Copy

MULDs NYHEDSBREV #34

27. juni 2016

Der er ingen ben i at være selvsforsynende om sommeren. Man skal bare sætte en lille håndfuld timer af til at høste hver dag. Agtigt.
 

Læs nyhedsbrevet i din browser
Højsæson.

Vores genbo, der deltager i kapløbet om at levere Danmarks første kartofler, havde høstet og udsolgt for længst, da vi gravede vores første nye kartofler op forleden. Vi får ingen præmier for tidlighed, det var snarere en intern festdag, og vi må gentage: Når man har ventet på noget, sætter man ekstra pris på det.
Vi har halvanden km kartofler med 16 forskellige sorter, så vi har rigeligt til det næste års tid. Derfor har vi høstet lige tidligt nok, selvom vi kunne have fået flere kartofler ved at vente yderligere. Men hold op hvor er de delikate. Det skal fejres og nydes. De er stadig rimelig små, og mætter ikke så meget som de gamle kartofler fra sidste år, så vores børn kan spise 30-40 stykker hver til aftensmad.
Vi høster også masser af salat, jordbær, hestebønner, krydderurter, blomster og små løg. Det er ægte rigdom, og vi kan ikke anbefale nok at dyrke en køkkenhave. Kort opsummering: Maden fås ikke friskere, end når du høster lige inden du går i køkkenet (eller spiser direkte fra planten). Det giver bedre næringsværdi og meget bedre smag og konsistens. Du kan selv bestemme hvad du vil spise og har et meget større udvalg af sorter og arter. Havearbejde er godt for sjælen, både oplevelsen af at få ting til at gro, det manuelle arbejde, kontakten med naturen, og så nogle svampesporer(?) der skulle være i jorden, som indeholder et stof der også findes i lykkepiller, ja det har vi hørt. Der er i hvert fald ingen tvivl om at havearbejde kan virke terapeutisk. Jens har fx sin egen version af terapi, når han afreagerer sundt med en hakke.

Gæster.

Juni har været fuld af gæster på Muld med fire private selskaber, og en svedig Muld Club Night hvor ikke mindre end fem DJ's og to kokke piskede en stemning op. En håndfuld briter skyllede skuffelsen over deres udtræden af EU ned med Muld-cocktails (stirred, not shaken), mens de diskuterede hvor svært det ville være at få opholdstilladelse i Danmark. Under deres ophold på Muld, fik de også en god portion haveterapi, og de forlod Muld mere lette i sindet, simpelthen opmuntrede.
Grundlovsdag holdt vi en yndig åben gård, hvor Michael Nielen, forstander ved Kunsthøjskolen i Holbæk, holdt tale for ytringsfrihed, ikke mindst i kunsten. Michael lærte os nogle megasvære sange, som vi endte med at mestre til fuldkommenhed. Faktisk var det tilfældige sammenren af åben gård-gæster tilsammen et fint kor, og det var der ingen der vidste, før vi skulle synge.

På søndag holder vi åben gård igen. Det bliver kl 12-17, og Ane viser rundt og fortæller kl 15.30. Man kan æde og drikke sig halvt fordærvet, eller man kan nippe til et glas myntete. No pressure og alle er velkomne.
Det bliver årets tredjesidste åben gård, de to sidste løber af stablen søndag den 7. august og lørdag den 1. oktober.


Plus-arrangementet den 10. juli er aflyst, det den 28. august gennemføres.
27. juli og 3. august (12.30-14.30) holder Ane frøworkshops for børn i den flotte midlertidige bygning/installation Konkylien i Holbæk Havn.
Lørdag den 6. august kl 10 til ca 15 holder Ane og hendes frøsamlerkollega Annette Nielsen et gratis frøkursus for (voksne) begyndere. Tilmelding til ane@muldpaanettet.dk.
Hvad man ellers kan opleve på Muld, kan man følge med i på vores hjemmeside muldpaanettet.dk under fanen Arrangementer.

Væksttunnelnyt.

Væksttunnellen er tømt for de sidste udplantningsplanter og konverteret til eksotisk væksthus med tomat, melon, agurk, chili, peberfrugt, blomster, tomatillo, ananaskirsebær, krydderurter m.m. Der går lige et par uger før vi for alvor kan høste noget her.
70-erne på en ny måde.

Når alt hvad vi har brug for som mennesker i det moderne samfund kan købes færdigt i magelighed, kommer der en modreaktion. Vi søger tilbage til det hjemmelavede og håndgjorte; vi vil selv. Eller det er der rigtig mange der gerne vil. Det moderne menneske vil jage, stoppe pølser, dyrke have, strikke, flette kurve, dreje keramik, lave surkål, reparere møbler osv osv.
Her på Muld laver vi vores egen mad, og det er også en modreaktion. Med madprojektet følger muligheden for en masse andre projekter. Vi har et pilehegn for at skærme mod sprøjteriet på nabomarken. Skal vi ikke flette nogle kurve af pilen? Vores jord er meget leret. Skal vi grave noget op og lave vores eget stel? Vores får producerer ikke kun kød, men også uld. Skal vi strikke vores eget tøj? Vores bier laver voks. Skal vi dyppe vores egne lys? Ja vi kommer nok til at prøve det meste før eller siden, men mad og gæster er indtil videre rigeligt til at holde os begge beskæftiget fuld tid.
Herover ses en fotoserie fra en aften, hvor vi indfarvede uld fra vores Suffolk får. Vores ven Kirsten Oppfeldt fra Særløse Overdrev holdt kursus, og vi brugte vilde planter fra matriklen: Birk, kruset skræppe og padderokke.
Første honning fra Muld.

Vi har slynget vores første honning, der nok mest består af rapsnektar fra nabomarkerne og i øvrigt er biavlerne Pia og Birgits fortjeneste, men som vi alligevel anser for vores honning, fordi stadet står i vores æblelund. De fleste rammer havde både honning og yngel (bilarver) i, så dem kunne vi ikke slynge, men de fire glas vi fik, er rigeligt til at begejstre os debuttanter. Herover ses Ane, Birgit, Jens og nogle bier der hænger i luften. På næste billede er vi ved at skrabe vokslågene af biernes honningforråd, så honningen kan slynges ud.
I ved jo godt at honning er lavet af blomsternektar, ligesom I ved at store planter vokser fra små frø, og at kød kommer fra døde dyr, men vi kan godt lide at skære den passive viden ud i pap: De små kvarte dråber sødhed der kan suges ud af blomster, er dem som bierne henter hjem til stadet i så store mængder, at vi siden kan stikke kniven dybt ned i glasset og smøre fede lag ud over brødet. Hvor mange kvarte dråber skal der til at dække din skive?
Kød.

Vi har slagtet den sidste rest af den hønseflok vi overtog med gården for tre år siden. De kunne efterhånden kun præstere et æg om dagen ved fælles hjælp (og vi ved godt hvem der leverede flest), så de ender i en stor suppegryde en af dagene, kødet er ikke meget værd.
Vores La Bresse-hønekyllinger er snart parate til at overtage æglægningstjansen, og de får selskab af en La Bresse-hane, så vi kan få fine racekyllinger på sigt.
Siden sidst har vi fået ællinger og gæslinger til julebrug. Derudover har vi en lille flok får og en lille flok grise, herunder to drægtige søer, der skal fare i august.
Herover ser man Jens stege Muld-gris til fest på en nabogård, postej af svin med salvie, stegt lam og den lille flok gæslinger.
Hønen og ægget.

Her er et broderet takkekort fra nogle hønseejere på Holmen, der fik en bakke grønne og
forhåbentlig befrugtede æg fra vores nu slagtede høns. Hvis alt går vel, lever den bedste æglægger videre i København som en lille flok grünleggere.

Muld-is.

Vi har investeret i en lille ismaskine, og sikken en god ide. Her ses rabarbersorbet, lavet udelukkende på rabarber, sukker og vand. Vi har også smagt hindbærsorbet, hyldesorbet og jordbærsorbet. Og så laver Paula chokoladeis til privaten, men det er ikke dogmatisk nok til vores betalende gæster.

Presse

Jens er interviewet i Politiken fra Grundlovsdag.
Journalist Christina Zemanova starter sætningen: Hvis jeg var fødevareminister for en dag, ville jeg ... Og Jens gør den færdig: ... skynde mig at få jord under neglene.

Jordbærsæson.

Jordbærsæsonen er skøn men travl. Vi skal plukke i mindst et par timer hver anden dag. Vi spiser alle de jordbær vi orker, men de fleste bliver frosset ned eller syltet til senere brug.
I år har vi ikke hjælp til jordbærhøsten fra wwoofere (frivillige, der arbejder for kost og logi samt noget mere udefinerbart). Vi har i løbet af forsommeren arbejdet lidt med at balancere hjælp + logerende med ingen hjælp + privatliv. Vi har muligvis fundet en god balance med wwooferhjælp i tre uger ad gangen og pauser imellem.
Vi er godt med med lugningen i år og her er generelt rimelig nydeligt, så vi skulle ikke drukne før de næste wwoofere ankommer fra Frankrig og Tyskland i slutningen af juli.

Jens Vestergaard Jensen 2013-16.
Kompostsystem.
Mixed media.
Copyright © 2016 MULD ApS, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp