Copy

MULDs NYHEDSBREV #43

28. marts 2017

Hvor mange yndlingsmåneder må man have? Hvor mange kornsorter kan man dyrke i sin prydhave? Hvor længe er en so drægtig? Hvor mange retter kan Jens mose ind på en Muld-middag?
Læs nyhedsbrevet i din browser
Forårsrengøring

Det plejer at være Ane der tager billederne på Muld, med deraf følgende mangel, eller i hvert fald fravær af billeder af hende selv. Men for tiden har vi en skøn praktikant (kvik, pligtopfyldende, køn, rar at være sammen med), og hun har indvilget i at tage lidt billeder, også af Ane. Det er Ane på billedet.
I marts er det skønt at luge, for det betyder at man er udenfor uden at lide, som man gjorde i løbet af vinteren. Tværtimod suger vi sol og forårsluft til os, og bliver friske og raske. Lugningen batter også noget, for ukrudtet er ikke så stort endnu, og man er rimelig hurtigt ned ved den sorte jord, der bare venter på nye planter, frø eller flerårige der har gemt sig under overfladen og nu bryder frem med fornyet kraft.
Hvis man ikke synes det er Nemesis at tage et før-billede (man risikerer jo der ikke bliver et efter-), er det tilfredsstillende at se forskellen på bedet før og efter lugning. Og så skal man huske at fejre sin indsats med en passende præmie, som fx god kaffe.
Kalendernyt:

Vi har længe lokket med en engang kommende Eskærtrio-koncert, men nu sker det. Eskærtrioen består af tre ud af flere vidunderbørn, som Ane er vokset op blandt. Julie og Emilie Eskær og Charlotte Thaning er alle født med lysende musikalske talenter, stærke temperamenter og viljer og stor kunstnerisk indlevelse. Man kan måske have ondt af Ane, som måtte erkende at hun ikke var skabt med den slags evner, på trods af at det var normen i familien, men hun tager det pænt, og får det bedste ud af det, nu som begejstret publikum.
Eskærtrioen er bosat spredt over den halve klode (Julie bor i USA), men de mødes med jævne mellemrum her eller der og holder prøver og koncerter. Således også til sommer, hvor de spiller Brahms og Clara Schumann her på Muld lørdag den 29. juli kl 16.
Efter koncerten viser Ane rundt i mark, lund og fold, mens Jens anretter maden, en lang buffet fuld af friskhøstede lækkerier. Hvis det er godt vejr kan man tage sin tallerken med ud, og under alle omstændigheder bliver det ikke som en sædvanlig Muld-middag med bordplan og en længere menu.
Tilmelding til ane@muldpaanettet.dk. Koncert, rundvisning, buffet og vand m/u bobler koster i alt 350 kr.

A propos længere menu, kan man herover se menuen fra Muld-middagen i fredags med i alt 12 retter. Jens arbejder med at sætte antallet af serveringer ned, men det går dårligt med det.
Den 13. april, skærtorsdag kl 13, holder vi påskefrokost. Det koster 350 kr at spise med eks øl og snaps.
Den 28. april, 24. maj og 17. juni kl 18.30 holder vi Muld-middag, også til 350 kr. Muld-middagene i februar og marts har været udsolgte og vi har måttet sige nej til gæster, så vær kvik med at bestille plads. Tilmelding: ane@muldpaanettet.dk
Vi holder åben gård 23. april og 11. juni kl 12-17, og det er ganske uforpligtende at komme til. Ingen tilmelding, ingen æde/drikke/købetvang men masser af æde/drikke/købemulighed, alle er velkomne.
10-11. april kl 11-17 er Muld med til det store frøbytte på Holbæk Bibliotek. Mandag den 10. kl 17-18.30 holder Ane sammen med et par andre frøsamlere et crashkursus i frøanatomi, bierne og blomsterne og racerenhed. Nej bare rolig, et praktisk og teoretisk kursus i at dyrke egne frø, bevaring af truede sorter og vores levende kulturhistorie. Gratis adgang.
Og langt ude i fremtiden: 28. oktober er vi med til at arrangere og afvikle Praktisk Økologis kæmpestore endags økohavefestival, Mere Liv i Haven, som i år bliver afholdt lige her om hjørnet, på Absalonskolen i Holbæk.
Og næste år: Muld fejrer sit 5 års jubilæum lørdag den 1. september 2018. Meget mere om det i hvert eneste nyhedsbrev indtil da.

 
Oh svin.
Vores svinekød bliver ligesom bare bedre og bedre. Til gengæld bliver der færre og færre ude i foldene, men det varer ikke ved.
Karl fik omsider besøg af Lone og Trine, og gensynsglæden var gengældt. Fascinerende.
Svin er drægtige ca 3 måneder, 3 uger, 3 dage, 3 timer, 3 minutter og 3 sekunder, så vi regner med at få et kuld fra hver af søerne engang hen på eftermiddagen den 21. juni.
Ny samling.
Foreningen Frøsamlerne har lige fra vi begyndte at dyrke noget som helst, inspireret og udfordret os til at prøve talrige sorter vi aldrig ville have fundet, eller fundet på at dyrke på egen hånd. Således har vi nu sået en større samling af sjældne kornsorter i meget lille skala. Lige nok til blomsterbedet.
Slut med sækken for nu.

Vi  har solgt grøntsagssække hver uge siden det sene efterår, men nu er lageret så lettet, at vi ser os nødsaget til at beholde resten til Mulds eget forbrug. Derfor stopper Muldsækken med øjeblikkelig varsel. Sandsynligvis dyrker vi igen i år mere end vi selv kan bruge, og så åbner sækkepakkeriet igen.
Forårsbebudere.
Vores mark er endnu ikke klar til såning og udplantning, men vi kan høste lidt opmuntrende grønt i væksttunnellen. Denne æggekage er blevet overfaldet af potent bladselleri, salatsennep og mizuna.
Danske kartofler.
Irma solgte danske kartofler allerede for flere uger siden. Om de smagte af noget ved vi ikke (vi faldt ikke for tilbuddet), men at de var dyre ved vi med sikkerhed: 400 kr kiloet. For nogle dage siden ankom vores læggekartofler fra Tåsinge, så der går noget tid før vi skal smage vores første kartofler. Lægningen af de ca 12 rækker kartofler er et af vores største projekter i april.
Herover ses også vores læs af jordskokker, som vi fik høstet færdig i marts.
Her er DK.
Ane har som sagt skrevet om Holbæk i Brøndums nye alternative Danmarksguide. Herover anes Ane under fyrretræerne på sin yndlingsrasteplads, som man kunne se det i Jyllandsposten den 13. marts.
Ane deltog også i bogreceptionen samme uge, og var opmuntret over at møde de andre forfattere og de prægtige redaktører. 'Her er DK' er hermed anbefalet.
Muld lokker flere fugle til.

DOF vil sige det er for sent, men det var først nu vi fik bygget nye redekasser. Til gengæld er der tre, og hvis fuglene synes de er for nye i år, skal de være så velkomne næste år.
Tak for opmærksomheden og fortsat godt forår.
Vi slutter med et solskinsbillede fra drivhuset og et portræt af en af Anes (mange) yndlingsplanter, stinkende nyserod.
Vi håber at se jer herude til dette eller hint.
Copyright © 2017 MULD ApS, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp