Copy

MULDs NYHEDSBREV #33

30. maj 2016

Muld har været kastet op i luften siden sidst.
Det vil vi gerne fortælle jer om, og så har vi nogle lækkerbidskener til jeres kalendere.

Læs nyhedsbrevet i din browser
Arbejdet på Muld i maj.

Maj har været en smuk og skøn måned med sol, varme og velplaceret regn i ny og næ. Vi kunne godt have brugt lidt mere regn, men vi skal absolut ikke klage. Vi vander med opsamlet regnvand, selvom vi har hørt at det muligvis er forbudt. Hvis det er sandt, er det en lov der er så åndssvag at vi gerne bryder den. Ellers er vi rimelig artige.

I maj har vi sået rækker af diverse krydderurter, grøntsager og blomster i mark og bede, plantet en masse forspirede planter ud hvor de skal vokse sig store. Vi har luget, det gør vi jo altid, og så har vi høstet asparges og rabarber som vi dels har serveret for folk og dels har forsøgt at få til at holde lidt længere. Jens har bl.a. startet en meget lovende portion fermenteret asparges og brygget en masse rabarbersaft.

I maj har vi også haft enormt mange gæster: 5 private selskaber, hvoraf et dog var ud af huset, åben gård, Muld-middag og det store landbrugspolitiske Slow Food arrangement, Kok og Landmand i lørdags.


 
Jens, Claus, der er souschef på Bæst og Rita der er kok på Bæst lavede frokost til 70 og middag til 37 til kok og landmand-dagen i lørdags.
Fermenteret asparges (2016) med chili, løg og hvidløg (2015).
Muld ud af huset og ind i et smukt hjem med Johannes Larsen originalprint på væggene.

Om at kaste det hele op i luften.

Muld er en stor mundfuld for os, Ane og Jens. Der er masser af arbejde i projektet, og det har faste læsere allerede måttet læse en del om. En kort opsummering: Markarbejde, dyrepasning, administration, madlavning, planlægning, kommunikation, værtskab og holde hele ejendommen mere eller mindre nydelig.
Men Muld er også en himmerigs mundfuld. Glæden over at føde sig selv, at planlægge og gennemføre sine egne projekter, at være tæt på naturen og vores børn, folks interesse for vores arbejde, alle de der har lyst til at hjælpe os, grøntsager der vokser og blomster der springer ud. Alt det glæder vi os dagligt over.
Arbejdet kan inddeles i to slagser: Givende arbejde og drænende arbejde. Givende arbejde kan godt være fysisk hårdt, mens drænende opgaver både kan være stressede situationer, men lige så godt kan foregå stille og roligt ved en computer, eller ved at kigge ud over fremspirende kvikgræs. Man kan ikke se hvad der er hvad, det kan vi bare mærke, og det prøver vi at tage til efterretning, når det hele bliver lidt uoverskueligt eller for meget.
Muld er grundlagt som et elastisk projekt, der skal kunne ændre sig med vores opfattelser af, hvad der er det fede arbejde, og hvad vi har lyst til at undgå. Visse opgaver følger selvfølgelig med, når man har et serveringslokale, dyrehold, ø-mærke på vej, omsætning osv. De opgaver kan vi ikke vælge fra, men masser af det vi laver, skal vi huske at tage stilling til i ny og næ.
Åben gård fx.
Så sent som i sidste nyhedsbrev gentog vi, at vi holder åben gård den første søndag i hver måned. Det har vi også gjort 32 gange, men så var det vi begyndte at snakke om det.  Som vi skrev på facebook for et par uger siden:
Ane og Jens lytter til deres kroppe, sind og børn og piller ved succeskonceptet åben gård.
Åben gård har været en rigtig god ambassadør for os, og en billig og uforpligtende måde for folk der ikke kendte os, til at finde ud af hvad vi havde gang i. Men åben gård er også et stort arrangement at stable på benene hver måned. Vi har brug for masser af hjælp fra vores venner, og så ved man aldrig om man har lavet alt for meget mad eller alt for lidt, kommer der 50 eller 150 gæster? Priserne har været billigere end på diverse elendige cafeer, bare for at de fleste skulle kunne være med og have chancen for at smage hvad vi havde dyrket og avlet.
Siden vi startede traditionen med åben gård har vi dog fået fyldt kalenderen på fornuftig vis med bryllupper, firmafester, konfirmationer og meget andet. Vores Muld-middage bliver hurtigere og hurtigere udsolgt, og da Muld kun kan have 1-2 selskaber om ugen (landbruget tager 5-6 dage om ugen), har vi pludselig ikke brug for en ambassadør på samme måde.
Så nu kan man ikke regne med den længere. I 2017 kommer vi nok til at holde 4-5 stykker i alt, men i år har vi allerede lovet en del, så nu holder vi åben gård i juni, juli og august som lovet, samt i oktober, men ikke om søndagen. Det bliver lørdag den 1.10.
Og så kan vi fortælle  at der er god energi i, ikke at gennemføre noget, bare fordi man har gjort det 32 gange før.
Vi har også besluttet at der kun må være et arrangement pr weekend. Den regel træder i kraft efter den weekend i juni hvor vi har tre selskaber.

1. maj holdt vi åben gård, og Lejres borgmester Mette Touborg kom forbi og gav os et par uborgerlige ord med på vejen. Hun snakkede om, at drømmen om livet på landet, selvforsyning, bæredygtighed og balance ikke er en romantisk drøm, men en nødvendig drøm. Hun snakkede også om solidaritet og ansvar, og vi elsker de ord, selvom de er meget store. Tak Mette.
Billedet er taget af Lasse, vores kollega på Hornsherred.
Grundlovsdag på Muld.

På søndag holder vi åben gård(!) kl 12 til 17, og da det er Grundlovsdag har vi lokket Michaels Nielen (nej, han hedder ikke Nielsen) til at holde tale kl 14.30. Michael er pianist og forstander på Kunsthøjskolen i Holbæk, hvor både Jens' mor og Ane har trådt deres ungdomssko, og findes en bedre fagkombination, når der skal synges nogle sange fra Højskolesangbogen?
Kl 15.30 viser Ane rundt og fortæller. Hvis det ikke er for vådt eller for tørt laver vi bål og snobrødsdej, under alle omstændigheder er der rigelige hjemmeavlede lækkerier i salen, hvor man kan indtage en større frokost eller en lille snack. Vi sælger diverse frø, og følgende planter: Hindbær, knoldgaltetand og mynte. Vi tager dankort og kontanter, og hvis det skal være også mobilepay.
Alle er velkomne uden tilmelding.

Planteindfarvningsworkshop

Tirsdag den 14. juni kl 17 til ca. 21 holder vi en workshop, hvor vi skal indfarve vores eget uldgarn med vilde planter vi sanker sammen på Muld. Vores gamle ven, vævelæreren Kirsten Oppfeldt viser os hvordan, så vi både kan få ny/gammel viden og uhvidt garn med hjem. Det koster kun 250 kr at deltage, og det dækker undervisning, snacks, øl, kaffe og kage.
Hvis man vil have garn med hjem koster det 80,- for et vred på 100 g. Det I ikke tager med hjem, sælger vi efterfølgende for 100,-/100 g i vores butik.
Tilmelding til ane@muldpaanettet.dk

MULD CLUB NIGHT #2


Vi er godt igang med at arrangere et internationalt festfyrværkeri af en sommerferiestart lørdag den 25. juni kl 20.30. Konceptet er som sidst: Entre, dansegulv, diskokugle, masser af snacks og en seng at falde om på til de der kommer først til mølle når de tilmelder sig. Alt dette for 150 kr og så en bar med drinks, øl, vin og schorle med yderst rimelige priser. Det er som sædvanlig Jens der laver snacks og Ane der pisker en stemning op på dansegulvet, men denne gang supplerer vi med internationale gæster bag bar og pult.
Den legendariske britiske skrædder af indisk afstamning Nafisa Tosh, tryller med Mulds råvarer og serverer indiske snacks. Den amerikanske madstuderende cocktail nerd Erin Torgerson mikser drinks med økologisk sprut og Mulds sirupper, journalist og historiker Dorthe Chakravarty spiller en times 90er rock, diverse britiske og danske fritids DJs spiller også en time hver.
Vi lover at vi kommer vidt omkring i det danseegnede musiklandskab, for Ane fylder ud med det de andre ikke spiller, det være sig gammel hip hop, hits for kids, grunge, 80er elektropop eller noget 7.
Det er tilladt at sætte et telt op man kan overnatte i, men giv besked om du sover hjemme eller hos os når du tilmelder dig til ane@muldpaanettet.dk!

 
Magi.

Man tror det er løgn, så hurtigt planterne vokser for tiden. Her har vi snydt lidt, for det er i væksttunnellen, men altså, fra smuk blomst til delikat bønne på kun 3 uger! Også udendørs sprøjter det afsted, pludselig står der en stilk på 30 cm, som man er sikker på ikke stod der i går. Og alle de mælkebøtteblomster man lige skulle til at klippe ned, står det næste øjeblik og sender snestorme af frø ud over al den smukke brune vellugede jord. Hmm.

Binyt.

Vi har som sagt fået bier. Eller det er Pia og Birgits, men de står hos os, så vi langsomt kan blive indført i biavleriets mysterier.
De trives efter sigende, og når naboernes rapsmarker er afblomstret skal vi slynge den første honning. Og så håber vi de bliver glade for alle de blomster vi dyrker her på gården.

Kort nyt.

Siden sidst har vi haft en canadisk wwoofer der hed Alan, og nu har vi to franskmænd ved navn Arnaud og James, som man kan møde til åben gård på søndag. Alan (blå skjorte) var med hos en frøsamlerkollega (røde seler) for at lære at flette pil. Vi lavede alle sammen bønne-ærte-stativer, som også kan bruges til at pacificere folk der fiser rundt og truer andre med deres lyssværd. Stativerne kan ses i diverse bede på søndag.

Kok og Landmand.

I lørdags var vi værter for Slow Food Youth Copenhagen's store agropolitiske arrangement, der i sidste øjeblik blev støttet økonomisk af Roskilde Festival Foreningen, så det undgik at blive aflyst. Der kom 130-140 deltagere forbi i løbet af dagen og deltog i økologidebatten i laden med et seriøst panel, diverse måltider, rundvisninger på Muld og frøkursus med Søren Holt fra Foreningen Frøsamlerne. Og så var det dagen hvor en ægte espressomaskine besøgte Muld i form af Nordhavn Coffee Roasters. Det fik Ane det bedste ud af.
Østagergård stillede en fin lille mel-bod op og folk nød vejret og drømmen om livet på landet.
Foto: Lasse Skammelsen Trankjær

 

Copyright © 2016 MULD ApS, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp