Copy

MULDs NYHEDSBREV #39

23. november 2016

Muld har tre tilbud til dig i denne uge, derfor dette lidt tidlige nyhedsbrev.
Derudover: Trøst, protest, tærsk og flæsk.
Læs nyhedsbrevet i din browser
Hastesager, punkt et.

Man kan stadig nå at tilmelde sig vores enestående og intime koncert, Schuberts Winterreise, med Jakob Bloch Jespersen og Kristoffer Hyldig på søndag kl 15. Herren herover har hjertekvaler og vandrer gennem det hvide vinterlandskab med et mørkt sind. Han synger sit hjerte ud, som man gjorde det i det romantiske 19. århundrede, det er alvorligt og smukt og det er stor musik. Vil du med på rejsen skriv til ane@muldpaanettet.dk så hurtigt som muligt. Billetten koster 100 kr og inkluderer kaffe/te/saft og honningkage. Koncerten varer ca 5 kvarter, og vi skænker ikke så længe, så kom gerne i lidt god tid for at få fyldt glasset op. Øl og vin sælges.

 
Hastesager, punkt to.

Der er stadig pladser at få til Mulds første julefrokost i år. Den løber af stablen allerede på lørdag kl 13. De to næste julefrokoster i weekenden efter er udsolgt. Det koster 350 kr at spise med inkl vand m/u bobler. Vi har lavet kryddersnapse og lagt Herslev øl på køl, så det skal du lægge oveni prisen, til gengæld lover vi et hjemmelavet festmåltid af dimensioner. Billedet forestiller rødkål midt i processen, men det skal slet ikke forstås som et hint om at grøntsager er i fokus. Snarere er svin i fokus. Menuen er kort sagt mere eller mindre traditionel , der er bare mere blod sved og tårer i hver ingrediens. I øvrigt: Vi har tidligere meldt ud at der ikke ville være sild på menuen, grundet mangel på fiskeri her på matriklen, men vi har fortrudt, så nu bliver der også sild. Tilmelding senest torsdag formiddag til ane@muldpaanettet.dk.
Hastesager, punkt tre.

Og så til det allermest hastende: Vil du have en Muld-sæk med på fredag, skal du bestille den senest torsdag morgen tidlig.
Muld-sækken er et helt nyt koncept (der enormt meget
ligner andre koncepter på andre gårde, men for os er det nyt). Muld-sækken er en sæk blandede økologiske grøntsager fra Muld, som kan hentes her i vores festlade hver fredag, hvis man har bestilt den senest torsdag morgen. Den koster 100 kr, og for tiden vejer den ca 6,5 kg. Se denne uges ingredienser på billedet herover.
Når du har bestilt din sæk, kan du komme forbi når som helst i løbet af fredagen og hente den sæk der bærer dit navn. Man kan lægge en hund i cigarkassen, overføre pengene via mobilepay eller ved kontooverførsel. Der er info om alt dette i festladen sammen med sækkene. Hvis man ikke selv genbruger sækken, vil vi rigtig gerne have den igen ved lejlighed.
Flere af vores sækkekunder har indsamlet bestillinger blandt kolleger eller naboer og så hentet flere sække. Rigtig god ide, vi takker for initiativet.
Kommer man til julefrokost eller koncert i weekenden kan man aftale at hente sækken der. Yogadeltagere kan hente sækken torsdag eftermiddag til yoga.
Næste uge indeholder sækken noget lidt andet, næste uge igen, noget lidt andet igen osv. Prisen er den samme og bestillingsfristen er hver torsdag morgen: ane@muldpaanettet.dk.
Fra tid til anden vil man kunne hente sin sæk på Frederiksberg, hvis man ikke lige kommer forbi vores festlade. Dens slags meldes ud på facebook og instagram, muligvis også på vores nye Muld-sæk-fane på hjemmesiden.
Verden i øvrigt. 

Med alle hastesager af vejen, er det vel på tide at sige ordentlig velkommen her til Mulds nyhedsbrev. Vi er så glade for at I læser med. Siden sidst har vi alle måttet høre mange foruroligende nyheder ude fra virkeligheden. Når man er bekymret for Klodens overlevelse, fred mellem mennesker, naturens mangfoldighed og dens slags bløde værdier, kan man godt blive noget slidt at af læse hvad der sker derude.
Med Muld prøver vi at føle at vi, trods vores størrelse, gør en lille positiv forskel i det store kaos af dystre fremtidsudsigter. Vi tror på, at den måde vi fremavler vores mad er bedre både for den natur vi dyrker den i, og for de mennesker der spiser den, end konventionelle varer. Vi mener også at et godt måltid kan knytte folk sammen, og at sammenknyttede folk bliver bedre verdensborgere.
Vi synes at god mad er noget af det vigtigste i livet, og selvom god mad kan virke som et underordnet gode i det store verdensbillede, og at gode venner og familiehygge kan virke som en måde at ignorere uhyggelige nyheder på, og det kan være svært at bevare troen på at vi to herude i vores mudderpøl påvirker noget som helst i en god retning, så er det dog det vi har af redskaber. Vi står i vores mudder og beder alle om at være rare ved hinanden og naturen, lave noget god mad til familien, evt vende noget plæne om og dyrke nogle grøntsager i stedet. Hvad fanden kan man gøre?

Nej til patenter på sorter.

Nu vi er ved holdninger og har tangeret emnet politik, dog uden at nævne det: Naturen er vores allesammens, og store fede firmaer skal ikke have lov til at tage patent på natur. Det er i øvrigt forbudt ved lov i EU, men det har åbenbart ikke forhindret Carlsberg i at få lov at patentere tre bygsorter, hvoraf to er tilfældige krydsninger af sorter og en tredje er opstået ved målrettet forædling.
I EU har vi et fint system der sikrer frøforædlere rettighederne til de sorter de har fremavlet. Så må andre ikke sælge sorten uden at betale en afgift til forædleren, men man har lov til at bruge sorten som mor eller far i en ny sort.
I USA arbejder de ikke med rettigheder på samme måde, så her er patenter vidt udbredt. Men hvis man har patent på en sort, må andre ikke bruge den til videreforædling, og det sætter en kæp i hjulet på megen innovation. De amerikanske patenter på sorter er blevet big business, for kan du finde folk der bryder eneretten, skal de skyldige betale store erstatninger. Det betyder at der nu sandsynligvis er flere advokater end frøforædlere i frøforædlingsbranchen i USA. Frøpatenter er en handelsvare, men en dyr en. De er især til fordel for store firmaer, fx rigtig store firmaer som Monsanto, mens små frøfirmaer ikke har råd til at patentere eller købe patenter til viderebearbejdelse. Alt i alt får vi et mindre alsidigt udbud af sorter, mere magt til kyniske multinationale firmaer og til folk der er i branchen pga pengene, og ikke tager hensyn til kvalitet, smag, kulturhistorie og social retfærdighed. Muld siger ØV, og glæder sig over at patenter på liv er forbudt i EU. Nu skal vi bare have den selvejende institution EPO, European Patent Office, til at følge den lovgivning der er udstukket fra EU, i stedet for at bryde loven for at tjene de lækre penge der er i patentbusiness. Og Carlsberg: Drop jeres tre bygpatenter, I får ikke lov at dø i synden! I må nøjes med rettigheder.
Den franske, østrigske, tyske og hollandske regering har allerede gjort indsigelser mod EPOs overtrædelser, og vi håber den danske snart følger trop. 24 europæiske organisationer har skrevet et fælles brev til Carlsberg samt en pressemeddelelse om problemet, og Muld støtter hermed budskabet. Ingen patenter på liv!
Vil du støtte kampagnen, så skriv til Ane og få pressemeddelelsen og brevet til Carlsberg tilsendt. Et af billederne herover har ligget på vores Instagram i 4 timer og har fået 137 likes på den tid. Det er uhørt mange for vores standard, og viser at folk er lydhøre.

Guld.

Bønner er en lidt besværlig afgrøde, men ikke så besværlig at vi vil undvære den. I disse bøtter ligger dagevis af arbejde, lige fra såning, lugning, lugning, lugning, høst, tørring, tærskning, rensning til pakning. Så mangler vi bare udblødning, kogning, evt. anden tilberedning og ikke mindst spisning.
Kort nyt.

Vi flytter jævnligt rundt på dyrene for at styre afgræsning, parring og overgødning. Her er det lammene der bliver flyttet væk fra deres mødre, så vædderen kan komme til, og vi kan få nye lam til foråret.
Surprise.

Vejrudsigten sagde frost i dagevis før det skete, alligevel kom det helt bag på flere af vores planter.
Det kom også helt bag på Ane, men hun tror heller ikke på vejrudsigten.
Nu er regnvandstankene kørt ind i laden, kartoffelsækkene dækket med isoleringsmåtter, kaninerne flyttet ind osv.
Apropos at dyreflytninger, har vi måttet flytte alle gæs og ænder ind i laden og under halvtag pga af faren for fugleinfluenza. Hønsene er lukket inde i deres hønsehus. Alle dyr er ok, men vi er glade for at gæs og ænder skal slagtes allerede den 8/12, og glæder os til at vi kan lukke hønsene ud igen.
Vi har strengt taget et par gæs til salg stadigvæk, ænderne er udsolgt. Gæssene koster 170 kr kiloet og vejer et sted mellem 4 og 6 kg. De kan hentes her til vores julehyggedag lørdag den 10/12 ml 11 og 17. Bestilling: ane@muldpaanettet.dk
Mulds julestue er i øvrigt åben for alle, ikke kun de der skal hente deres and eller gås. Vi sælger grøntsager, sylterier, skærebrædder og synger en julesang. Man kan købe en skål dejlig varm græskarsuppe ganske billigt, kage og kolde eller varme drikkevarer. Kl 11 viser Ane rundt og fortæller, og hvis man har lyst til at julenørkle, kan man forsøge sig med en origamisk julestjerne. Paula skal nok hjælpe.
Vel mødt herude på Muld, og hvis ikke, så god jul når den tid kommer.
Copyright © 2016 MULD ApS, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp