. Tirsdag kl 17-18 slutter vi af med et lille foredrag, der både bliver praktisk, politisk og kulturelt. Det er vores frøsamlerven Erling Frederiksen og Ane der lægger ud, men andre må gerne tage ordet.
Har du lyst til at deltage i frøpakkeriet kan du møde op her på gården mandag den 7. kl 16. Der er både frø, kaffe, kage og søde mennesker, så det bliver en fryd. Har du frø du vil donere til pop uppen hører Ane gerne fra dig. Pengene der måtte komme ind går til kaffe, frøposer og lidt andre materialer.

Mulds egen frøbutik er blevet opgraderet og fyldt op med friske frø fra efteråret, mens de ældre er kommet på udsalg. Vi sælger kun frø vi selv har dyrket og butikken viser kun et mindre udvalg. Hvis man har særlige ønsker kan de muligvis opfyldes, dog ikke mens vi har åbent til åben gård.

Den blå bakke er fuld af forskellige frø til frølykkeposerne der kom i fastelavnstønden. Desværre var der også nogle rigeligt overmodne appelsiner i tønden, så det var de færreste børn der havde mod på at tage en frøpose med hjem.

Det første røde Ø.

Muld har været under omlægning til økologisk landbrug siden 1.8.2013. Det betyder at alt hvad der er sået og født her på gården efter 1.8.2015 er økologisk, hvis vi ellers følger reglerne. Det gør vi jo, så denne smukke svineside, er således prydet med Mulds allerførste røde Ø. Vi er begyndt at få slagtet de orner der blev født den 15. september, så de ikke skal nå at blive kønsmodne og usmagelige, eller rettere få den grimme bismag som orner får, når de ikke bliver kastreret.

Jens har lavet et Storm P-agtigt charcuterie-tørreskab, som fødevarestyrelsen af uransagelige årsager har godkendt, og der hænger delikatesser af både svin og får og bliver til noget der minder om bresaola og andre sydeuropæiske specialiteter.

 

Landbrugspolitik på Muld.

Den 9. april holder vi et stort åben gård arrangement i samarbejde med Slow Food Youth Network Copenhagen og CAP (Common Agriculture Politicy under EU). Desværre er alle holdt op at læse med inden de når igennem vores samarbejdspartneres navne, og det er ærgerligt, for det bliver en spændende dag med masser af god mad, kloge hoveder, unge friske folk, workshops og markedsplads.
Hvis vi lige skal være helt ærlige, så trak EU i forgårs finansieringen tilbage, som skulle have dækket de udgifter der var forbundet med at lave en stor event med talkshow og tilhørende Danmarkskendte debattører, lyd- og lysudstyr, transport, pølsekursus med Claus fra Restaurant Bæst, frøkursus med SlowLiving, annoncering i aviserne og alt det der. Men vi gennemfører uden penge, og mon ikke Per Kølster og Lone Vitus (vores helt) kan råbe en ladefuld mennesker op uden mikrofon?
Så vores eneste bekymring er,at der ikke kommer en ladefuld, nu hvor der ikke bliver annonceret i aviserne. Spred endelig budskabet, og kom selv den 9. april. Du kan læse mere på facebook ved at følge dette link. Der kan du også se hvordan du sikrer dig en billet.

https://www.facebook.com/events/481012155426911/

Svampedyrkning

Sidste år prøvede vi at dyrke svampe i sække med vådt halm og svampemyselium. Ellehat og østershat. Det skulle være ret enkelt og givtigt, men mislykkedes desværre.
Til gengæld har vi en stub der er begyndt at give os masser af østershatte af egen fri vilje.
Det er enkelt og givtigt!

En taburet med personlighed eller noget

Jens er vild med at stå og slibe på et stykke tømmer. Han laver masser af skærebrædder vi sælger i vores lille butik, men en dag blev det til denne her.
Ja. 


Og dermed vil vi overgive jeres skærm til andre, med tak for lån.

Copyright © 2016 MULD ApS, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp