Copy

MULDs NYHEDSBREV #26

26. oktober 2015


Vi arbejder hårdt og spiser godt,

og intet skal stoppe os lige foreløbigt

 

Læs nyhedsbrevet i din browser

Mulds nyhedsbrev er tilbage på fuld styrke og længde. Mindst. 
Først lidt kort nyt:
Vi har plantet spisekastanje- og morbærtræer fra Westergaards gode planteskole ved Kerteminde. 
Jens har været i Aalborg og poppe up på
Bistro 59, hvor han mødte en slags nordjysk Jens-fanklub til en meget festlig aften.
Alle tomatplanter i væksttunnellen er nu jævnet med jorden. Det er blevet efterår.

 

Vi er (stadig) midt i den store frøhøst. Frø af alskens grønt-sager, krydderurter og blomster bliver taget ind for at tørre. Siden skal de tærskes, renses og pakkes. Her er det persille- og gulerodsfrø, der desværre var meget våde da de kom ind. Det vil man helst undgå, men det er ikke altid lige tørt i vejret, når frøene er modne. Her bliver de så til gengældt bredt nydeligt ud på tæpper i stuen, så de ikke rådner.
Det er Aya fra Tokyo der hjælper os her på billedet.
Hun er årets sidste wwoofer og rejser videre den 1. november.

Eller næsten sidste, for vores første wwoofer, Freya fra Dres-den, kommer på besøg og hjælper os til åben gård på søndag. Der kan man møde dem begge, samt Louise og Louise, vores to gamle venner fra København, der også giver et nap med. Således, på bedste vis overbemandet, glæder vi os til at tage imod alle der kommer forbi eller slår sig ned, søndag den 1. november ml 12 og 17. Jens tilbereder noget af det bedste fra mark og fold og Ane bager forskellige kager med æbler og hindbær, som vi stadig høster så rigeligt af.
Vores lille butik, der kun har åben når Muld har, sælger halv-konserves (se foto), blandede grøntsagssække til en hund, bøger, hindbærplanter, måske frø, måske andet.

To billeder fra sidste åben gård, søndag den 4. oktober, af Rasmus Lange.

Tavlen fra 4. oktober. Opslaget om rundvisning kl 15.30 gælder også for på søndag. Ligeså kortet over Muld, som dog skal læses som en fortolkning af gården, snarere end et målfast kort.
Herunder endnu et par billeder af Rasmus Lange.

Ca et halvt tons frugt og grønt er syltet, henkogt, tørret, fermenteret osv og stablet i bøtter, krukker, glas og flasker i vores kølerum. Det er vores største skat, og nu også beskyt-tet af et avanceret alarmsystem fra Verisure. Verisure passer også på flyglet, køkkenet, privaten osv, men det er dette rum der virkelig gælder.

Og nu vi taler om sylte:
Søndag den 13. december kl 13 holder vi julefrokost, hvor grupper, par og enlige kan booke plads ved bordene i vores julepyntede sal.
Vi serverer en ægte ærlig hjemmedyrket frokostmenu, men alt hvad hjertet måtte begære af svin, kål, fedt, fugle, æbler, surt, krydret, lunt, osv osv, eventuelt garneret med kryddersnapse, kolde øl, Santa Lucia og vi skal komme efter jer. Det koster 350,- at spise med inkl. vand m/u bobler.
Hvis man er mange kan man spørge om vi også vil lave julefrokost en anden dag.

Og nu vi taler om fest:
Ane er ret glad for at danse. Muld ejer nogle ret teenage-agtige højttalere og en spejl-kugle og et drikkevarekøleskab. Jens er god til at lave snacks. Nogen vi kender er også gode til at lave snacks OG drinks. Januar er en nederen måned. Tænker I det samme som os?
Sæt kryds i kalenderen lørdag den 9. januar til Muld Club Night, den første af sin art. Yderligere info følger.
(Billedet af de fulde svin er det nærmeste vi kommer i Mulds billedarkiver. Læg ikke for meget i det).

Det kan være virkelig svært at begrænse sig i denne overflodstid i landbruget. Og her taler vi beklagevis kun om de få små blandede brug der har lidt af hvert, fx kød, æg, grøntsager, frugt, bær og urter. Alle de der kun dyrker foderhvede har nok let ved at begrænse sig, hvis de går ned i laden efter lidt godt til aftensmaden.
På Muld kan man vælge og vrage for tiden, og det fik gæsterne til Muld-middag den 10. oktober at føle. 9 snacks, 11 retter og en håndfuld desserter måtte de igennem, før Jens slap dem fri. De tog det enormt fint, og de forstod alle pointen: Der er rigeligt med muligheder i lokale råvarer i sæson.
Lørdag den 14. november holder vi Muld-middag igen. Den er så godt som udsolgt, men man kan købe billet til koncerten inden middagen, og så liste hjem og spise hos sig selv. Det er Iben og Neel Bramsnæs Teilmann der spiller musik af de fleste af vores yndlingskomponister: Bach, Britten, Glerup og Brahms. Koncerten alene koster 100 kr. og man kan forsyne sig i baren inden musikken starter, så kom lidt før kl 17.
 

Det uld der blev klippet af syv får den 14. september, er nu ved at blive lavet til dejligt uldgarn. Og selvom Ane er noget man kan kalde bachelor i tekstilformgivning, er det ikke hende der karter og spinner. Det lader vi Hjelholt Uldspinderi om, det eneste spinderi i Danmark, der spinder for andre end dem selv. Det ligger på Fyn, og her ser man os sortere det værste fra, så vi kunne efterlade 18 kg uld til totrådet hvidt garn. Når vi engang får det tilbage skal det indfarves med planter vi dyrker her, fx farvevajd som vi har sået til samme formål. Farvevajd er smart. Det farver blåt uden at vi behøver at fermentere vores pis i et lunt hjørne af stuen. En tredje mulighed for blå er at importere indigofarve, men nu prøver vi lige at klare os med egne materialer i første omgang.

Mulds seneste opslag på Instagram (@mulddamgaarden) er dette smukt modbelyste billede af vores andeflok. Man kan stadig nå at bestille en til jul. De koster 145 kroner kiloet og skal hentes her den 21. december (eller lige der omkring). Gæssene er praktisk talt udsolgt, men hvis man insisterer kan vi snakke om det. De koster 165 kroner kiloet.

Alle 1000 meter kartofler er nu høstet, sorteret, pakket og mærket, så man enkelt kan finde den sort man har brug for, når man det næste halve års tid går på lageret efter kartofler. Det blev til ca 1,5 tons, hvilket vi er mere end tilfredse med.
Det var så efterårets største arbejdsop-gave der omsider blev overstået. Pyha!

Og inden vi skilles får I en dyrestatus i vilkårlig rækkefølge og uden antal: Her bor får, grise, perlehøns, høns der lægger æg, kyllinger til kød, kalkuner, gæs, ænder, katte og en enkelt kælekanin.
En af vores søer er helt sikkert drægtig og føder måske et helt hold smågrise i løbet af ugen. Sådan ser det ud. (Hint: Så kan man se dem til åben gård på søndag).
Billeder af Rasmus Lange.

This is a text block. You can use it to add text to your template.
Copyright © 2015 MULD ApS, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp